用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考慮放棄開心學校, k2轉傳統幼稚園, 心中不捨!! ...
樓主: BBCHANCHAN
go

考慮放棄開心學校, k2轉傳統幼稚園, 心中不捨!! [複製鏈接]

回復 ymnhappybaby 的帖子

其實我地果代,小學係要考卷的,都吾見得好好。

只不過果陣經濟未起飛,好多父母都係求其就近入學。吾同而家個個如珠如寶,報十幾間學校打餐飽。

回覆:考慮放棄開心學校, k2轉傳統幼稚園, 心中不捨!!

你希望有個開心B,還是不開心B?

大家都話啲B適應得好快,那升小學時也很快適應。為什麼要現在安排?除非還有其他因素:上下午班,學費,遠近,現校老師虐兒•••等

回覆:BBCHANCHAN 的帖子

我孖仔今年k2都轉了多些功課的學校,其實讀happy school真係要家長意志好堅定先得。好似我咁擔心呢樣擔心果樣,同happy school的理念有差距,不如早早分手,好過第時後悔。

咁你個女轉左邊間?靈x堂都剛收我個仔,我都考慮緊讀唔讀!霊x堂D語文好唔好呀?

我小朋友都係讀緊一間出名超開心嘅學校,我亦冇同佢補習,我知好多家長會覺得「遲D我就知味道」,但我覺得一世人流流長,我寧願個頭開得好,小朋友自己鍾意又享受學習、閱讀,又唔怕嘗試,會對佢未來十幾廿年嘅學習旅程更重要!

不過講到尾,自己先會最了解自己小朋友,亦相信每個家長會安排最好嘅比小朋友!

引用:我小朋友都係讀緊一間出名超開心嘅學校,我

原帖由 irene_the_pooh 於 13-11-19 發表
我小朋友都係讀緊一間出名超開心嘅學校,我亦冇同佢補習,我知好多家長會覺得「遲D我就知味道」,但我覺得 ...
Victoria ?  
我覺得如果跟得足學校派的materials 一D都语淺law.

在家認下中英文字會有

回覆:考慮放棄開心學校, k2轉傳統幼稚園, 心中不捨!!

其實小朋友最紧要腦跟靈活,一味死谷,短期成効高,但長遠有可能好難維持。

健康唔洗講更重要……幼稚園、小學就日捱夜捱,到中學時點算?

不用太擔心

回覆 BBCHANCHAN 的帖子

我仔之前讀嶺X。其實老師真係好有愛心和耐性的... 我果陣都爭扎好耐

引用:因為想她早適應小學生活!!

原帖由 BBCHANCHAN 於 13-11-18 發表
因為想她早適應小學生活!!
超支持

picture 發表於 13-11-19 11:26
Victoria ?  
我覺得如果跟得足學校派的materials 一D都语淺law.
係!
我冇讀過其他幼稚園,所以唔知維幼係咪真係好淺,但佢每份功課唔係抄寫,係要一齊搵資料同討論,所以其實花時間!

picture 發表於 13-11-19 11:41
其實小朋友最紧要腦跟靈活,一味死谷,短期成効高,但長遠有可能好難維持。
每個媽媽大肚時都希望個B健康開心就心滿意足,但而家聽唔少返兩間幼稚園、課外活動星期一排到星期七、出入冷氣房嘅補習社、冇時間去公園跑下跳下....其實呢D生活距離「健康」愈來愈遠!
我無意冒犯任何人,我只係會提醒自己喺呢個變左形嘅香港裡面唔好迷失!

cyym    發表於 13-11-19 14:35

引用:Quote:picture+發表於+13-11-19+11:41+其實

原帖由 irene_the_pooh 於 13-11-19 發表
每個媽媽大肚時都希望個B健康開心就心滿意足,但而家聽唔少返兩間幼稚園、課外活動星期一排到星期七、出入 ...

回覆:irene_the_pooh 的帖子

其實父母已迷失咗,自己亦未必發覺。

hompapa 發表於 13-11-19 14:21
其實父母已迷失咗,自己亦未必發覺。
係呀!所以要自己提醒自己。或者對眼唔好只放喺「香港」都可以睇闊小小!
‹ 上一主題|下一主題