用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳收吓把口, 我下次可能會選妳做班
樓主: aprilyau
go

妳收吓把口, 我下次可能會選妳做班 [複製鏈接]

引用:Quote:gram+發表於+13-3-9+00:21+如果这句

原帖由 jigsaw 於 13-03-09 發表
你呢句說話正正就好似某d議員響立法局講粗口一樣,人地同你講粗口啫,你咁都接受唔到,你唔好做官員喇。有 ...
非常同意!講真,我自己唔會咁同人講嘢,亦唔想小朋友咁對人講。我唔覺得講廣東話就會粗俗啲。粗俗、無禮貌係個人嘅問題,唔關講英文、廣東話定普通話事。

回覆:妳收吓把口, 我下次可能會選妳做班

有少少離咗題,變了討論句子。
我唸老師想話個小朋友都大致幾好,就係多嘴了。。。
那些成曰都会被選做班長的,吾一定成績最好,但品行、成熟度、責任感應是最好的一個,因要做其他同學的榜樣!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

我身為家長就不會說. 我如果想表達相同意思. 我會說"如果可以唔好傾咁多計, 你會有機會做班長." 我不覺得換了詞語. 就不能好好將意思表達. 為何一定要用"收吓把口"? 亦奇怪會因為間間都有老師說就等於沒有問題.  我們改變不了, 是要接受. 但不等於老師是對.

突發奇想,如果校長在教職員大會,當住其他老師面,同個老師講“如果你收吓把口,我可能會考慮升你做科主任。”。

吾知個老師會吾會覺得好 appropriate  ,系金石良言, 會努力改善!?

都要睇下說的時候既語氣, 音調, 如果慢慢說, 語重深詳, 都 ok !

Mighty 發表於 13-3-9 09:08
好簡単、有日小朋友同亞mammy講:「你収下把口la」、mammy覚得ok? 亞mammy話5ok,但小朋友話:「老師都係 ...
Agree ! 叫人(收)係好粗架!我係粗人,但對小朋友唔可以,因為他們是未來社會主人翁,別教壞

學校 = 廟街,咁真係好恐怖喎!

I think the whole idea of this thread is April mom trying to encourage her daughter to be the monitor in the future but not criticizing what the teacher said.

老師講收下把口未必好大問題

但係老師同學生講"收下把口就可能選你做班長" 呢樣野就唔OK

其實收吓把口之前仲有一句(你咁願意幫人)。

我贊成凡事向好的方向去想,多D正能量,人開心D!
‹ 上一主題|下一主題