用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享下: 今年終於IN完..深深體會為人父母的辛苦.... ...
樓主: 晞晞爸b
go

分享下: 今年終於IN完..深深體會為人父母的辛苦....   [複製鏈接]

你哋行過嘅路,我足足比你們行多兩次(因為我有三個小朋友)
每次我都同自己講,最辛苦原來並不是懷孕或生仔那一刻.而是Interviewssssss...
好倦但係要項硬上,每次係孩子面前都要扮輕鬆 (等佢地無壓力),奈何自己就不停冒汗,強顏歡笑等等。

祝願大家好運

回覆:晞晞爸b 的帖子

支持你,你既負出,佢地總有一日會明白

引用:你哋行過嘅路,我足足比你們行多兩次(因為我

原帖由 achow 於 13-03-14 發表
你哋行過嘅路,我足足比你們行多兩次(因為我有三個小朋友)
每次我都同自己講,最辛苦原來並不是懷孕或生仔那 ...
唉!最辛苦是一個孤身準備,之前做足功夫(捜集之前面試內容,同小朋友練習),當日較好個小朋友生理時間(make sure面試前有足夠睡眠),但當面試畤,小朋友竟然抱著你唔出聲,之後離開面試場地,仲要強顏歡笑同小朋友玩,唔好嚇親小朋友,返到屋企、仲比老公話「都話唔好去啦」

引用:Quote:原帖由+achow+於+13-03-14+發表你哋

原帖由 lovebb2 於 13-03-14 發表
唉!最辛苦是一個孤身準備,之前做足功夫(捜集之前面試內容,同小朋友練習),當日較好個小朋友生理時間( ...
非常認同,感同身受

突然令我都覺得感慨 ... ... ... 我都係IN 完晒... 等RESULTS中.

我最初最初上網睇FORUM 係睇結婚野, 跟住到想生BB就開始睇BB 果邊既POST, 見有唔少人都寫今個月又唔中喇, 又睇紅D綠D咁樣, 大家晌度互相"鼓勵"大家再努力.  到BINGO左, 又開始傾買BB用品既野.....

到依家BB要番學, 又再黎傾邊間學校好, INTERVIEW 點樣點樣.... ....

香港地我地呢一代就係咁樣 ...  ... 每件事都會上網睇一睇, 同人地SHARE下, 再攞多D 資料, 知到多左資料, 就會開始諗野, 愈諗愈多野, 開始就會有壓力... ... 既然我地剛好活晌呢個時代, 生活晌香港, 唯有面對.  有時都唔係好想隨波逐流上網睇咁多, 但做人好難, 怕得自己知得咁少, 又會推住我咁行.... ... 無計, 盡量叫自己有時睇開D, 唔好令亞囡有壓力, 開心成長就夠.

rabbitsheasl  同意, 睇結婚野, 跟住睇想生BB野, 再睇點湊BB, 依家睇搵學校, 唔知吓一步我哋會睇咩呢? 依家香港人真好大壓力  發表於 13-3-20 13:48
brrbaby2007  very true  發表於 13-3-14 14:35

回復 VeryB 的帖子

VeryB, 真係好同意你既說話.

PN叫做IN晒.. 我都係等緊結果, 不過我已經冇諗住會有好消息.. 因為好多間係group in, 根本都唔知IN左D乜... 有先出奇
我都係帶阿囡去下旅行開心下先LU

回覆:分享下: 今年終於IN完..深深體會為人父母的辛苦....

多謝各位.
其實出呢個帖無其它用意..純粹呻下..同埋同大家一起互相鼓勵下..打打氣.
我相信大部份父母都會好似我咁做...這是天性...父母對仔女的愛無止盡.這是我做人爸爸後先體會到..所以我會更加孝順自己父母..

我同意有父母講..享受這過程..係既..我藉由呢十幾次面試..也增進左父子關係..更令我得以去瞭解原來仔仔既個性係屬於邊類型..(坐唔定果隻...)
而知道他一次比一次進步..我都好欣慰及為他感到驕傲
尤其近幾次GROUP IN他已不再大喊(一年前首次玩某九龍塘幼兒園playgroup時.第1日已俾鬼婆大聲夾惡既態度嚇親..自此逢playgroup  & group interview一定大喊..留低陰影)
經過一年來的努力及插班PN之後返學學校既成果
反而見到他現在group in好定.
總之見到小朋友一點一滴成長..再辛苦也值得..
每個小朋友都是父母心中最寶貝的..

另外我好同意有位家長講既..咁辛苦完換來老公一句"早叫你唔好去"..咦.呢句咁熟既..我太太都係講...所以好多次我都算了..忍住辛苦..無人諒解都無法...俾人責怪報咁多間(一句多謝都無.)..唉..唔報咁多間..你估IN一兩間人地實收架?我太太其實其它方面都好好..唯獨比較唔緊小朋友讀書呢PART..我並非話她唔好..而係人人想法唔同..她屬於那種隨小朋友自然開心讀書果種..無BUY我呢套..她成日話她細細個咪又係讀普通學校又係咁長大..
anyway. to 果D孤身奮鬥既家長..唔好唔開心..好多另一半係比較唔緊既..一個凸一個凹..睇邊個著緊D咪邊個去搞呢D野囉...

2歲人仔已經好O力了..多D鼓勵..唔好因為面試而令到親子關係有破損..這是得不償失..父母自己要控制自己既情緒..因為會好影響小朋友既情緒..多D愛及鼓勵..名校唔名校唔係最重要(入到名校唔鍾意返學都無意思)..培養學習興趣及喜歡返學..搵間適合自己小朋友個性既先係最重要..切忌同人地比較..無意思既

大家繼續努力!  
存感恩的心

真的是一個好父親! 你老婆少參予可能因為他驚自己表現不好累左呀仔啫或認為你可以倚賴
我是參予8成那個 , 幸好我發c號令的時候 , 我老公都願意配合 , 但有時他笑我以前好好記性, 但現在差了好多, 真係慶慶地, 我記20樣事 , 他先記1樣 !

晞晞爸b 發表於 13-3-13 19:38
藉個位呻下..

上星期終於IN完..今年K1 (超細B) & PN (超大B) 兩邊作戰 (鬼叫自己小朋友係年尾細仔....唉)

加油

You are a good father!  Your son must have felt the same.  

I would tune myself and treat them as play dates for kids.  It helps us understand children more.  Since you have back up plan already, no stress and take them as an experience la.

I will later follow your path and expose my small b in interviews.  Hope everything goes well...

大家一齊加油

跟你完全一樣感受及同意...
from 另一身心軀疲,孤身奮鬥的爸爸...
我們还有漫漫長路...共勉之。

回復 晞晞爸b 的帖子

其實你真係好好, 阿囝讀書/去玩pg, 捜集之前面試內容等都係我,去填form 寄信等等果d都係我,
我老公係果種『實有書讀咖啦』果種, 如果我唔搵學校阿囝將來只係會去讀村校就算,
唔係話村校一定唔好, 但個人認為唔同既學校見既野都真係唔同咖, 而且村校咪一樣多人爭同谷, 咁點解唔搵好d?
但好彩同小朋友練習等我老公都會做, 去interview 都會一齊去, 唔會講咁多說話我聽 (如果係咁我鬧爆佢呀)
比你情況好d既係幸好我既另一半仲會配合我, 無咁孤軍作對feel...
好認同『自己食少餐都要將省下俾你讀有英文NET既學校...只希望日後你的路走的順暢一些...』
其實都係想小朋友將來可以多少少選擇,
你努力完呢個k班戰役, 好好relax下, 過多1,2年就係另一個挑戰

總會有學校收, 唔好O甘大壓力

又系個句。你真是一個好爸爸!
我唸緊,如果你咩都唔理,你老婆會否著緊d?
我都系咩都做晒,research,打去學校問,上forum,填表,mark低面試日子。我老公就淨系聽我報告
不過我堅持他至少要一起出席面試(如果無肯,我就發爛渣,女人可以,男人唔得,哈哈!)
其實我算好平常心,不過無論幾平常心,壓力多少都有
尤其我地兩公婆要返工,又要就工作攞假(有幾間都是平日面試),又要安排仔仔睡眠時間配合面試時間,等。
我地第一間就衰左,雖然意料中的事,不過士氣都依然有少少受挫
好彩第二間就收了,仲要是我鍾意的英藝
然後之後的面試就好輕鬆,所以我很感激英藝的offer
仔仔的表現由第一次到最近一次面試我地都完全無train他,由他自由發揮
因為我很固執地唸,如果學校expect我地特別為面試而train他,這種教學理念,我不能認同,不讀也罷。
不過睇返成個過程,其實都幾好玩。
現在只是2歲班,希望每位家長都盡量平常心
我地仲有漫漫長路要行
過多壓力俾自己會無形地將壓力轉移到小朋友身上
我地做父母做甘多野,講道尾都是想想朋友有個快樂美好的人生
現在他們只是差不多2歲人仔,我地對他們有過分高的期望其實有d殘忍
我知講好容易
所以有時我都需要提醒自己,最緊要他健健康康,開開心心,一家人齊齊整整。其他事情就會變得微不足道。

Good daddy! Same situtation for me. My son is also Nov 2010 Baby. Both K and PN classes have been applied. But my hubby said why to apply for both K and PN classes but he didn't know the reality of HK education system now. Anyway, cheer up to alll mammies and daddies!!!!

‹ 上一主題|下一主題