用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網唔識填,頭都爆!
樓主: puilingchung
go

48網唔識填,頭都爆!   [複製鏈接]

引用:乙部,你填藍循第一,第二唔好填德兆,因會

原帖由 carmenchan922 於 13-01-11 發表
乙部,你填藍循第一,第二唔好填德兆,因會浪費了第二的位,你排德兆第二一定入不到,因為此校好多人揀!

...
1.平兆
2.油塘基法
3.聖愛德華
4.觀塘官立(油塘)
5.陳呂重德
6.秀明小學
你認為咁排好嗎?

carmenchan922 發表於 13-1-11 09:37
乙部,你填藍循第一,第二唔好填德兆,因會浪費了第二的位,你排德兆第二一定入不到,因為此校好多人揀!

第二填德兆都只係睇下叩門有無用;位就唔會哂,因為打後的都會留空唔填。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:carmenchan922+發表於+13-1-11+09:37

原帖由 奥脫福 於 13-01-11 發表
第二填德兆都只係睇下叩門有無用;位就唔會哂,因為打後的都會留空唔填。
但如果叩門,你填兆強2?佢會唔會in你架??因我知藍循要你填哂一,一,才會in你喎!

回覆:48網唔識填,頭都爆!

甲部: 第一,第二填 第三留空
乙部: 第一,第二同上,第三就要搵間唔太熱既學校做安全網。否則派到唔知去左邊
另外,排位一定要盡寫,唔好空左佢,唔想要既都要寫  (我上年交表時,  聽到職員同我旁邊交表既媽咪講,要佢再考慮填哂佢,因唔填就隨時派左去你最唔想去既學校)
上年開始已經競爭激烈,何況今年呢? 太進取放哂熱門係頭5,6位, 肯定唔掂。 除非小朋友識飛,如果唔係,唔好想叩門可入圍

carmenchan922 發表於 13-1-11 23:10
但如果叩門,你填兆強2?佢會唔會in你架??因我知藍循要你填哂一,一,才會in你喎!

因為藍循並非必入不可,所以甲一唔會放藍循,而會搏一間得幾個位的網外學校。雖然
機會渺茫,不過唔搏又唔心息。。。貪心。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:Amy092 的帖子

平兆見有70統一學額好似好多,如果第一選觀官(秀明道),第二選平兆好唔好呢?

回覆:wendy22 的帖子

收到教局選校的list上註明每間學枚可在统一派位的名額,如油塘基顯有八十幾個名額,即六月時有這樣多學位提供
我甘唸,對嗎

請問份表係唔係19~20號去秀萍天主教小學攞form同時間交埋表呢?

我同樓主一樣, 前果幾間大家都知, 唔識揀中間果啲, 不如大家討論下邊啲唔好一定唔會揀, 將佢放到最後啦, 起碼唔驚自己放錯左學校係前面或中間

我知唔好既學校: 閩僑, 聖愛德華

回復 kenneth6king 的帖子

kenneth6king
係呀,我見油基有84個位,而你所講的聖愛德華就得57個位,雖然一間每級有6班,一間每級5班
,但觀乎數字,好像聖愛德華更多人在自行選左佢

請問大家對基樂有無認識呀?可否分享,謝謝!

引用:請問份表係唔係19~20號去秀萍天主教小學攞f

原帖由 kenneth6king 於 13-01-13 發表
請問份表係唔係19~20號去秀萍天主教小學攞form同時間交埋表呢?

我同樓主一樣, 前果幾間大家都知, 唔識揀中 ...
嗰日係即場填即場交。我知佛教慈敬同樂善堂嗰間唔好囉!但聖愛德華你聽到有咩唔好?

呢區边d係二線學校?

For Net 48, there are few schools with choice code start with 46, we can also choose it?

puilingchung 發表於 13-1-13 19:21
嗰日係即場填即場交。我知佛教慈敬同樂善堂嗰間唔好囉!但聖愛德華你聽到有咩唔好?

...
我個仔個表哥之前讀聖愛德華既, 佢成績不好但係好孩子黎, 聽佢講呢間學校有黑社會存在, 所以我對呢間學校有保留

回覆:Sweetiebaby723 的帖子

係果寄隨教局寄來的信件中,有一張雙面印刷共29間小學比我地揀
當中有幾間係46網的,我們是可以選的

引用:Quote:puilingchung+發表於+13-1-13+19:21+

原帖由 kenneth6king 於 13-01-14 發表
我個仔個表哥之前讀聖愛德華既, 佢成績不好但係好孩子黎, 聽佢講呢間學校有黑社會存在, 所以我對呢間學校有 ...

引用:Quote:puilingchung+發表於+13-1-13+19:21+

原帖由 kenneth6king 於 13-01-14 發表
我個仔個表哥之前讀聖愛德華既, 佢成績不好但係好孩子黎, 聽佢講呢間學校有黑社會存在, 所以我對呢間學校有 ...

回覆:carmenchan922 的帖子

小朋友之間以訛傳訛未必可當真

‹ 上一主題|下一主題