用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到德望信未?
樓主: pywongpywong
go

收到德望信未? [複製鏈接]

引用:大家唔駛傷心!謀事在人,成事在天。有好多

原帖由 Salad316 於 13-03-02 發表
大家唔駛傷心!謀事在人,成事在天。有好多嘢唔係自己嘅錯,亦唔係你仔女嘅本事問題。

今日同朋友講起,佢 ...
張申請表根本都吾洗寫pn系邊度讀,爬下啲舊文都見到你從2nd in開始都會發下對學校的呢樣吾好,個樣吾好的留言,好心啦

回復 YANNIE_YAU64 的帖子

咦!有d人有話打咗去德望問,無3rd in 嘅? 有無人知道實質係點樣ga?

回覆:manman4427 的帖子

其實我一早也發現有些post有問題!
不過大家也是成年人,也為人父母,無必要引起爭抝!
當有一些waiting result出左,就不停訴說某校不是不是,當然人人也有選擇,也有意見發表權,不過這些行為比較小家一點,是否手段就不清楚,但表面則一定係好唔妥這學校,anyway,尚且間學校是否大家心中的差,各位自行定段吧!
如最終放棄,我相信好多人多謝你地

引用:其實我一早也發現有些post有問題! 不過大家

原帖由 luilui007 於 13-03-02 發表
其實我一早也發現有些post有問題!
不過大家也是成年人,也為人父母,無必要引起爭抝!
當有一些waiting resu ...
agree

luilui007,我知你有德望嘅offer,都明白你嘅感覺。唔駛你地估估下,我係唔咪太鐘意GH,但在於我係好不滿佢嘅interview過程同自己做咗一d research得出嚟嘅結果,但自問都客觀,無偏頗!啱啱德望公布成績,我有參與其中,所以特別講多d。 其實我都唔咪覺得GH乜都唔好,香港學校睇小孩讀緊邊間都唔咪得佢咁做ga啦。 其實,我都有講過德望嘅英文好好,校舍靚,好吸引。不過我都明白講一d正面嘅嘢一定唔夠講一d負面咁俾人留意到,第二時我都會慎言嘞!希望唔會影響到你地啦!祝你地都讀得開心啦!

回覆:Salad316 的帖子

不要介意囉,只是意見分享!
間間也是好學校,條條大路通羅馬!
祝大家也有心儀學校,最緊要女女讀得開心

香港父母好辛苦,好大壓力。大家上呢個平臺都係想互相分享及支持!真係唔想有乜誤會!謝謝你的諒解及信任!

其實我纯粹路過,我見呢个post既人都系waiting…我諗salad316 都系想話你地吾使吾開心啫…
坦白講,我開始既時候,最希望囡囡有德望offer,點知連2nd in都冇…嗰時好失望!但系諗真啲…interview过程同安排及後來嘅research亦令我同好多bk媽咪一样…冇呢个offer都吾使太吾開心…
咁有offer嘅,都吾會纯粹為左你講呢啲野吾開心同用黎衡量揀吾揀间學校啦!

Salad316 發表於 13-3-2 21:40

今日同朋友講起,佢囝囝讀st. cat。 佢搭緊嘅校巴8個女仔有4個德望收咗。。仲四個都係am. 而我另一朋友囡囡亦都讀st. cat, GH 收咗佢讀pm。可知德望收生嘅其中嘅主要考慮有。。。。!唔係呢d名PN嘅你應該覺得雖敗尤榮嘞!
當年考得入st.cat,多數都係比較叻同表達能力較強,所以考k1時候有offer都好正常。我個女無讀PN,我連簡介會都無去聽,我覺得唔關事。
如果是客觀指出學校的不足之處,相信好多人好願意了解。但睇得多就發現,往往讀緊的都係話學校好,而指責學校的,多是無offer的。而且往往是報考時還好想入,一知道唔收,即刻轉口話學校面試時間太長,收生如何黑暗,老師無愛心等等莫須有的罪名。
不要讓失望轉為憤怒和不滿,懂得淡定,從容,才是真正的雖敗尤榮。

回覆:oooasis 的帖子

我諗你弄錯嘞!我唔單只俾德望reject. 仲俾victoria, 創價同學之園reject, LH 仲reject 過我兩次,包括考pn 同k果陣。但我係第二度都不停讚學之園。不之於咁叻,凈係比GH reject 過。不過既然你咁不能容忍人哋批評你所讀嘅學校,我都唔想令人唔開心。不想再就此問題再說下去,請恕我不能再回應嘞!

回覆:belairewong 的帖子

belairewong, 謝謝!

引用:我諗你弄錯嘞!我唔單只俾德望reject.+仲俾

原帖由 Salad316 於 13-03-04 發表
我諗你弄錯嘞!我唔單只俾德望reject. 仲俾victoria, 創價同學之園reject, LH 仲reject 過我兩次,包括考pn ...

Salad316 發表於 13-3-4 12:37
我諗你弄錯嘞!我唔單只俾德望reject. 仲俾victoria, 創價同學之園reject, LH 仲reject 過我兩次,包括考pn ...
我非常希望有人理性批評我想讀的學校,因為可以幫助我更加了解間學校,而做出選擇或應對。而德望是我了解很少的學校,我更加希望聽到各種不同意見。
我的回應是純粹是想反駁你所講的,讀名校pn才有offer這一不合理的指責,因為事實唔係咁。

回覆:收到德望信未?

我反而欣賞啲講反對學校嘅jm,因為簡得呢間學校都一定知道佢好嘅一面,但負面消息就唔係咁多途徑知。咁難得佢地唔怕俾啲fans話都要講出嚟,大家聽完咪自行分析對同錯囉!成年人嘛,要學會接納正面同反面聲音,再自己分析呢!否則bk只會變成高歌頌德嘅地方。

回復 pywongpywong 的帖子

你收到waiting call 沒啊?

回復 grayfox 的帖子

回復 PPyeung 的帖子

回復 LAWYIMYU 的帖子

‹ 上一主題|下一主題