用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唉, 阿女派到東莞工商總會張煌偉小學!
樓主: angelwong173173
go

唉, 阿女派到東莞工商總會張煌偉小學! [複製鏈接]

回復 angelwong173173 的帖子

噢!我完全沒有介意!希望你幫到囡囡叩到好學校啦!如果叩唔到唯有做同學仔了!第時要自己額外教深D嘅野俾佢囉~~~cheer up!

我同老公都爭扎左一段時間唸去唔去註冊好。但唸到小朋友去到邊間小學都係一張白紙,我深信就算去到邊間都會係有教無類,盡心盡力去教好每一個小朋友的。無其他顧慮了。

alicecmc2003 發表於 13-6-4 17:26
我同老公都爭扎左一段時間唸去唔去註冊好。但唸到小朋友去到邊間小學都係一張白紙,我深信就算去到邊間都會 ...
當你見到校長連你個小朋友乳名都記得, 你到時會明白

回復 mch411 的帖子

今日我去註冊,校長親自出黎幫手同打招呼。感覺幾好。
提外話:校長好後生。

回復 alicecmc2003 的帖子

校長真係好後生同好好笑容呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我舊年有個同事仔仔都係聖心學生,入到呢間,佢好唔開心!但係因為大住個肚,唔方便去叩門,無搞
佢打嚟問我,我同佢講,校長係有心人,佢安心去俾個仔讀,幾個月後,我再問佢點,佢話阿仔返得好開心,校長真係好好!成個教師團隊都好關心小朋友!

唔好提沙官,今日我去註冊,未見過咁cool爆嘅校工同書記,問多句都唔願講,我老公話:如果小朋友有事問佢地嘢,會唔會都係呢d態度?係就慘喇!
我真係越諗越嬲,玩小一咁耐,咩名校都見識過,係未見過d職員咁差,仲要係個個都係咁面口!
恐龍家

睇過佢地啲英文默書,啲程度好淺,二年班好似一年班程度,即使學校有心教,都擔心升中後會吃力。

mch411 發表於 13-6-4 17:39
當你見到校長連你個小朋友乳名都記得, 你到時會明白

校長很多事情都親力親為。

很有心的。

記得之前佢地搞左個標語創作比賽給幼稚園小朋友。結果是校長親自打來約去攞奬及參觀小學的。而且佢係電話都無話佢係校長(我仲同佢講"唔該老師"添。),係我去到學校聽到佢把聲才知道。

回復 qqsunday 的帖子

是啊, 我都看過, 真是幾淺. 所以如果真是讀, 家長會好辛苦! 小朋友會讀得好開心, 但升中派位又是另一回事!!!

想去扣王賜豪, 和冼次雲, 這兩間會唔會好d嗎?

同意小朋友讀得開心,不過一定要幫佢英文補底,唔係升中同其他同學爭太遠都唔好。

回覆:qqsunday 的帖子

有冇想過搵補習社提升多點知識?其實我個女K2都已經補英文,一來覺得幼稚園比的知識不夠!二來我都希望佢英文好d,咁好彩佢又派到一間好想打做自己成為一間英小的小學,所以我都要同佢繼續學好英文!六年後就上一所英中呀!

唔係咁樣就要喊係個小朋友面前, 小一咋, 小朋友條路仲好長, 學習動力, 學習態度相當重要.

唔計校風學生品德,

其實家長覺得淺, 但小朋友讀得開心, 係無得選擇下,
如果入去讀, 小朋友成績科科90幾100分, 咁咪攞住張成績表去插你心儀既小二囉
因材施教, 再唔係咪搵私人幫小朋友教高一年級既野囉, 小朋友懶唔懶, 如何成長係家長點樣培育出來, 不只能單靠學校既

問心名牌學校沒有壞分子嗎?  

我女之前去張小open day, 佢擧手好多次答到外籍老師問題,之後好開心成日提住,那時就覺得最緊要建立到佢自信同興趣,入學後都一定再請外籍老師教,keep番同出面的水準

王同洗程度都深的比較多人選,你可去叩門看看先,聽說洗都幾多功課下
‹ 上一主題|下一主題