用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園讀村校,會考到好直資嗎?
樓主: 彈弓狗
go

幼稚園讀村校,會考到好直資嗎? [複製鏈接]

讀街坊KG出身考入直資私小非不可能,不過當然要付出。

引用:Quote:彈弓狗+發表於+13-2-6+23:24+借位一

原帖由 gigayan 於 13-02-07 發表
1) waiting的, 試下寫下叩門信, 多d打聽下學校收訂的日期, 知道係邊幾日就係之後1-2日去學校交下叩門信,  ...
多謝你詳細回覆

回覆:幼稚園讀村校,會考到好直資嗎?

都多謝大家嘅意見,我呀仔其實唔係蠢嘅,不過就係坐唔定個隻。 佢爸爸每收一次reject 信都話'我係老師都唔收佢啦', 因為佢真係無時停

回覆:幼稚園讀村校,會考到好直資嗎?

坐唔定同多咀都死,老師最討厭教這類小朋友,一定要改,仲有大把時間上小一。村校係蝕底D,要個小朋友好smart先得,冇話冇機會。

會考到好直資。唔可以依賴晒學校。
要係課外活動填補學術不足,報一些比賽,學一些運動。但最緊要係小朋友有興趣。家長都要放好多時間比小朋友。

引用:坐唔定同多咀都死,老師最討厭教這類小朋友

原帖由 irischowys 於 13-02-11 發表
坐唔定同多咀都死,老師最討厭教這類小朋友,一定要改,仲有大把時間上小一。村校係蝕底D,要個小朋友好sma ...
你真係講得arm, 我朋友個仔都係今年考k1,而家都未識講句子,考區內幼稚園5中3, 我地本來覺得佢個仔唔講野會考唔到,估唔到結果係咁

我好明你感受,考 k坐吾定吾夠聽話,確實系好蝕底。

但你過左呢關,看番轉頭,小朋友叻d醒 d亦系好大優點!

引用:Quote:彈弓狗+發表於+13-2-6+23:24+借位一

原帖由 gigayan 於 13-02-07 發表
1) waiting的, 試下寫下叩門信, 多d打聽下學校收訂的日期, 知道係邊幾日就係之後1-2日去學校交下叩門信,  ...
現在小孩都會發光的,因為是用金堆砌的!

就算讀名幼稚園,課餘訓練一體一藝再加英文,普通話已經是基本要求!

醒目開學勳章 王國長老

唔出聲唔一定衰, 太多咀周身郁亦唔一定衰
而家學校要求一樣野, 仲高層次, 叫"收放自如", 即WORK HARD PLAY HARD, 要玩時玩盡佢, 老師叫停, 坐低聽我講, 又要即刻集中晒, 呢樣係我今年發現既新要求
所以除左一般既睇中英文書, 兩文三語, 識創作識玩PUZZLE找不同迷宮之外, TRAIN多樣啦

醒目開學勳章

回復 Charlotte_mom 的帖子

Thanks your sharing!
‹ 上一主題|下一主題