用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小小希望~到~絕望
樓主: fionakong2008
go

小小希望~到~絕望   [複製鏈接]

其實政府都話自行成功率都係得單位數字,做家長都要盡人事,所以千萬唔好氣餒,重有大抽獎ma..

唔通讀band2A學校就係好兒女,讀band3就係鑼底橙?

簽名被屏蔽

fionakong2008 發表於 14-1-13 18:15
上學期期末考試,咩都無啦

天生我材必有用, 希望在明天,如果你都放棄,咁小朋友會更難受架. 加油!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

趙華 發表於 14-1-14 09:34
回覆 fionakong2008 的帖子

不要咁樣氣餒啦,人生還有很多挫折,如果你都這樣,那小朋友的心理不是更難受,我 ...
难关一定会过!鼓励女女,第三次呈分试加油追回成绩来!
下面一个旧连结,有兴趣可以感受一下。珍惜大家是一家人!

http://www.tudou.com/programs/view/hsXAOR8fvok/

回覆:小小希望~到~絕望

好多謝大家嘅鼓勵,我諗我和女女昨天都感希望幻滅,而需要調適,重新去選一些較為合適的學校作自行的選擇了,唔好博了!

fionakong2008 發表於 14-1-13 18:15
上學期期末考試,咩都無啦
明白你感受
你難過,你小朋友重難過

一次失手,可能係比大家一次考驗和反思
最緊要有體育精神
仲有第三次呈分試
依場升中試,有個好處係唔會一次定生死

當務之急
不況例出小朋友情況
等依度高人回覆如何選校填表

我家小朋友也失手
老師醒咗我,但我都是讓小朋友去玩過飽先

互勉之

你不要洩氣,你個女會很辛苦,讀書不是人生的全部,fighting!

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-1-14+13:52

原帖由 goodboy1 於 14-01-14 發表
好多學校睇獎項 唔睇成績, 難講 !
感覺只有1a先會睇獎項,2a至2c唔多理,尤其當初我想選馬聖約瑟和馬崇或基督,但呢幾間好似無咩機會,好難同2a叻仔叻女爭

只要父母盡力,小朋友也盡力,任何成績也應欣然接受,往後的路還要一家人開開心心的走。

fionakong2008 發表於 14-1-13 17:51
細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運動,也可博吓沙田2a,現在......好失望,隔離post話可唔可以唔報 ...

人到絕望才會有新的希望,將目標降低可能係新一天的開始。還記得「青雲有路,志為梯」嗎!千萬不要輸鬥志。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 fionakong2008 的帖子

馬聖約瑟軍訓式可能未必適合活潑仔女呢?? 塞翁失馬 焉知非福呢... 呢刻定好神諗下成個備戰過程有咩問題,係根底定係考試態度,儘力考好最後一次呈分便可, 如何臨考陪溫都冇用,會唔會平時要一路多做卷多溫習靠平時會適合女女呢??
加油!!

回覆 goodboy1 的帖子

正面D好唔好? 每個制度都會有好壞, 如何全部自行,到時每間學校自己考,又要適應多個考試. 如果全中央抽獎, 又話靠運學生唔讀書, 呈一次分又話一次定生死, 你估如何小六只考一次報分好似以前學能測驗咁好過癮, 當年被人操左三年廢推理,每晚做一份MC先走得

Jackieson  agree  發表於 14-1-15 16:59
saiwanho  同意您的説法,既然我們子女要留在香港接受教育,如果無錢讀國際學校,就要接受這套遊戲規則,我們自己調節來適應,玩下去了。不如抱怨少一些  發表於 14-1-15 00:54

dubbies 發表於 14-1-15 00:27
回覆 goodboy1 的帖子

正面D好唔好? 每個制度都會有好壞, 如何全部自行,到時每間學校自己考,又要適應多個 ...

哇,不提由自可,一提就一殼眼淚。。。當年操學能測驗的推理。。。。噩夢連場!日日做呀做,錯了改正又要一題抄幾次,本本試題,補充練習日日都要帶,重到呢,仲要日日行五六層樓梯返課室,簡直身心受創!

最離譜一次,考完學能測驗第二天,以爲解放啦,點之班老師仲癲,要我們回憶返出過什麽題目,有什麽答案供選擇,要我們嘔番份真實學能測驗試題出來,想不起來不允許下課,天啊!!!!

由於注重操文字和數字推理,變相學校都把資源放在中文和數學上,英文科就變得不大重視。我估計英文科的老師對於如此傾斜也有不悅!回頭看,其實五六年級應該加強英語科,因爲應該要為升中做好準備,可惜當年本末倒置。

Sasaalan  請問這是邊一年既事? 因我讀書不是在香港!  發表於 14-1-15 11:05
‹ 上一主題|下一主題