用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 多元智能盃
樓主: 不做怪獸
go

多元智能盃 [複製鏈接]

呢類比賽經常都係有差不多一半人得獎, 如果講多人得獎, 華夏盃同港澳盃都幾乎有兩萬人參賽, 也是差不多有一半學生得獎

vckchoy 發表於 14-6-1 08:18
會有頒獎禮還是寄往學校?
我問了他們, 比賽不設頒獎禮, 他們說獎牌獎狀會兩星期內寄到府上, 冠亞季獎盃則會在兩星期內發信通知家長上他們office領取

Thanks, setom.

setom 發表於 14-6-6 00:44
呢類比賽經常都係有差不多一半人得獎, 如果講多人得獎, 華夏盃同港澳盃都幾乎有兩萬人參賽, 也是差不多有一 ...
我兒子參加這類比賽多次,如果你不說,我但真系唔知有近半學生得獎。

回覆:王家爸爸 的帖子

參加得這類比賽,大多數是學校裏的精英,所以有獎拿已是很好成績了!

NCSC9 發表於 14-6-7 17:56
參加得這類比賽,大多數是學校裏的精英,所以有獎拿已是很好成績了!

...
這類比賽太多,通常是學校安排參加的,所以大多數家長只略知一二。
記得四五月的時候大約每兩個星期就要去比賽一次。

引用:呢類比賽經常都係有差不多一半人得獎,+如果

原帖由 setom 於 14-06-06 發表
呢類比賽經常都係有差不多一半人得獎, 如果講多人得獎, 華夏盃同港澳盃都幾乎有兩萬人參賽, 也是差不多有一 ...
華夏係奧數,咁港奧盃呢?係考咩㗎?
2者有咩分別? 邊樣認受性高啲?

S-Kwok 發表於 14-6-21 17:13
華夏係奧數,咁港奧盃呢?係考咩㗎?
2者有咩分別? 邊樣認受性高啲?

港澳盃都係奧數,都是考奧數,
兩者分別在於協辨機構不同,認受性一樣高

問過機構. 每級頭5%係一等獎, 之後10%係二等, 再之後15%係三等
不過佢地話會考慮埋分數(因為我見有D年級一等同二等差唔多), 佢舉例話, 如果好多同學好高分(主要係低年級), 個比例會有少少調整, 希望鼓勵同學

‹ 上一主題|下一主題