用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天vs英華
樓主: Vincent101010
go

油天vs英華 [複製鏈接]

回覆:油天vs英華

當年大女個幼稚園老師已經教我,千祈唔好諗兩個女性格唔同,應該入唔同學校。首先人就係要適應環境,細嘅適應力通常仲好啲。另外若兩間學校咁计好彩,一間長假前考試,一間長假後考,咁你一家人就全年無休!

引用:回復+momama+的帖子 我都知道好難入。真係

原帖由 Vincent101010 於 13-04-16 發表
回復 momama 的帖子

我都知道好難入。真係入倒先諗。不過諗起六年後又要煩中學,就想細佬入英華。
我覺得細路入了英華後,如大路願意的話,可申請插班或到升中時考書院。不過,除了「行政」方便外,我真是不能看見硬性要兩個小孩讀同一間學校的理據,每個孩子都有自己的個性和要行的路!

回復 Vincent101010 的帖子

我仔讀舊油天,亦有細仔.
但我一定不會報其他直資小學.
1沒時間 2經濟
3最重要一點,新舊油天都是學術,德肓,派位都是一流的小學.
如果兩個仔一起在油天.我會十分感恩.

ocean308 發表於 13-4-16 11:54

引用:回復+momama+的帖子 我都知道好難入。真係

原帖由 Vincent101010 於 13-04-16 發表
回復 momama 的帖子

我都知道好難入。真係入倒先諗。不過諗起六年後又要煩中學,就想細佬入英華。
你估英華易入咩,係你想現在煩定六年後煩啫!

引用:回復+Vincent101010+的帖子 我仔讀舊油天,

原帖由 ocean308 於 13-04-16 發表

萬分同意!
可惜我今年舊油二十分不入

請問讀油天有乜咁好令大家推崇備至?
朋友說小一生中英4測2考,數6測2考,每日功課8-10樣,每週都要默書等等,放長假有30幾樣功課,力不到,不為材。

2間都係我dream school,2間都谷吾易讀,講優勝之處就係YW成績一般吾太差都可直上書院,可惜呀仔當年考吾入,最後叩入舊油天。如果油天考到頭1/3果d最後都會派入同WY同级的中學,我覺得要考慮的就係想吾想6年後再煩、小朋友有冇能力去競爭同想吾想比6年每月千幾蚊學費。

回覆:miffy 的帖子

我係舊油天噃!

1年兩考,形式一樣;測驗多無可厚非,皆因考試半學期課文全考。還有挑戰題,故100分不是滿分。默書按老師要求編排,記憶中有一星期是連默中文六日。上週有一堂中默,要溫三課書抽默其中一節。功課多不在話下,還要抽空惡補拼音,英語會話,忙碌渡日。

我都係舊油喎, 課程係緊迫, 但我又覺得唔算過份.

一年係好多測驗, 但全部唔計落成績表, 學校係想家長多同小朋友溫書, 你可以唔理測驗, 只在考試發力, 如果咁都可以拎到好成績咪ok lor.

一定唔會每週都有默書, 而且默書又係唔會計落成績表, 一年中英各兩次考默先會落成績表, 考默範圍係多, 但考前老師會同你勁默勁溫, 多人唔識咪日日默, 等你溫書, 所以先會有一週默幾次書出現, 而且考默詞語, 係語文份卷一定會出現, 你唔識個字, 份卷又點會高分.

舊油係谷, 但我自己對比其他地區名校, 我覺得唔算谷得過份(個人意見), 總之, 一定有付出先會有收獲. 係唯一真係辛苦就係長假期功課真係多.

請問一下,雖然我仔仲只是K1,但都想做下資料搜集先,多多指教!

我係舊油天舊生,沒有天主教分數,長子,自行派位分數似乎仍是marginal ,是不是?

summertown 發表於 13-4-17 13:39
請問一下,雖然我仔仲只是K1,但都想做下資料搜集先,多多指教!

我係舊油天舊生,沒有天主教分數,長子, ...

20分真的好"忟", 做咩唔攞o個5分呀? 25分入硬喎!仲要有細跟尾, 幾多人恨都恨唔到....

攞住油天OFFER再考直資....點都得啦..............就是因為父母唔肯花時間去攞o個5分, 無晒本來大好形勢.....

引用:+本帖最後由+crazymum+於+13-4-17+15:29+編

原帖由 crazymum 於 13-04-17 發表
得罪crazymum我都要講,反而我欣賞他們没有因為攞多5分而去信教。

回覆:crazymum 的帖子

是咁的,我已返了近二十年的基督教教會了,唔想再搞咁多嘢了

回復 summertown 的帖子

我都是因為宗教原因,當年一間天主教小學都沒有報。
‹ 上一主題|下一主題