用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

明天會更好 [複製鏈接]

SumSumBB 發表於 13-9-12 16:31
今年阿仔小四,用那本day book, 原來係別的中學中一用書!
小四嗰本daybook已經算ok,小五嗰本老師都話深好多

iamderek 發表於 13-9-12 17:24
小四嗰本daybook已經算ok,小五嗰本老師都話深好多

咁又唔洗擔心喎,我兩個仔用左Day Book幾年,又唔覺有咩因難。

Mr Kennard精心編制果本Guiding Notes, 一步一步咁幫小朋友了解Day Book嘅內容,都幾有效嘅。

順便講埋,特別係比d校外人仕知道,優才從G5開始,每年都考一至兩科公開考,有d重係超前去考嘅;但係學生需要嘅操練唔多,主要係老師響課堂幫佢地做準備;而且因為呢d公開試同升班冇關,學生去考冇咩壓力。

有時我兩個仔考完d試,我都唔知嘅。

尋晚個G6家長會,都有一個啱啱響優中畢業嘅學生做分享;佢都有提到考IGCSE壓力唔大,重可以提前習慣考公開試嘅模式同埋答題技巧,到佢真正去考DSE,  反而更容易應付咁話。

中天英 發表於 13-9-12 18:12
咁又唔洗擔心喎,我兩個仔用左Day Book幾年,又唔覺有咩因難。
Mr Kenard精心編制果本Guiding Notes, 一步 ...
當然我兩個仔嘅經驗係响小學,不過之前聽中學部d家長講,分別唔係好大。

近呢一、兩年,優才經常響d全港學科競賽攞倒好成績,而參賽學生主要係G10以下;咁再過兩、三年,呢班尖子就會應考DSE,  相信佢地會為優才帶離好多5-5**。

第十五屆(2013)香港青少年數學精英選拔賽

http://www.hkycac.org/file/result/38-Result-Ymaths.pdf

個人冠軍,團體殿軍

2013香港物理奧林匹克

http://ge.hkage.org.hk/file/comp ... etitonResult_TC.pdf

最佳初中生,最佳學校第四

2012恆隆數學獎

http://www.hanglung.com/Librarie ... 21210_2tc.sflb.ashx

獲邀答辯隊伍(兩隊)

2012 International Juinor Science Olympiad - Hong Kong Screening

http://hkage.org.hk/en/events/st ... ompetitonResult.pdf

Two first class honor
Two second class honor
One third class honor

詳細比較各校成績,估計排第五或六,同培正差唔多。

2012全港青少年徵文比賽

http://aka.org.hk/pdf/essay/essay2012.pdf

中文初級組季軍,優異(2)
中文中級組優異

回復 中天英 的帖子

呢一兩年真係大豐收!

中天英  係呀,連藝術金獎都攞埋。  發表於 13-9-13 09:38

2012香港藝術發展獎

http://www.hkadc.org.hk/tc/content/web.do?page=PressRelease20130509

學校組金奬

中天英 發表於 13-9-13 04:12
2012 International Juinor Science Olympiad - Hong Kong Screening

http://hkage.org.hk/en/events/st ...
啱啱詳細睇過每間得獎學校成績,估計優才唔係排第五就係第六,同培正差唔多。

屯門果間李兆忠都唔錯,經常響d全港學科競賽名列前茅;啱啱去佢地網頁睇過,先發覺李兆忠嘅校長,係我大學同系師弟,重係住埋同一間宿舍,,打埋同一隊波嘅。

遲d揾佢食下lunch, 安排一下兩校交流都好。

Thanks中天英 for sharing!!

真的很感謝中天英前輩分享左好多有關學校的資訊, 令我地呢班新家長更加了解學校之餘, 仲加強了一份選擇GT 的信心!

舊年G5考嘅小普試今日出左成績,我個女話佢果班佢知道成績的都是B或以上,似乎成績唔錯。另外想問下有冇歷屆G5 flyer的成績?

中天英  加左Flyers嘅成績。  發表於 13-9-14 01:51

cacanov06 發表於 13-9-13 19:47
真的很感謝中天英前輩分享左好多有關學校的資訊, 令我地呢班新家長更加了解學校之餘, 仲加強了一份選擇GT  ...

優中建校十年都未夠,但係響呢d頂級、各校精英盡出嘅全港學科競賽,已經可以同d百年老店、神級名校並駕齊驅、互爭長短,真係難能可貴,可喜可賀。

回復 中天英 的帖子

點解有同學會考IGCSE既? 是學校安排的嗎?

Christi 發表於 13-9-14 06:31
回復 中天英 的帖子

點解有同學會考IGCSE既? 是學校安排的嗎?
係呀,從G8開始,學校會安排去考IGCSE.
‹ 上一主題|下一主題