用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 沒有提早一個學期通知退學,有無人真的被追一個TERM學費 ...
樓主: yeung2212
go

沒有提早一個學期通知退學,有無人真的被追一個TERM學費? [複製鏈接]

我很明白你們做父母的心情,我姪仔也將會去英國讀中學,你們的仔女只去了一年,真的容易學壞嗎?
如何得知?

回復 yeung2212 的帖子

我個人覺得如果真係唔返去英國讀的話,就照實情同學校講,再比醫生證明信等,佢可能會有得傾.反而想轉校就比較難找理由.

如果唔係經濟問題,如果佢係想讀的話,其實考慮轉間比較純樸的學校,因為再讀反中文(要考公開試)的話,對她會更困難.

Agent 話這學校是間貪錢的學校,我才敢試下把医生信 email 给學校,最终他们免追交一个 term 费用作代通知金。
我足足担心了二个星期,今晚可睡了。
多謝各位寶贵的意見。

恭喜你了。其實有合理退學原因,學校亦不會難為家長。
好好照顧你小孩從新開始吧。

咁就好囉! 可以開心放暑假

我仲煩緊唔知點算,唉...

回復 ritayim 的帖子

希望你也有好诮息

回覆:noel2010 的帖子

請問你報新學校時,有冇叫舊校寫reference letter? 如有,學校反应如何?

回復 appleyummy 的帖子

冇呀!只是比咗學校最後2個term的成績表和一些證書,可能成績表都有老師和校長的Comment,所以無要求睇reference letter.之後學校就出咗個Conditional Offer佢,如果阿仔8月出的GCSE result meet到佢requirement,咁就可入.

ritayim 發表於 13-8-1 13:39

冇呀!只是比咗學校最後2個term的成績表和一些證書,可能成績表都有老師和校長的Com ...

請問你幾時開始攪轉校?係唔係YR10?
手續煩嗎?
THANKS!

由Apply 新校考試及取錄只是一星期內,Final school result 仍未出。因新校回覆,個入學exam result is very very good, 做埋𠆤interview 及oral test 便收了。等result 期間,仍有ranking 高的學校offer, 但又怕左選右選後趕不及退學。
退學手續要九月才安排,即時cancel 之前UK visa , 等新校出信,順便換埋個passport 再apply new UK visa.

引用:回復+appleyummy+的帖子 由Apply+新校考試

原帖由 noel2010 於 13-08-01 發表

由Apply 新校考試及取錄只是一星期內,Final school result 仍未出。因新校回覆, ...
Thanks

引用:Quote:ritayim+發表於+13-8-1+13:39+回復+a

原帖由 siufans 於 13-08-01 發表
請問你幾時開始攪轉校?係唔係YR10?
手續煩嗎?
THANKS!
攞緊意见咋! 未搅! 因foresee到阿女出年考IGCSE未必得,正頭痛repeat好定轉校。

‹ 上一主題|下一主題