用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家對體罰的體法?
樓主: superccc
go

大家對體罰的體法? [複製鏈接]

回覆:大家對體罰的體法?

試過掌嘴,打手板

試過打手板,掌嘴巴。
打完有後悔,但有覺得俾佢知道嚴重性

引用:其實我覺得只係社會時代變左,當然我個人亦

原帖由 terry_andriy 於 13-11-04 發表
其實我覺得只係社會時代變左,當然我個人亦唔讚成用體罰處理,但有時候適當嘅體罰我亦會有,冇話應該不應該 ...
我認為適當既體罸無問題,如打下手板,pat pat, 罸企,但係只限父母去罸小朋友,而父母亦唔可以在自己情绪失控下去體罸小朋友。

從來冇打,罵都很小。唔係因為佢地乖,只係因為兩個女都受軟唔受硬。其實小朋友好多時係控制唔到自己(例如咬手,玩刀,入廚房搞,玩火。。。),如果係咁,打可能有阻嚇作用。你問我打人啱唔啱?唔啱。但如果可以打醒佢地,為人父母既都唔會介意當衰人。有d事要發生可以好快,唔到你慢慢等佢地明白。

terry_andriy 發表於 13-11-7 00:19
又唔係叫你拳打腳踢個小朋友!想法唔駛咁偏激!打手仔或pat pat 都係體罰,咁我又覺得可以喎,有時講得聽更 ...

我想法激唔激就見人見智吧。

其實覺得打pat pat無問題,係因為多肉d唔痛?定pat pat呢個部份搞笑d,所以令件事無咁嚴肅?
點解小朋友pat pat就體罰下無妨,大人pat pat就點下都構成嚴重侵犯?

我就覺得被人打籮友其實都幾羞辱,有點〝要你知醜〞的意思。

老實講,打人唔啱,唔明點解仲要將件事合理化、再分成頭、手、臉、pat pat...等不同部位?
拳打脚踢就梗係唔得啦,監都有得坐!
你可以繼續話我想法激,但點都激唔過打吧!

luluhaha  講到重點了,支持你!  發表於 13-11-7 20:01

teambuilder 發表於 13-11-7 08:47
從來冇打,罵都很小。唔係因為佢地乖,只係因為兩個女都受軟唔受硬。其實小朋友好多時係控制唔到自己(例如 ...
Agree!當然,你講到細個玩火,玩刀甘危險,如果教又唔聽喝又唔停拉都唔走,,你唔打醒佢警察都拉啦!
呢種頑童可能打都無用,或者打完仲衰。
正如打仗動武鎮壓以暴亦暴一定唔好,但非常情況下又能停止嗎?

回覆:大家對體罰的體法

我小時都有比父母用藤條打patpat, 手等,又唔覺好大件事,甚麼有冇權打我都冇諗,因知道百厭,亞媽鬧過,但仍挑戰佢,所以下場用籐條,到宜家同媽咪傾返都好笑。

絕对無憎恨父母少時打我,因知道甚麼情況下父母先用藤條,我宜家甘大個,冇學壞過,仍然同佢保持良好關係

引用:我小時都有比父母用藤條打patpat,+手等,又

原帖由 hknote 於 13-11-07 發表
我小時都有比父母用藤條打patpat, 手等,又唔覺好大件事,甚麼有冇權打我都冇諗,因知道百厭,亞媽鬧過,但 ...

引用:Quote:terry_andriy+發表於+13-11-7+00:19+

terry_andriy 發表於 13-11-7 17:42
乜打五歲前小朋友的pat pat 會係羞辱嗎?乜你認為孩子到十幾歲嘅話父母會再打佢pat pat 嗎!點解要分開頭身 ...
算吧啦...
即係有好多阿拉伯人覺得打老婆無乜大不了,而被打的老婆亦覺得這是受教的表現...觀念問題。
哈!可能我甘講又惹來爭議,不過體唔體罰向來都係惹火題目。
討論下都好,希望多d人會三思。
我當然放鬆,又唔係打我小朋友的patpat...

魚兒小寶貝  我覺得自己好,因為我會尋求辦法。  發表於 13-11-7 21:51
魚兒小寶貝  "我當然放鬆,又唔係打我小朋友" 我都係咁諗。我有時都會同囝囝討論呢個問題,囝囝會覺得佢比被打既小朋友幸福,佢覺得我好愛佢。  發表於 13-11-7 21:50
魚兒小寶貝  哈哈哈,算吧啦!
你同我既諗法一樣,用暴力去解決問題,然後話無傷大雅,又話係教法唔同
其實真係點講都唔通,不過佢地唔會明。  發表於 13-11-7 21:38

Parisienne 發表於 13-11-7 18:21
算吧啦...
即係有好多阿拉伯人覺得打老婆無乜大不了,而被打的老婆亦覺得這是受教的表現...觀念問題 ...
識得有個家長,佢囝三,四歲時好曳,佢忍唔住打囝,佢阿媽同佢講,你生佢出黎,責任唔係打佢,責任係諗辦法教好佢。。。佢比阿媽點醒左,唔再打囝,佢個囝愈來愈乖。

hknote 發表於 13-11-7 13:41
我小時都有比父母用藤條打patpat, 手等,又唔覺好大件事,甚麼有冇權打我都冇諗,因知道百厭,亞媽鬧過,但 ...
以前好多父母都係咁,一來風氣,二來佢地教育水平可能較低,三來比較多勞動階層比較粗魯等等。當我地接受得多教育,識分對錯,亦識體諒上一代,所以關係多數唔會太差。
你曳所以被打,暫且唔好講合唔合理,但,如果回到過去,你有得選擇的話,你小小既心靈,係希望被打,還是希望父母用另一個方法"教導"你? 我細個勁曳,亞媽當然打我,但佢愈打我反抗愈大,眼見有d朋友直情離家出走。。。

大個之後我地姊妹都好孝順父母,因為我地識諗。但,我深信,如果當年亞媽唔係用打黎教我,我性情一定更好,母女間一定更親密。

魚兒小寶貝 發表於 13-11-7 22:04
識得有個家長,佢囝三,四歲時好曳,佢忍唔住打囝,佢阿媽同佢講,你生佢出黎,責任唔係打佢,責任係諗辦法 ...

你講得好啱,一下打落去有邊個唔識?

時代進化了,體罰唔單只講緊父母子女之間的打教,也可以伸延到國家對人民 (如新加坡打藤、阿富汗石刑...) 、老公對老婆、老師對學生、甚至以前老爺奶奶都可以打教新抱!(你試下今時今日你奶奶叫你跪低?...無嘢呀奶奶...)
但我相信世界上依然有好多地方盛行。
再講落去,體罰更可以伸延至是否應該癈除死刑?

我覺得人是有思想的,用打的方法去馴服一個人並不是好方法。

希望多d父母改用其他教法來代替打。

terry_andriy 發表於 13-11-8 00:32
我朋友個朋友絕對係慈母,從來冇打過佢仔,日鵝夜鵝,但可能又唔係好識教,個仔依家喺男童院!睇你點睇

...

我的睇法是:
男女童院甘多人,我唔相信入親去嘅都未被阿媽打過囉?
我又唔信入黑社會呀、賣白粉呀、坐緊監呀、等等誤入歧途的通通都係因為細個無被阿媽打過囉。
所以我唔覺得同打有關。

回覆:Parisienne 的帖子

昨晚,阿仔又打橫跪係沙發上,頭向下,pat pat 向上咁睇書,已過9:30分了,叫好多次,佢采都唔釆。我激起上來,掄起巴掌,向pat pat大力打去。打得我手隱隱作痛。隔一陣,阿仔先伸手猛咁摸。

到佢睇完一段落,佢先起身。我問佢:"知痛了嗎?"。佢話,先一陣熱辣辣,然後好痕。佢仲話,唔該我下次咩打到佢咁痕。

激死我。

luluhaha  我仔都系咁,直接關燈,搞掟  發表於 13-11-18 10:37

回覆:terry_andriy 的帖子

terry_andriy 發表於 13-11-8 09:10
索x咗!上x左腦。越講越誇張。
Ek係大家討論自己睇法的地方,我唔想知你X代表咩,你大可以以理服人,犯不著人身攻擊!

魚兒小寶貝  唔好再講,唔好理佢:;pppp:  發表於 13-11-8 09:58

引用:Quote:terry_andriy+發表於+13-11-8+09:10+

‹ 上一主題|下一主題