用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遲到去interview
樓主: angelcambo
go

遲到去interview [複製鏈接]

maynjune 發表於 13-10-23 11:32
"但當要取捨的時候便應該按學校的規則遵守。遲到了個多小時真的有點過份。"
我只見3間(有一間是囡囡自己學校),我都一早排好先後次序,預咗會撞時點揀,因為不想太趕而影響表現。最後好彩有一間係唔跟入表次序而避開咗撞時間(我見到面試時間先知唔跟入表時間)

rachel618 發表於 13-10-23 11:37
我都試過遲左一個鐘呀。。因為兩間撞時間。。自己都1516去唔去好。。但最後都硬住頭皮照去。。叫小朋友盡能 ...
Congrat.! 其實每個人既選擇都唔同,有人成功有人失敗。但當真係因遲到而學校唔俾見都係正常。正如之前JM話,學校俾見係人情,但唔俾見係道理。所以家長們不應怪責學校的決定!落觀啲諗,可能呢啲係上天安排,俾考驗大家,讓大家經歷成敗,汲取經驗。

回覆:twinsng 的帖子

上次我博輸咗,遲1.5hrs,聖芳濟

看來,機會還是會給有準備及肯嘗試嘅人

回覆:遲到去interview

我係學校絕對唔會接受遲多過15分鐘, 連守時咁基本都做唔到, 日後家長點會配合學校家教合一? 再講, 學校冇責任方便你同日去幾場面試的。

556699 發表於 13-10-24 09:07
我係學校絕對唔會接受遲多過15分鐘, 連守時咁基本都做唔到, 日後家長點會配合學校家教合一? 再講, 學校冇責 ...

support !!!
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

556699 發表於 13-10-24 09:07
我係學校絕對唔會接受遲多過15分鐘, 連守時咁基本都做唔到, 日後家長點會配合學校家教合一? 再講, 學校冇責 ...
既然間學校會縱容遲到的家長,它的教育理念看來也跟你不太相同, 遇到這些學校, 你還是不要讀好了, 免得學校日後配合唔到家教合一。

引用:Quote:556699+發表於+13-10-24+09:07+我係

原帖由 Silverhawk 於 13-10-24 發表
既然間學校會縱容遲到的家長,它的教育理念看來也跟你不太相同, 遇到這些學校, 你還是不要讀好了, 免得 ...
言之有理

引用:Quote:556699+發表於+13-10-24+09:07+我係

原帖由 Silverhawk 於 13-10-24 發表
既然間學校會縱容遲到的家長,它的教育理念看來也跟你不太相同, 遇到這些學校, 你還是不要讀好了, 免得 ...
如果你覺得遲到係老馮, 學校必需要招乎你的話, 我冇嘢講。 祝面試成功。

KCMAMA  認同  發表於 13-10-25 10:34

556699 發表於 13-10-25 08:43
如果你覺得遲到係老馮, 學校必需要招乎你的話, 我冇嘢講。 祝面試成功。

...

5566,

I super support you  !!!

I will look down those schools which 會縱容遲到的家長... !!! (thumbs down)

by the way, please note the one named 'silverxxxx' is applicant of LAST YEAR....

.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回復 556699 的帖子

我用得“縱容”就已經表明我覺得遲到係唔啱啦, 點會係“老馮” wor, 只係間學校同你想法不同,你都無謂讀啦,你唸吓, 呢d 事入讀咗之後仍然好大機會會再發生, 好似學生考試遲到, 學校仍然比佢補考, 運動會遲到,學校又比佢繼續參賽,咁到時你可以點?By the way, 多謝你的祝福, 我小朋友上年已面試成功,希望你小朋友也搵到間同你理念相同的學校啦。

Silverhawk 發表於 13-10-25 09:39
回復 556699 的帖子

我用得“縱容”就已經表明我覺得遲到係唔啱啦, 點會係“老馮” wor, 只係間學校同你 ...

In fact, you are very lucky indeed that youwere still able to attend the interview though you are late.

I did not show up for the interview as I am already late.  

I am a discipline parent...

maynjune 發表於 13-10-25 09:30
5566,

如果間學校有給遲到的小朋友面試機會,但又收了你的小朋友,咁你會唔會比你小朋友入讀呢?

Ryan_baba 發表於 13-10-25 09:59
如果間學校有給遲到的小朋友面試機會,但又收了你的小朋友,咁你會唔會比你小朋友入讀呢? ...

平心而论,我觉得因为家长预错时间,或交通延误,而遲到少少的话可以接受,
如果遲到一小时, 两小时,
擺到明系搏遲大到见两间學校,都被接见的话,
呢间學校的做法就好有問题囉。

maynjune 發表於 13-10-25 11:09
平心而论,我觉得因为家长预错时间,或交通延误,而遲到少少的话可以接受,
如果遲到一小时, 两小时,
擺 ...

你好似冇答到我問的問題

引用:我係學校絕對唔會接受遲多過15分鐘,+連守時

咪答左囉
睇多几次會明多d 架喇~~~

遲到係唔啱,但大家有冇聽過遲到好過冇到呢?況且本身答應左去,到最後又唔去直頭係甩底喎。如果你約左朋友,朋友話因為遲到所以唔黎,你都寧願佢趕黎啦。相信學校出左schedule都係預左大家會去in的。

maynjune 發表於 13-10-25 12:51
咪答左囉
睇多几次會明多d 架喇~~~

直接答可以嗎?免得誤解左你的意思。

teambnuildr 發表於 13-0-25 13:16
遲唔啱,但大家有冇聽過遲到好過冇到呢?況且本身答應左去,到最後又唔去直頭係甩底喎。如果你約左朋友 ...

甘用呢个case 又唔多贴切, 两者不能比较喔!
约朋友系约一个大家都得的时间,
但系依家个面试时间系學校单方面比出来的
家长報得呢间學校就梗系想去架喇
时间上趕唔到去,
遲到少少,within grace period , okay fine
但如果你话比我知 grace period 系个几两个鐘,
甘唔多make s e ns e 囉
mu d 你朋友遲到粒几鐘你會继续等佢甘好架?

‹ 上一主題|下一主題