用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 華夏盃2013結果
樓主: kittylam
go

華夏盃2013結果 [複製鏈接]

yeungyeungma 發表於 13-1-15 21:24
thanks dillon. 請問你的理解是之前問過或是從何而知?

從前在BK見過,聽學校家長提過,見過一次根據同學的答案排的次序,結果相同。

醒目開學勳章

yeungyeungma 發表於 13-1-15 20:17
請問有沒有人知公佈結果次序 (within 同等级) 有没有意思?  因不是跟編號, 會否跟分數?

...
跟分數排,同分年紀小者排先。

醒目開學勳章

佢個排名辦法喺2009年個報名章程度列明,之後佢個章程就冇寫了。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

talent2000 發表於 13-1-15 22:29
不係好明點解要有晉級賽$280?學生報左賽前課程已經賺不少啦,失去非矛利之名。阿仔一向不上大陸比賽主要係 ...
佢一直都唔喺非牟利,好有生意頭腦就真,晉級賽喺呢兩年先有,頭兩年冇咖,搵多個藉口賺多D$$$$$$$$$,我咩班都冇報過,年年享用佢個初賽,我本人覺得有賺!!

talent2000  佢之前有封信話自己係香港注冊非牟利機構  發表於 13-1-15 22:45

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

talent2000 發表於 13-1-15 22:51
佢咁搞就永遠去不到正道受廣大學校接受。第一,commercial value . 第二,有費晉級賽可遺失優秀學生。第三 ...
你講的好啱,不過就算有冇個晉級賽,決賽都唔一定喺實力份子,一來收費太貴,最大問題喺要返大陸,關乎小朋友安全問題,會有好多人唔參加。
我認為華夏盃初賽最有代表性,冇條件限制,基本上中意數學就可以參加,參加華夏盃我用黎排位,睇下小朋友退步定進步。

老婆睇到"排名釋法"又見阿仔傻吓傻吓排3x 名就話比$280 玩埋晉級賽,終於搵到人同我諗法一樣" 初賽最有代表性,冇條件限制" ,可以stop佢了

kittylam  明智!!到比完晉級賽又心思思比錢參加決賽,個球越滾越大。  發表於 13-1-16 12:44

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

不排除有家長爲了獎項,但絕大多數家長是因為孩子喜愛數學而學奧數。奧數並不是逼就可以學到的,尤其到了高年級,很靠孩子自己本身的數感。

引用:老婆睇到"排名釋法"又見阿仔傻吓傻吓排3x+

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-01-15 發表
老婆睇到"排名釋法"又見阿仔傻吓傻吓排3x 名就話比$280 玩埋晉級賽,終於搵到人同我諗法一樣" 初賽最有代表 ...
唉,我老公都堅持要參加個晉級賽,我點反對都冇用!

talent2000 發表於 13-1-15 22:51
佢咁搞就永遠去不到正道受廣大學校接受。第一,commercial value . 第二,有費晉級賽可遺失優秀學生。第三 ...

晉級賽係有機會遺失優秀學生, 但遺失果批大多是取三等獎學生, 因大多父母都認為$280 不是小數目(me too), 初賽比較簡單都只拿三等獎, 再比$280 做些深題目會拿到一等獎嗎?  分分鐘連 三等獎都無!!  而且參加人數少於700人, 能取一等獎最多只有約50人, 倒不如認認真真學多一兩堂對小朋友更多得著.  相信想參加晉級賽大多是取一等獎或以上學生, 其實力是不能否定.

kittylam 發表於 13-1-16 01:24
不排除有家長爲了獎項,但絕大多數家長是因為孩子喜愛數學而學奧數。奧數並不是逼就可以學到的,尤其到了高 ...

獎項是一種最直接去"肯定"小朋友的能力的方式, 我不反對.  不過見到有些家長為了是"獎狀"而非"獎盃/獎牌"而不滿, 或一日參加2個同樣比賽, 相信為"功利" 多於小朋友樂趣

醒目開學勳章

waiwai2006 發表於 13-1-16 08:47
唉,我老公都堅持要參加個晉級賽,我點反對都冇用!
我明你老公啊,你參加啦,決賽就真喺諗清楚啦。個仔咁叻想參加好正常啊!

回覆:kittylam 的帖子

thank you dillon and kitty !

咁又想請問下學校排名又係點架 ? (總排名和每級排名) thanksssssssss

醒目開學勳章

yeungyeungma 發表於 13-1-16 16:39

咁又想請問下學校排名又係點架 ? (總排名和每級排名) thanksssssssss

學校會派出參賽隊伍比賽,總成績等於每級成績相加,再分名次,唔喺計個人賽成績!

醒目開學勳章

長生不老 發表於 13-1-16 18:01
我想問點解今年無咗學校名嘅, 上年我仔無參加 , 今年五年級第一次參賽 , 獲得全港前30名 , 睇返上年四年級 ...
可能喺呢個原因:

温馨提示:為保障學生私隱,本網頁不顯示得獎學生的就讀學校名稱,只顯示其學校編號。考生家長可參閱准考證核實校名,不便之處,敬請原諒。

醒目開學勳章

長生不老 發表於 13-1-16 18:01
我想問點解今年無咗學校名嘅, 上年我仔無參加 , 今年五年級第一次參賽 , 獲得全港前30名 , 睇返上年四年級 ...
我睇返上年四年級總冠軍唔喺男拔。
2012華夏盃四年級

yeungyeungma 發表於 13-1-16 16:39

每級排名:
每間學校每一級可指定6名同學作校隊成員, 無論該校該級有多少名同學參加, 每級排名只計該6名同學成績.

總排名:
不清楚詳情, 相信小學是計36名校隊同學成績, 初中是計12名校隊同學成績.
‹ 上一主題|下一主題