用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SFA vs KTS
樓主: Ellenhy
go

CKY vs SFA vs KTS [複製鏈接]

喵媽 發表於 13-2-22 10:10
其實選小不是以名氣來選, 係選小朋友合適既學校, 自己先最清楚!
呢3間都係好學校, 放心選吧!
你講左我想講既野, 此外, 最好揀間家長自己配合到既.

樓主可先決定自己偏好 IB 定 DSE(CKY vs SFA/KTS).
想要一條龍/認同IB/覺得自己同孩子配合到IB 課程 ---> CKY.

唔認同IB/ 對IB 有懷疑/覺得配合唔到(e.g. 小朋友唔喜歡閱讀) ----> SFA/KTS

至於SFA vs KTS, 睇下樓主想孩子上咩中學.
如果重視音樂同運動/喜歡廣闊校園/希望老師同學生關係friend d --------> KTS
想專注學術/多學一種語言/孩子是資優, 希望老師同學生長輩有序, 唔介意用ipad 教學------> SFA

LL222  講得十分之好  發表於 13-2-23 20:31
喵媽  你係少數目標超清晰既家長, 最緊要小朋友又考到!  我自己在經歷完考小一之後, 目標都變咗...  發表於 13-2-22 11:33

引用:Quote:喵媽+發表於+13-2-22+10:10+其實選小

原帖由 四隻貓 於 13-02-22 發表
你講左我想講既野, 此外, 最好揀間家長自己配合到既.

樓主可先決定自己偏好 IB 定 DSE(CKY vs SFA/ ...
大部分同意,唯獨是這個例子不同意------>(e.g. 小朋友唔喜歡閱讀)就選SFA/KTS。

回復 IloveMyBoys 的帖子

我也同意一條龍是很重要的。我的朋友大囝 TSL,細囝 YW,她“驚嘆”原來沒有小五呈分試的壓力,真係舒服好多,連親子關係也好了。

sukitelfold 發表於 13-2-22 11:27
大部分同意,唯獨是這個例子不同意------>(e.g. 小朋友唔喜歡閱讀)就選SFA/KTS。

...
同意,如果讀 CKY,配合唔到的只會是家長,不會是小孩。
反而讀 SFA,就真係要小孩配合到才好讀。

引用:留條綠褲俾我吧

原帖由 ha8mo 於 13-02-22 發表
留條綠褲俾我吧
放心,6月係金巴倫道,相信有大把緣色褲冇人要,因名氣唔夠大。

sukitelfold 發表於 13-2-22 11:27

...
舉個例啫....
唔代表唔喜歡閱讀就好0岩讀SFA/KTS, 亦唔代表唔喜歡閱讀既一定唔0岩讀IB school.
其實無論咩學制, 孩子喜歡閱讀都係百利無害.

kfy 發表於 13-2-22 11:53
回復 IloveMyBoys 的帖子

我也同意一條龍是很重要的。我的朋友大囝 TSL,細囝 YW,她“驚嘆”原來沒有小五 ...

我考完小一, 都覺得一條龍學校係最好, 小朋友可以專注在學業上, 大人不用為升中而籌謀, 大人細路都舒服好多!!

kfy 發表於 13-2-22 11:57
同意,如果讀 CKY,配合唔到的只會是家長,不會是小孩。
反而讀 SFA,就真係要小孩配合到才好讀。
呢個係一位過來人家長chau444分享孩子性格不適應IB 學習的情況.大家可參考一下.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498694&page=2&authorid=63951

我雖然係IB 學制支持者, 但我唔認為此學制會適合每一位孩子.

喵媽 發表於 13-2-22 12:06
我考完小一, 都覺得一條龍學校係最好, 小朋友可以專注在學業上, 大人不用為升中而籌謀, 大人細路都舒服好 ...

係呀. 我覺得呢幾年為左升小而籌謀, 唔多唔少影響到教育孩子既時間分配.
揀左一條龍學校, 可以唔需要因為升中去籌謀, 專心配合自己同學校既教育理念, 跟返自己既時間表循序漸進地做野.

喵媽  考完小一, 真係成個人都鬆晒! 真係唔想幾年後又要為程分試同升中而緊張2年!!  發表於 13-2-22 13:07

回覆:Ellenhy 的帖子

三歳定八十,性格难大改。如果她內向,你要评估她六年後能否又考到—些—线中學。

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+13-02-22+發表你講

原帖由 sukitelfold 於 13-02-22 發表

...
所以家長一定要做足功課同有常識,上網問人好易中招。

四隻貓  我同意0架.  發表於 13-2-22 13:00

引用:Quote:kfy+發表於+13-2-22+11:53+回復+Ilov

原帖由 喵媽 於 13-02-22 發表
我考完小一, 都覺得一條龍學校係最好, 小朋友可以專注在學業上, 大人不用為升中而籌謀, 大人細路都舒服好 ...
唔好盡信一條龍,細路跟唔上,一樣被“勸退“

喵媽  當然, 所以學術仍要追求, 但不用多做那些只為面試的準備!  發表於 13-2-22 13:05

四隻貓 發表於 13-2-22 12:12
呢個係一位過來人家長chau444分享孩子性格不適應IB 學習的情況.大家可參考一下.
http://www.edu-kingdom.co ...
在小學階段,如果沒有升中考試壓力,學校(或老師)的主要責任就是提升學生對學習的興趣,讓孩子在沒有考試壓力下建立良好學習習慣,這些都應該是IB學校(或國際學校)要做到的。我見過不少小孩本身是一個被動性格的,入了國際學校通常會變得比較開朗和自信。
而閱讀習慣我就覺得是家庭和學校也有責任。我不相信小朋友天生不愛書的,有些好動型小孩,見到有人講故事也可以靜下來的。相信你也有很多培養閱讀興趣的心得呢。

momama 發表於 13-2-22 12:28
唔好盡信一條龍,細路跟唔上,一樣被“勸退“
如果真的跟唔上,找一間適合小孩程度的學校其實對小孩是有好處的。
入了一條龍直資,只是平均分 keep 到七八十分都上到中學,小孩是同自己“鬥”的。如果不是一條龍,呈分試分 band 幾,小孩是同同學“鬥”的,差兩分差一個 band,你鬥唔鬥?

長生不老  一條龍考包尾及唔合格都要收晒架!  發表於 13-2-22 18:32

ha8mo 發表於 13-2-22 11:48
留條綠褲俾我吧

Sorry....she can only leave you a green dress.....just kidding. Your wish will come true as many parents are still considering.

我小孩已经在SFA差不多六年,六年级啦,我觉得我的小孩没有压力。

最重要是小朋友读得开心,学校老师也能融合相处,他们的压力其实是动力来。

喵媽  在SFA讀得開心沒壓力既, 都一定係叻仔叻女!  發表於 13-2-22 14:17

但有個事實係, 而家六年級的小朋友, 當年出生率很低, 競爭無咁大, 到我們而家呢代讀完六年後再考中學, 就係面對同而家考小一一樣的競爭。

回覆:WSCWMN 的帖子

回覆:CKY vs SFA vs KTS

競爭同困難係要去面對,而唔係逃避

‹ 上一主題|下一主題