用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 男孩不笨 女人太多?
樓主: MC1128
go

男孩不笨 女人太多? [複製鏈接]

現代版“書中自有顏如玉”男仔讀得書大把選擇。

annie40  比你讲中啦!  發表於 13-5-15 15:34

回復 annie40 的帖子

原以為國際學校比較"人性化"。Top 高年級男女生比例可以approach 5/5。真失望!

回復 Stillgood2 的帖子

找個有質素的男朋友永远是最重要, 小四时阿女入左间爱操的学校, 男女比例是: 6/16 , 估计去到中学时D男孩受不了压力,走吓一个又一个, 最终唔会有几多好男剩, 其中gag的去甘一两个,  余下三个电车男保证被女生争崩头,

值博率低到出奇, 为了止蝕, 读左半年即走, 要做大美人, 最紧要入岩小圈子, 埋错堆就几靓女都无着数吧!

回復 friendlyguy 的帖子

ESF 应该正常点! 点傻都由地你读上去.

男孩到year 10 (14-15 岁),忽然训醒, 咪照样追番啥, 追突也可以, 问题是大部份学校唔容许孩子慢少少, 你慢点儿,就有人提醒开门送客的规矩. 非常残忍啊!

其实我是十分支持中学按男女比例收生的, 平机会话一定要按成绩决定, 变成中一仔开始女多男少, 有违天性本质,apple & orange, 价格要看seasonig, 有时apple 抵食, 有时orange 好味D, 每样要五个, 唔好计较, 结果是得益最大.

其實最大危機是DGS,訓練到D女孩又Smart又有主見。同輩Peer壓力選個差點又無面,傳聞離Divorce率超高。

Nique  我估做盛女比例仲高, 如果想個女嫁唔去, 就送佢讀呢間啦  發表於 13-6-10 18:46
Snakemama  如果又smart 又有主見,梗知乜嘢最啱自己,便唔會隨波逐流。  發表於 13-5-17 23:39

回復 akys 的帖子

DGS咁危險,又咁多人爭入去讀?

akys  講下乍, 不要認真。  發表於 13-5-15 19:31

"講下乍, 不要認真"
我都係講笑!認真?想死咩!

vincher  你們的对話好抵死!  發表於 13-5-17 17:57

回復 akys 的帖子

“書中自有顏如玉”

非常有意思!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:大家又報告一下直資私立男女人數比例,跟官

原帖由 ANChan59 於 13-05-15 發表
大家又報告一下直資私立男女人數比例,跟官津有何分別?
我女果間直資中學,男多女少上堂較嘈

701003 發表於 13-5-15 22:00
我女果間直資中學,男多女少上堂較嘈
Is it a special case?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:其實最大危機是DGS,訓練到D女孩又Smart又

原帖由 akys 於 13-05-15 發表
其實最大危機是DGS,訓練到D女孩又Smart又有主見。同輩Peer壓力選個差點又無面,傳聞離Divorce率超高。 ...
冇証冇據,唔好咁講!

annie40  谣言止于智者吧!  發表於 13-5-16 14:52

咁讀得書的男仔讀男校還是男女校好?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:ANChan59 的帖子

我仔直資,男女天主教,約三成是男孩子。另加半成男仔性格的女生。

回復 akys 的帖子

其實最大危機是DGS,訓練到D女孩又Smart又有主見。同輩Peer壓力選個差點又無面,傳聞離Divorce率超高。
感觉最有potential 筍盘是international school 读书还可以的那班女生, intelligent, self-confident, gentle, kind hearted, 重要是唔觉得smart 有何了不起, 温温柔柔, 比父母哦两句, 就傻笑回应, 无呢火气!  其实不少同校的男生也是这般的, 算是非常易话为了, 唔服气都唔会随便顶嘴.  可能平日压力少, 心情靓靓, EQ 高!

如果没大变, 应该是最佳女友或男友吧!

引用:其實最大危機是DGS,訓練到D女孩又Smart又

原帖由 akys 於 13-05-15 發表
其實最大危機是DGS,訓練到D女孩又Smart又有主見。同輩Peer壓力選個差點又無面,傳聞離Divorce率超高。 ...
所以好多靚女同叻女都揀左鬼仔。

friendlyguy  鬼仔好啲咩?  發表於 13-5-16 18:27
akys  原來你有種族歧視,歧視老外。   發表於 13-5-16 18:23

"重要是唔觉得smart 有何了不起"

呢個真係最重要!唔止揾老公、老婆,連做人都係!

回覆:annie40 的帖子

Plus屋企有少少本錢,haha國際筍盤。

annie40  话明是得少少,唔算系筍盤, 长辈乐天知命, 不找咋子, 才是好盤!  發表於 13-5-20 12:25

‹ 上一主題|下一主題