用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問有關於OK鏡
樓主: mesmerising
go

請問有關於OK鏡 [複製鏈接]

回覆:請問有關於OK鏡

我也是成功例子,小兒一年級下學期開始近視(百多度), 二年級已250度, 到三年級已突破400度。無辦法之下,惟有試0K鏡,已帶了4年,沒有問題。日間不用戴眼鏡。 近視沒有增加,佢一開始己自已戴,佢好喜歡,因有bonus (日間不用戴眼鏡)。

黃巴士 發表於 13-5-24 23:21
眼的健康重要於外觀.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2466534&highlight=%E7%9 ...
我明,不過如果過千度深的近視亦一樣會影響眼睛健康,而且因為我自己就係千度患者,後來都係做Lasik去除咗,所以我為了讓我囡不步我後塵,我選擇咗戴ok鏡。

請問小學生近視至600-700度, 眼科E生如何SUGGEST避免再加深近視??  戴OK鏡??

回覆:may007 的帖子

個人認為激光矯視屬創傷性嘅治療方法,有機會有後遺症,我自己反而唔係咁有信心。ok鏡作短期控制近視加深確係有佢嘅效用。我都有幾個姪甥用過,亦有朋友仔女用緊,最緊要清潔過程處理好,如果發現眼部有發炎,就要睇醫生兼停戴。鏡片唔可以日日戴,一星期都要比對眼休息一日。不過唔係個個小朋友適合戴,視光師都要測試下認為可以戴先得。

回覆:黃巴士 的帖子

600-700度深已經唔可以戴ok鏡。

起初嘗試於小兒, 是因為看見這裡的成功個案.  
當年去到理X, 都有4次安排試戴, 通過配符合合格及眼底健康, 評估OK, 才接受小兒可戴此鏡, 而且佩帶期間都有定期檢查是問題的.  小兒眼睛都有減度數, 當每隔幾次見他眼紅紅, 而覆診時視光師說有少少花是正常, 可慢慢修復的.沒問題, 可繼續佩帶.
這時, 我自行決定了停用.
自己都是深近視近20多年, 雖然眼科E生及身邊很多成功朋友提議LASER矯視, 但我多年都是沒做. 正如整容, 都有風險.  成功當然歡喜若狂, ANYWAY, 适隨專便.

mesmerising  妳是說眼角膜因鏡片而有"少少花"嗎?  發表於 13-5-25 12:40

回復 may007deleted
...

回復 Yanamami 的帖子

Yanamami

Deleted

Yanamami  她很想試~是我不太肯定。  發表於 13-5-25 18:20
...

回復 mesmerising 的帖子

YES!!  說有少少花會修覆.  下次再驗時, 又話沒花了.  我對這些事沒認識, 與其提心吊擔, 停了便算.

回復 黃巴士 的帖子

想問下,花咗點處理?停鏡片?會滴消炎藥水嗎?

黃巴士  無事可繼續,下星期再回去  發表於 13-5-25 22:28

醒目開學勳章

我小朋友的情況一樣,小一開始每年加深 1xx 度,
看了眼科醫生,試過兩、三年用滴眼藥水去控制度數増加,
但依舊每年加百幾度,怕佢小學未畢業已過千度,
我亦是因為看過深度數的後遺症很多,諗無可諗才去配OK鏡的
現在戴了年幾,最近去驗眼發現這年度數完全沒有加深過

醒目開學勳章

但每人情況不同,我小朋友每年加深太多才去配,
但有朋友的女由一年班開始有近視,到現在中三也只是二、三百度左右,
如我小朋友的度數加深慢,我也不會配OK鏡,
因這些放入眼的外來物始終有風險

醒目開學勳章

順道在這裡多謝之前曾回覆我有關OK鏡問題,
及介紹驗光師給我的EK媽媽

回覆:Yanamami 的帖子

可以考慮Magic Eyes vision training,以前見BK有人討論過,成效好似唔錯,但揾唔番個帖,係純粹透過眼部訓練去減近視,可以上網揾資料。

khmama 發表於 13-5-25 22:16
可以考慮Magic Eyes vision training,以前見BK有人討論過,成效好似唔錯,但揾唔番個帖,係純粹透過眼部訓 ...

This one?
http://www.vision-training.com/en/eNewsletter/Hong%20Kong/Winter%20o8/Magic%20eyes/Magic%20eyes.html

回覆:Yanamami 的帖子

係呢個vision training,我知道香港都有呢啲course,發明呢個方法嘅Leo Angart會親自教,當年出於好奇,c6都有去上過(因為佢近視好深,而且老花都可以減),小朋友會有效啲,因為家長會緊張啲要佢練習。揾到條link.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1310640

Deleted
...

回復 khmama 的帖子

...

回復 mesmerising 的帖子

mesmerising, 如果你接受到另類療法,有無唸過針灸?
‹ 上一主題|下一主題