用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心vs聖嘉勒
樓主: jessiesuen
go

聖心vs聖嘉勒 [複製鏈接]

keithliu 發表於 14-2-15 11:14
想問下如果已有私小offer, 都可以參加抽獎嗎? 定係一去抽獎就會取消你個offer 變waiting?

...

政策可能會變, 將來唔知會點。

直至今年, 可以先參加自行(私小結果在自行出結果之後先公布), 私小俾咗OFFER, 仍可參加統一派位(大抽獎), 沒有變做WAITING O既安排, 冇文件要簽名放棄大抽獎。

回覆:Kobaby 的帖子

ic , thank you! 即係同st Clare"s 唔同

其賁SH有幾多%升上津小?幾多%升上私小?幼稚園生上小學有冇著數架?

mmpo 發表於 14-2-17 10:36
其賁SH有幾多%升上津小?幾多%升上私小?幼稚園生上小學有冇著數架?

幾多%我冇好實際O既數字, 希望有高人或前輩指點指點。

我只有下列資料。
直至今年, 私小部會將小一學位的85%預留給聖心幼稚園O既學生, 學生只需交申請表及簡單PORFOLIO, 不用面試, 直接等通知。
著唔著數? 如果聖心私小已經係你好心儀O既小學之一(入到已經好安落好滿意), 咁讀聖心幼稚園係入私小O既最好辦法了。

津小按政府小一入學統籌辦法分配學位, 第一階段自行及第二階段統一派位都同讀邊間幼稚園冇關。去到叩門階段, 直至今年, 津小都有話將叩門位優先照顧自己幼稚園學生。

著唔著數, 見仁見智。

以我所認識O既家長, 除咗升小優勢問題外, 大部份都係鍾意聖心O既辦學理念同埋德育靈育十分好。

mmpo  ic.....thank so much!  發表於 14-2-17 15:04

Kobaby 發表於 14-2-17 14:49
幾多%我冇好實際O既數字, 希望有高人或前輩指點指點。

我只有下列資料。
謝謝你詳細資料, 請問叩門位有多少?

引用:Quote:keithliu+發表於+14-2-15+11:14+想問

原帖由 Kobaby 於 14-02-17 發表
政策可能會變, 將來唔知會點。

直至今年, 可以先參加自行(私小結果在自行出結果之後先公布), 私小俾咗OFF ...
要私小有位俾offer 先,甘多點爭?240爭120呀,吾通真係等大抽奬咩,我寧願放棄大抽奬俾offer 我

回覆 artinie 的帖子

其實係唔係sure 3年後私小一定只開3班?

引用:回覆+artinie+的帖子 其實係唔係sure+3年

原帖由 Dada1115 於 14-02-18 發表
回覆 artinie 的帖子

其實係唔係sure 3年後私小一定只開3班?
私小學網頁有班級寫左,可以睇下

回覆:artinie 的帖子

但今年小一及小六就有4班?!係点界定开4班或3班?

Normally kids with offers from SHCK and St. Clare will get offer from SPK, so no worry, may be more choices are coming!
‹ 上一主題|下一主題