用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根徳VS學之園(英普)
樓主: melg
go

根徳VS學之園(英普) [複製鏈接]

回覆:根徳VS學之園(英普)

我會揀LH

神一樣的result  羡慕 又神奇

引用:神一樣的result++羡慕+又神奇 +

原帖由 Vlone778 於 14-02-25 發表
神一樣的result  羡慕 又神奇
你指邊間?

siufung 發表於 14-2-25 01:12
最後選了那間呀?我見多數人liKe英普wor,可否參考閣下鍾情英粵的見解?

...
最後两間都無讀。我自己原則,幼稚園一定要有小朋友的母語。

我這個KV用家已進入小一,眼見雖然很多同學大抽獎抽唔到心儀小學,但後期扣門很多都入到一缐津校,近期見舊同學分享,他們很多都名列前矛,如果樓主想入津校,KV應該是首選

Twins 媽咪

根德園都幾谷

引用:根德園都幾谷

原帖由 angel.ling 於 14-02-26 發表
根德園都幾谷
如果講「谷」,根德園「落後」咗了。

Lingfung813  唔算谷啦  發表於 14-2-28 01:16
fabsum    發表於 14-2-26 17:49

睇唔明,有無家長解釋下,「叩津小嘅就揀kv,考直資私校就學之園 」

回覆 samlowaisum 的帖子

以我從朋友用家及EK的理解,KV非常注重學術及學生紀律,在學術上為孩子打好堅實的基礎。有錯請用家指正。

LH其實都很學術,不過也很啟發創意思維,語境很好,學生較為活潑。很多讀LH的家長都想孩子讀直資、私小。如果問LH考直資、私小的戰績,就真是視乎你心儀哪類直資、私小了。LH的網站上詳列出學生取得的offer,在近幾年都沒有太大變化,可以作為參考。

回覆 andrewrew 的帖子

如果一心想入男拔,就不要選LH了。KV多不多學生取得男拔offer我就不清楚。

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-02-21+發表

原帖由 beyondcontrol 於 14-02-23 發表
你阿女咁叻嘅!是否在家你們也說英語?我阿女k1都唔識講成句啊,but she likes letterland much too

...
屋企講廣東話,工人姐姐都係印尼,阿女講既英文係學校學,佢會無拉拉講, I tell u something... 或者我叫細細力摸野時,佢會講 gently , 雖然唔係流利,始終屋企無英文語境,但已經好多謝 LH 學校同老師

我女讀LH K2, 我覺得唔錯. LH課程係越黎越深, 亦即係好谷. 最近學校主題係animals, 我發現亞女英文竟然學緊 reptiles, amphibians, mammals.... 我很少接觸其他幼稚園的課程, 唔知其他學校係咪都係教呢D, 但我覺得以K2計, 應該唔算淺了.

引用:Quote:原帖由+macmate+於+14-02-21+發表樓

原帖由 AAAFamily 於 14-02-21 發表
同意。
首先我係用家!
但其實我見大部份同學都考到直資/私小!更有一大部份hold住私小,預備再扣心儀津校!
我想,KV得人鍾意的地方是因為扣門强勁外,其實會有私小back up! 而某啲出名私小,更超多KV仔/女考到!
所以,其實大部份KV家長並不是單單相信KV個名氣扣門强,而是根本有back up, 好放心!

回覆:Irismammy 的帖子

請問KV生會投考那些私小?

bbalau 發表於 14-2-26 07:23
如果講「谷」,根德園「落後」咗了。
想問下那些學校比KV谷,以作參巧,謝

引用:Quote:bbalau+發表於+14-2-26+07:23+如果講

原帖由 2Happy 於 14-03-03 發表
想問下那些學校比KV谷,以作參巧,謝
York

2Happy  Thx  發表於 14-3-3 14:30

I like LH way more.
I have taught both school students, i think that kV students tend to follow instruction..
but LH students are more creative, outgoing and openminded and they will raise question, and they will give you a feedback right away.

I think education should be all-rounded, (like LH)kid should have their own thinking, not just following instruction, and just memorizing words and have frequent exam. (like KV)

I choose LH for my kid, and i have no regret, i want him to learn and explore, and be happy at school, enjoying school life. and have his/her own thinking....  not taking exam every week.

引用:I+like+LH+way+more.I+have+taught+both+sc

原帖由 lovesjazz 於 14-03-03 發表
I like LH way more.
I have taught both school students, i think that kV students tend to follow inst ...
You should express your opinion to HK EDB to save our young kids who have to deal with an unreasonable amount of homework and exams in their primary education.

tantanmama 發表於 14-2-27 17:47
我女讀LH K2, 我覺得唔錯. LH課程係越黎越深, 亦即係好谷. 最近學校主題係animals, 我發現亞女英文竟然學緊 ...

LH K2的中、英課程跟幾年前比較沒什麼變化。數學科以前一直被家長們詬病太淺,現在終於比以前深了,相信可以和小學課程涵接得更好。

‹ 上一主題|下一主題