用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一轉校
樓主: liverpool媽媽
go

中一轉校 [複製鏈接]

引用:從來只喜歡看不善長表達,+但有一經驗分享,+

原帖由 ew88 於 13-06-15 發表
從來只喜歡看不善長表達, 但有一經驗分享, 好朋友女兒在A學校無論學業和課外活動成績都很卓越, 受同學歡迎 ...
正確! 如目前學校有充足資源,小朋友又讀得開心,當然一動不如一靜!

若目前學校資源不足,也不支持學生有精英制,那就應考慮精英學校了

我仔仔都係係TKO轉出去九龍塘,等我同你分享下我嘅經驗:
無論你子女係現在學校幾好,出面Band 1頭 學校係另一個世界,競爭非常激烈;對於子女能否適應真係要三思,如果佢地有正面思想,可以將佢地嘅潛能推高,但亦都可能有反效果。係原本學校排名前列,出到去可能跌落中或下游,要有心理準備。

黃巴士  agreed!!!  發表於 13-6-21 13:26

除了学業問題,如果小朋友性格內向及慢熱,還須考慮同學閰相處及学校模式不同的問題。:;pppp:

小朋友的志願是首選,都中一,可以比佢自己想下,如果佢覺得想轉你可以先上網同佢一齊搵學校,了解多啲,In學校都有信心啲。

like_travel 發表於 13-6-16 16:32
正確! 如目前學校有充足資源,小朋友又讀得開心,當然一動不如一靜!

若目前學校資源不足,也不支持學生 ...
個人意願絕對支持, 不過精英學校裏都是精英學生, 資源分配也相對非常有競爭性和非常廣泛性, 插班生未必能夠爭得上呢... 反而一些地區BAND1A的學校提供給優秀學生的資源遠超過那些名校呢, 而且校風的確是純樸一點... 唉...

黃巴士  AGREED!!  發表於 13-6-17 12:03

其實最緊要是孩子想不想轉, 因為即使成功轉校後, 要返學要面對新環境新同學的是佢.  如果孩子都好想轉的話, 那日後在新校遇上挑戰或困難, 佢會更易有正面的態度去面對, 因為這是佢的選擇, 甘心命抵.

引用:+本帖最後由+Quincy+於+13-6-17+00:45+編輯

原帖由 Quincy 於 13-06-16 發表

我仔仔都係係TKO轉出去九龍塘,等我同你分享下我嘅經驗:
咁即喺你小朋友轉咗後, 你/仔仔覺得如何?

我feel 唔到你嘅轉咗校分享?!

‹ 上一主題|下一主題