用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網的家長們…………
樓主: 幸運是我
go

34校網的家長們………… [複製鏈接]

回覆:luluhaha 的帖子

有冇多少少資料?希望更加了解這間學校!:happy

逢二, 四默書, 一年考三次試. 勁多TSA練習做.
D問題全部唔係直接問你, 你一定要諗一諗.
P1時還覺得輕鬆, P2開始

仲有 , 唔見學校有南亞裔學生.

引用:+本帖最後由+yyy8182+於+13-12-27+17:23+編

原帖由 yyy8182 於 13-12-27 發表

逢二, 四默書, 一年考三次試. 勁多TSA練習做.
沒有南亞學生?

咁獻主會小學和新的馬善樂有什麼分别嗎?
Thc

回覆:幸運是我 的帖子

新校有幾位南亞裔生,好個別。睇返上年資料,自選入了超過一半,所以大抽獎有幾大機會就自己想下。old boy 是兩間都啱用,正如之前有人講,隔年返早及下午,最緊要保留成績表,因為學校無留底。P1我都覺得有點難,但如果捱到,上到高年級會適應。入到A班精英班,家長一定要跟,子女會比較易上手。

回覆:tsesuki 的帖子

我講緊新校,女兒讀緊。新校環境好d,我個人意見。

咁其實新舊校各有各好...  但大家都係谷果d....

回覆:pcf0319 的帖子

其實是正常競爭,對等交易。要入好中學,學術能力唔好又點會有band 1英中收,想輕鬆學習,又點會學術成績好?除非入到龍校,否則必經此路,是自然現象。家長無須太擔心,小孩適應力好強,除非SEN 學生,否則唔好睇少他們,我亦估不到亞女次次中文默書都成100分!

回覆:tsesuki 的帖子

好多時是我們己人憂天,我不是話越深越好,只是如果你們相信學校理念,用愛心教子女,同學校合作,多了解子女學習強弱點。不好同人比較,個心會舒服好多

‹ 上一主題|下一主題