用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 OK Thanks
樓主: Vickymouse
go

OK Thanks [複製鏈接]

點算好 發表於 13-6-7 15:06
哦..原來系咁,即系又要操?

聆聽真係要多練

MaiGao 發表於 13-6-7 15:39
聆聽真係要多練
聽新聞有用嗎?

點算好 發表於 13-6-7 15:49
聽新聞有用嗎?

新聞分一則一則好有條理既, 同聆聽時講既文章唔多似, 聆聽既文章似日常生活對話多, 我反而覺得似電台d廣播劇.

小黑咪 發表於 13-6-7 16:13
新聞分一則一則好有條理既, 同聆聽時講既文章唔多似, 聆聽既文章似日常生活對話多, 我反而覺得似電台d廣播 ...
謝謝您呀~一言驚醒

回覆:點算好 的帖子

我女兒小二考聆聽前也是上i-solution 做聆聽練習(但因要用普通話)。發覺有些內容是關於中史,燕國趙國秦國甘羅....太深了,連人名同國家也未分得出。好在學校好從無播那些中史(不然女兒應該聆聽捧蛋回家)。技巧也是先看題目,圈出題目問的「不正確」「符合內容」等古惑字眼。

回覆:好愁!點解中文聆聽咁差!Pls help!

請問有什麼綀習介紹?

現在小朋友聽英文多過中文,有唔睇電視,又唔聽收音機,只打機,有咩機會聽人講中文。仲有每人語氣用詞也不同,要聽得多才易掌握。我發覺我女閉上眼去聽短文章會好一奌,免她東張西望集中些,另外平時用耳聽故事, 即播CD,再叫她覆述,要集中訓練耳朵,不用眼看,日子有功,應該好一奌

mindwong    發表於 13-6-11 10:05

不妨試下香港電台的節目重温,裏面有給小朋友的節目,也有講歷史的廣播節目,既免費又可随時聽。

講漏左,係香港電台綱站

Miss_N 發表於 13-6-7 22:19
我女兒小二考聆聽前也是上i-solution 做聆聽練習(但因要用普通話)。發覺有些內容是關於中史,燕國趙國秦 ...
i solution是收費網站嗎? 有資料嗎?

有些小朋友一邊聽, 一邊找答案, 所以聽不到後面, 所以要記住聽完先做.

我個女小二, 昨天派卷, 得65分 (普通話), 我見份卷都幾深吓, 又要操多樣, 真係人都顛

回覆:mrsjacky 的帖子

I-solution 是Oxford 出的,可上網搜尋。我見有SFA, St. Mary  的學生也做。因學校已付款,我估可自己上網付款做練習。

上到小五, 聆聽和視訊資訊深咗好多
成績也不會好, 因要呈分好多嘢都要操, 所以呢樣只能考天才,
如果有時間假期真係要好好訓練,
真的不容易
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

其實各位有時間,將你用講完故事時再問有關故事問題,久而久之小朋友留心聽你講嘢又有親子時間一舉兩得!一段時間後短故事加長!再多一段時間再比練習佢做更加有效果!我仔就大有改善!

到小五,真是要做多練習!現在就找有普通話的聽多d,再希望連普通話都有幫助!大家一齊努力!!!

我女上學期中聆肥佬,但普通話聆聽就88,我都唔知係考d乜

引用:我女上學期中聆肥佬,但普通話聆聽就88,我

原帖由 k_lego 於 13-06-16 發表
我女上學期中聆肥佬,但普通話聆聽就88,我都唔知係考d乜
坊間有些中文TSA練習是埋隻中文聆聽碟(阿仔學校就不嬲都會買,考試前俾學生做實習),或許你可以買番俾阿囡聽下,看看模式是否和學校一樣,叫做拎啲頭緒也好。

‹ 上一主題|下一主題