用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 期考派左卷喇
樓主: kangaroo1101
go

期考派左卷喇 [複製鏈接]

回覆 qkhui 的帖子

依家小朋友之間competition真係好大...佢地亦都會互相比較..所以我覺得呢D位做父母的真係好重要..

本來我地讀書年代D老師都會用時間講道理...不過依家感覺佢地都係一齊追成績..

醒目開學勳章

kangaroo1101 發表於 14-1-22 09:02
回覆 qkhui 的帖子

依家小朋友之間competition真係好大...佢地亦都會互相比較..所以我覺得呢D位做父母的真 ...

比較係社會縮影一部分

成年人何嘗沒有比較?

問題點轉化成動力及取得平衡

回覆:期考派左卷喇

閱讀理解我從來都知囡係弱點!大家努力啦!我囡錯字都扣成兩分真係好唔抵

引用:我囡仲大劑上次中文7X+英文7X+數8X+....+今

原帖由 hugub 於 14-01-17 發表
我囡仲大劑上次中文7X 英文7X 數8X .... 今昨天派中英已經令我血壓上升中文得返6X 英文7X ... D分扣响閲讀 ...
我個女P1 閱讀理解有3篇, 大部份衰晒, 失去 好多分數

引用:Quote:原帖由+hugub+於+14-01-17+發表我囡

原帖由 chiandjoyce 於 14-01-22 發表
我個女P1 閱讀理解有3篇, 大部份衰晒, 失去 好多分數
中,英文都應看書,不為現在,也為將來!

我個仔P2第一次考試....都考得好差, P1全級都有20幾30名, P2 中文80 英文77 數學85.....全級無咗排名P1時我有幫佢溫書對功課 但自從升咗P2後幫佢溫書對功課時佢就叫極都唔肯坐定定聽我講, 之後我就唔再幫佢, 唔知係埋因為咁所以考得咁差 老公要佢下個月開始出去補習...希望有少少進步啦

回覆 sycheung8 的帖子

點都有少少影響...我同你都係差唔多咁..

今年放多左手...不過又攪成咁..

科常識放哂手比佢自己溫...由9X變7X...

不過好多人話依家唔放的話, 大左會仲難放...所以依家放, 比D磨練佢都係好..

我都會繼續放..

回覆 kangaroo1101 的帖子

我都係唔想佢太依賴我去幫佢....所以先放手, 點知真係成績插水, 希望佢出去補習可以有少少改善我都唔要求佢成績要好好....但都唔係連排名都無咗架

係, 學校真係一個社會縮影, 好多野真係要比佢地由細到大都要去面對.
我同意, 可以早o的放手就早o的, 一科一科噉放手, 等佢地自己去負責, 唔係真係越遲越難

我 都只係想呻下... 今天 和 數 個 家長 傾,  今年D 老師 都 唔 知 係唔係,  在 中 英 兩 科 整 死 學生,  扣 分扣  到 七 彩,  我們 的 仔 女 都 成 績唔錯, 我們  大家 交 換 試 卷 看,  都 認為 不 應 扣分,  英文  全 級最 高87.5,  中文全 級 最 高71, 我們  是 小 四家長,  其實 份卷 不 是 太 難,  好像 為扣 分 而扣 分, 英文 有 時學生 的answer 更 勝老師 , 全 級 第一名 都  全  軍 覆 沒,

回覆:期考派左卷喇

話普通班不好的是那一間學校?

回覆:marble2004 的帖子

閱讀理解真係咁恐怖??

回覆 coco_lam725 的帖子

答案 明明 只有 一 行線, 卻expect 你答三, 四行, 明明叫你從文章找一個詞語, 但卻expect 你如作短文, 英文的could , would 不一定是past tense, 有時用作一個request or demand, 可以是用present tense 去答, 但卻硬性規定用past tense.  If I were you, 這不是past tense, 但卻硬性規定用past tense去答,  又扣分,

回覆 loveDD 的帖子

Yes, it's true. 好易扣分, 屬重災區

回覆:marble2004 的帖子

小朋友小三,比起小一小二科科都秩了watt,因老本己吃完但他仍未覺得有需要温書。但最意外的是中作竟然大有進步,有九十幾分,足以將中文科總分拉上 A grade。

引用:回覆+coco_lam725+的帖子 +答案+明明+只有

原帖由 marble2004 於 14-01-23 發表
回覆 coco_lam725 的帖子

答案 明明 只有 一 行線, 卻expect 你答三, 四行, 明明叫你從文章找一個詞語,  ...
那麼有沒有向老師問明白?

不為challenge,只求請教!

回覆 annienorman 的帖子

有想過, 但全級老師threaten小朋友不准家長問, 否則連小朋友都罰, 鄰班家長(she's very educated and very polite)問了, 小朋友要罰抄...不明現在的老師心態

引用:回覆+annienorman+的帖子 +有想過,+但全級

原帖由 marble2004 於 14-01-27 發表

有想過, 但全級老師threaten小朋友不准家長問, 否則連小朋友都罰, 鄰班家長(she ...
So strange.......要罰咁嚴重?!?!

我小朋友的學校也曾說過不希望家長為了一兩分而同老師爭論,可能因為此原因,所以考試卷是不會給家長簽閱,只有測驗卷才會派……

但當功課懷疑老師有改錯,我會要求呀仔自己向老師請教……

如果老師是這樣不講道理,而我又confirm老師錯而我啱,我會向呀仔解釋老師不是聖人,她也會錯的!跟他一起去找正確的答案,叫他不要為了分數而盲目附和

True,  我 不 是為了一兩分而同老師爭論,  我 只 希望 小朋友 知道 他 的 思 路 是 對的...
‹ 上一主題|下一主題