用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 派入聖方濟各傾下啦。
樓主: sunnyvivian
go

派入聖方濟各傾下啦。 [複製鏈接]

放心 , 如無意外有六年時間比囡囡慢慢習慣行斜路 。 我是住附近的,未放榜前已經同囡囡行過幾次經聖佛蘭士街上學校 , 問過她對這間學校觀感及對呢條長命斜的意見 , 反應是正面的 !

大家對普教中有什麼看法 ? 應該用什麼方式去衡量普教中是否適合囡囡 ?
因現時仍不懂怎選擇才是相對比較好

小小魚兒 發表於 14-6-17 14:08
大家對普教中有什麼看法 ? 應該用什麼方式去衡量普教中是否適合囡囡 ?
因現時仍不懂怎選擇才是相對比較好 : ...
我會好視乎囡囡的普通話能否聽得明白

引用:大家對普教中有什麼看法+?+應該用什麼方式

原帖由 小小魚兒 於 14-06-17 發表
因現時仍不懂怎選擇才是相對比較好 : ...
如果完全聽唔明普通話,家長又無咩支援,我覺得會需要頗長過渡期,畢竟中文科唔再係幼稚園階段的日常生活對答。

回覆 chichibb 的帖子

SFCS 不是英文小學,並沒有英普班。只有普教中班和廣東話中文班。
除了上英文堂,其他科都是中文書。

回覆:TinHay 的帖子

我知呀,只係錯手寫錯左

普英班

小一有普英班嗎?  是英文教數? 請指教。

回覆:ChloeCharlotte 的帖子

中文小學,只有英文用英語教,其他中文教,每級4班,其中2班普通話教中文,沒有精英班

回覆 sunnyvivian 的帖子

聖心私校和聖方濟各都收了小女,點揀好?哪間有可愉快學習而充實,照顧學生心靈發展,多課外活動,而且派位好。
我家住鰂魚涌,知道聖方濟各課程好,而且近D,但聖心名氣大,書院好過聖方濟各,但遠D,早上要六點半上車,好煩,吾知怎樣才是對女最好的?

joannechow1031  雖然聖心名氣大,書院好過聖方濟各, 但上下午校到小六爭一間中學, 爭的好利害!  發表於 14-7-4 11:46

引用:回覆+sunnyvivian+的帖子 聖心私校和聖方

原帖由 紅蜻蜓姨姨 於 14-07-01 發表
回覆 sunnyvivian 的帖子

聖心私校和聖方濟各都收了小女,點揀好?哪間有可愉快學習而充實,照顧學生心靈 ...
聖心名氣的確大D,不過係半日同埋要比學費,根據自己衡量啦。功課就應該聖方濟各多D。中學都係就聖心好過聖方濟各。已經7月啦,我覺得你應該儘快決定,吾好留住兩個學位,因為有好多派得好差而未有著落的小朋友真係好彷徨。

小小魚兒 發表於 14-6-16 18:13
想問一下 , 可否由堅尼地道中學部入口 , 行番去小學部架 ?
我見早上好多中學生行去合和中心 , 由皇后大道東 ...

唔得架, 因為中學部係山腰(堅尼地道),小學部係山腳 (st francis street),當你行過堅尼地道條長命斜,就知道船街小小斜路只不過係小兒科

我女係小學部上,依家已經在中學部,準備升 S2

小學部: 坐 MTR 在 金鐘太古廣場 3期出,係幾遠下,但全程有冷氣,有 "亞" jei 頭,但出左街,始終有一小段路先到學校,路就麻麻地好行,但如果坐校車就唔使理,我女都係坐校車,直入到學校,打風落雨都唔驚,唯一唔好係太貴同好早上車,我地住東區,當時係 6:45 / 50 左右就開車走,不過,習慣左早起身都OK,依個都係好習慣。即使上左中學部有校車坐 (7:15 開車)都係慣左 6:00 左右就起身。

中學部的入口在堅尼地道,同小學部入口不同,小學部學生不能由中學部入口落 (需則兩邊都通到)
中學部出左合和之後條路先西利,每次我去都喘哂氣,所以好少再返去,不過D女仔都習慣哂,要對你地D女放心,來緊這幾年,佢地絕對有能力可以適應到,加油

回覆:紅蜻蜓姨姨 的帖子

為什麼現在還問這些問題?教育局應已通知私小St.Francis 收了你個女。我半年前跟妳的情況一樣,我選了St. Francis。我喜歡SFCS新校舍,全日制及自訂教才!

回覆 紅蜻蜓姨姨 的帖子

其實你心裡面已經揀咗,名氣只有高低之分,而其他方面都只係觀點與角度的分別。如果真的介意路程遠,你早已不考慮聖心,因為中學離東區仲遠。
希望你快啲做決定,留個位俾有需要的小朋友。

回覆 cheechi 的帖子

我經歷過N年每日揹一大疊書行堅尼地道的特訓,有時學校有open day 之類,兩手空空行返去覺得好輕鬆

想問下普教中與廣東話教中文 , 兩種班別小學生的普通話差別大嗎 ?

回覆:派入聖方濟各傾下啦。

分班試有結果啦,我女入左普教中D班。有無D班同學仔一齊傾下。

回覆:sunnyvivian 的帖子

好緊張係咪真係每科都有評語架

引用:好緊張係咪真係每科都有評語架 +

原帖由 chichibb 於 14-07-16 發表
好緊張係咪真係每科都有評語架
每科都有,極滿意、滿意、尚可、不理想、極不理想、以上選項其中一項打勾。

‹ 上一主題|下一主題