用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想揀 視藝科 強的直資中學
樓主: fishchow
go

想揀 視藝科 強的直資中學 [複製鏈接]

fishchow 發表於 13-8-12 12:33
積極培訓中,希望有得in, 啓中在我家附近,interested!

請問每月學費多少????

MariaTsui 發表於 13-8-12 13:59
請問每月學費多少????
http://www.chsc.hk/ssp2012/sch_detail2.php?lang_id=2&sch_id=239

引用:Quote:fishchow+發表於+13-8-12+12:31+跑16

原帖由 MariaTsui 於 13-08-12 發表
我無詳細問是不是天天跑,只知道大家一齊上視藝,一齊上體育,我一直以為是分開上,即體育組上體育,視藝組上視 ...
咁我估好多視藝強的小朋友都唔多Like intensive physical training 㗎喎!PE 一星期8堂,VA 又8堂,咁咪好唔得閒!

我女是體藝VA組,冇聽過她呻上體育堂辛苦(如要跑1600,她實返來呻)。VA和體育組是分開上,(即體育組上體育時,視藝組上視藝科) 。1 cycle有5堂VA和2堂PE(體育組則相反)

maychan1997 發表於 13-8-12 15:45
我女是體藝VA組,冇聽過她呻上體育堂辛苦(如要跑1600,她實返來呻)。VA和體育組是分開上,(即體育組上體育時 ...

真的嗎???那我要詳細問清楚.

引用:Quote:maychan1997+發表於+13-8-12+15:45+

體藝個網都有timetable,明顯分開上

你朋友會不會是說校隊訓練?校隊於放學後訓練就無分VA和PE組。我女無參加校隊,所以不知是否要跑1600。

引用:Quote:maychan1997+發表於+13-8-12+15:45+

我仔係PE組,升中二,佢話佢地上pe係同va分開上架喎,咁學校分開pe同va,就係想兩批同學專注一科,如果一齊上,咁米冇左意義,你不如上學校個網睇下,會清楚過問你朋友

MariaTsui  thanks  發表於 13-8-13 11:39

啟思中學的視藝幾好, 聽說有高年級的要去巴黎 trip 看博物館等.

引用:啟思中學的視藝幾好,+聽說有高年級的要去巴

原帖由 HaYi 於 13-08-13 發表
啟思中學的視藝幾好, 聽說有高年級的要去巴黎 trip 看博物館等.

回復 MariaTsui 的帖子

http://www.css.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=217&Itemid=152

回覆:想揀 視藝科 強的直資中學

看來視藝強的直資或私校真是寥寥可數!

fishchow 發表於 13-8-17 00:05
看來視藝強的直資或私校真是寥寥可數!
聖士提反, 林大輝 和 津校 體藝 視藝較強

原來可考慮文理: 啟德發展區首批公屋開始入伙,為配合區內發展,政府繼批出兩幅小學用地,早前亦批出一幅中學用地予黃大仙區的文理書院(九龍),預計一七/一八學年落成。校長歐陽惠賢接受本報專訪時指,計畫將新校打造成「ECOL學校」,結合環保、創新、開放及學習四大特色,有意增設露天劇場,以及邀請本地藝術家到校開設畫展,將藝術帶入社區。

回覆:cellon 的帖子

回復 fishchow 的帖子

香港學校好少話特別注重視藝(除體藝, 講到名體育, 藝術), 我們應該在外邊去SUPPORT佢地, 當然要跟位好老師和多參加公開比賽(出名一些的), 自己攞左咁多奬項, 都會SUPPORT到自己, 等同有小朋友田勁叻, 動運叻, 都俾有些中學招手, 唔使考添, 所以與其去搵間呢類中學, 倒不如自己給多些呢方面培訓給小朋友!

http://www.stcc.edu.hk/ap/va/artworks_1011.php

原來聖道迦南的VA都唔錯!學校網頁做得好認真!

香港兆基創意書院?

回覆:柏禧BB 的帖子

要S4 或以上喔!

Creative Secondary School
‹ 上一主題|下一主題