用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 事到如今,各位有經驗媽咪認為幼稚園選學術強還是半龍好 ...
樓主: Lingfung813
go

事到如今,各位有經驗媽咪認為幼稚園選學術強還是半龍好 [複製鏈接]

其實如果覺得學術可以出去補,咁讀咩學校都可以啦,唔一定要揀半龍!  不過,係小朋友早d辛苦定遲d辛苦啫~~

引用:一定龍校,就算半龍也好。小朋友學術強不等

原帖由 hadwinboy 於 13-07-22 發表
一定龍校,就算半龍也好。小朋友學術強不等於面試好。
絕對認同!
還有講運氣和狀態。

其實是純要求入到龍校, 或是不單要入到好學校, 而同時站穩住腳, 我覺得後者重要些.

引用:各位有經驗媽咪認為幼稚園選學術強還是半龍

原帖由 Lingfung813 於 13-07-21 發表
各位有經驗媽咪認為幼稚園選學術強還是半龍好?
首選龍校 。若不成功,選英普和學術高,因要考位。

引用:Quote:原帖由+Lingfung813+於+13-07-21+發

原帖由 Isaacmommy 於 13-07-22 發表
首選龍校 。若不成功,選英普和學術高,因要考位。
贊成!
我女是龍校,兩年前當人地大包圍考10間或以上的小學,我只報了三間,壓力降至最低

其實依家無論讀咩學校, 小朋友都在外學好多野, 見唔少小朋友在所謂學術強的學校讀, 去考直資私校係全軍覆没的。

幼稚園已經要講學術, 幾時先捱到大學?

龍校學術差? 有龍校起碼到選考小一無甘愁, 間間直資同私校而家閒閒地都幾仟人爭果百幾個小一學位, 我當初真係放棄了德望, 到我上年再考小一真係超級大壓力, 而我朋友就直上德小同時他只替女兒報一, 兩間小學, 而家我真覺得龍校係好D

回覆:事到如今,各位有經驗媽咪認為幼稚園選學術強還是半龍好

但要知道半龍是否100%全收其幼稚園學生,好多人出post 試過所謂龍校小學,不收其子女,可謂兩頭不到岸。

我也是覺得選後者好點,今年小兒升小一,剛剛經歷過小小戰爭,說說我的經過吧,我一早去聽這聽那(簡介會)加加下考了十多間私小和直資,到頭來一場空,不是我不相信自己孩子的表現,小兒是很開心和活躍的一個小朋友,他的學術應該也是可以,()等待面試結果的過程真的壓力很大,影響到自己的情緒,好在幼稚園有一個聯繫的小學,不是直升但大家都是天主教所以叩門有點優點,在統一填表我就很博第一是最熱門的,運氣好派到了第一不然就有得煩,我朋友派得不到叩門十多間到處走。

引用:Quote:baba987+發表於+13-7-21+18:05+一定

原帖由 loveDD 於 13-07-22 發表
如果一早已經將學術外判,咁返學為咩?
完全同意!

以考小學為目標:
半龍+學校學術唔掂既KG唔好去..."學術外判,咁返學為咩?"  浪費時間.
一陣唔夠學術強KG學生考直資/私小, 自己學校又只收一半, 你若是另一半....下場如何?

不談考學校, 只為小朋友好既出發點, 想打好小朋友個學術底去學術強KG.  想輕鬆過KG生活...咁去PARTY-SCHOOL.

如果半龍+學術掂既KG就去得過.
可是, 你地一定忠言逆耳.
~easybring~

半龍又學術強,有咩選擇?

回復 easybring 的帖子

真心請教,半龍是否指收小於50﹪幼稚園學生?有那些是半龍學術又是不錯的呢?我有朋友說民生課程都很有要求,那民生是否學術強的一個例子?
不過我自己覺得幼童時間,德行和紀律其實是十分重要的。因有些概念建立了,大了仲難改。

半龍是指非100%保証收生,其實收生%每年也可以變,視乎外生實力和自家kg水準。之於,那些半龍學術又強,要問你身邊的用家,但用家有沒有用過幾間kg,他們也未必比較到。自行分析。網上評語也不能盡信,有個人經驗影響對學校的睇法。太讚太彈既留言,要多思考呵!

同意,kg學生培養品德等是最重要的。但,大家生存在香港這變態的學習環境,大家都慘了。

~easybring~

如果小朋友連學術淺的kg半龍校都升唔番小學,難道選擇讀學術深的kg反而會跟得上?讀得龍校,機會已比別人多很多,不是嗎?

耍考慮小朋友本身條件,並非個個可以谷

結果係辛苦了小朋友

不是深和淺,是教得好和差,學術強是指學校辦得穩健,校長老師是富經驗的。

~easybring~

cereal 發表於 13-7-21 22:04
SPK has 20 to 30 girls admitted to DGJS every year?

Yes, 我不止一個朋友的囡囡是 SPK 上 DGJS,而且讀書成績不錯。

其實好難一慨而論,龍校都分好多間,如果SPK 比學術強幼稚園多數人都揀SPK

但如果換了間"龍"上一間次熱門小學大家排位又會不同

ME1227  大坑真光又點睇?  發表於 13-7-28 07:25
‹ 上一主題|下一主題