用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一的不愉快經歷
樓主: oh_really
go

升小一的不愉快經歷 [複製鏈接]

引用:點解呢個貼依家先出現呢?+新國民有咩居心?

原帖由 KCKmom 於 13-06-11 發表
點解呢個貼依家先出現呢? 新國民有咩居心?
又係講呢d。希望大家俾空間其他人講正面及負面

yymouse313  說得好,大家自己有腦KA MAH,居心,居心....  發表於 13-6-11 21:08
Christi  同意,成日亂估人地動機,咁以後BK只有唱好,沒有唱差,咁點能反映現實呢?  發表於 13-6-11 16:24

呢位小朋友一定經常欠交功課,有咩可能欠3次就記缺點!講古佬又一傑作!

little_yolky  唔係欠3次, 係欠一次, 一次欠3樣。  發表於 13-6-11 14:00

oh_really 發表於 13-6-11 08:18
志在分享朋友經驗,別無他意。
大家討論家長及學校的處理方式,提出不同觀點,可互相參考。
至於兩間學校, ...

Is hearsay again!  Where is your friend?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+KCKmom+於+13-06-11+發表點解

原帖由 seamama 於 13-06-11 發表
又係講呢d。希望大家俾空間其他人講正面及負面
咪係!你有權唔信架喎!樓主又冇開名!何況大把學校有人話唔好,咪一樣有人爭住讀!一個有自己思考的大人,點會咁輕易聽人一兩句comments 就影響自己選擇呢!

不過我亦很同意有jm講功課的責任在小朋友身上。即使我係ftm, 我小朋友都係自己一個完成功課,留返不懂做或要我幫手的最後才一齊做!

6樣功課不算多,小朋友有責任自行完成,如果暫時未可,家長應該"睇緊d",如果兩公婆工作都忙,可能一早就唔應該揀d 要貼身跟的學校啦,估計是累積夠一定的欠交次數才記缺點,如果小朋友喊下/家長求下情就唔駛記,對其他同學亦有欠不公。

回復 oh_really 的帖子

多謝樓主的分享, 但那是你朋友的case, 可能當中有些是你不知的, 不清楚的.....

不過, 大家都可以從中思索一下當家長的責任.....

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:升小一的不愉快經歷

醒目開學勳章 王國長老

版主按:如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員, 謝謝

朋友的case

回覆:oh_really 的帖子

誰不知上課兩星期.... 下午老師打電話來,說欠交功課要記缺點...剛開學兩星期便有6樣功課而且做唔哂便要記缺點?  我相信剛開學唔會有太多次欠交功課吧....

引用:唔明白小朋友自己無做工課點解要由媽媽代小

原帖由 CarmenJack 於 13-06-10 發表
唔明白小朋友自己無做工課點解要由媽媽代小朋友同老師道謙?不是應該由小朋友自己同老師道謙先正確嗎?

既 ...
同意,我覺得做唔哂应该要罰,否则小朋友会覺得無做都無所謂,漸漸地就無責任感,第日大個点算…不過如果笫—次欠交就記缺点又好似重咗D!!
奉勸各位家長,小朋友做錯了事,學校就算罰重了,也不应在小孩子面前当面指責老師或替他出頭,這只会令小孩子不懂得尊重人,以後無論老師説什麼他都不会聼。
可以的话,請單獨同老師,訓導主任傾傾!
記得小妺當年在初中時,也不是十分要好的學生,曾記缺点,那件是什么事已不記得,只知要見家長記缺点,見到後段母亲叫我離開,他單獨見老師…
到我有小孩子後,母亲才講番這件事我聽,他單獨見老師時,与老師講他们也許罚得太重,不过也尊重老師的決定,但要老師答应孩子表现良好必须加番分給我,到了下次学校学期見家長時,母亲再提老師加分…總知到派成表時操行OK啦!!!

冇圖冇真相,認真你就輸了

就事論事, 如果屬實, 只係開學兩星期似乎嚴厲左D, 由幼稚園到小學應該有個過渡期或適應期掛? 如果高班D當然要受罰.

我都想知係邊間?不如講邊區?等其他mama有警惕嗎!

回復 l_wingwing 的帖子

同意.
唱好就被話係打手,唱差就被話另有用心.咁樣好難討論落去

應該直接找学校社工了解情況,社工直屬社署,不歸学校管。這些事校長知嗎

可否post俾我?

‹ 上一主題|下一主題