用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你會誇區嗎?
樓主: cutekiddy
go

你會誇區嗎? [複製鏈接]

多謝各位意見!不過現實係十劃只得二、三劃,仍然等待中!

cutekiddy 發表於 14-6-22 16:02
假設本身派三,四線,叩到本區二線同過海一線。你會點揀?
1. 有無校巴點到點?
2. 本區中學校網如何? 港島又係邊個中學校網?
3. 小朋友係咪兩間都適合?

你要留意升中遊戲, 要堅守寧為雞首不為牛後的遊戲規則, 寧做本區Band 1, 不做港島band 2。因為你係名校band 2就只可以抽band 2中學, 除非你校網係band 1位多過band 1生, 咁band 2頭至有機會升呢。但要注意, 我哋小朋友年代, 因雙/單非問題, 升中學生會多咗(同升小一樣), 係咪仲有band 1位多過band 1生既可能呢, 要注意呢點。

little_yolky 發表於 14-6-23 13:34
1. 有無校巴點到點?
2. 本區中學校網如何? 港島又係邊個中學校網?
3. 小朋友係咪兩間都適合?
1.  應該無
2.  91 & 12
3. 係

點樣會知校網係band 1位多過band 1生?

THX!

cutekiddy 發表於 14-6-23 13:38
1.  應該無
2.  91 & 12
3. 係
就係第一點已經唔駛諗了, 本區啦。91同12網都咁靚, OK, 做二線學校band 1生吧。由沙田坐車坐到去對面海, 你嘔死個細路。

1.  應該無
2.  91 & 12
3. 係
好簡單, 91網有幾多band 1中學? 例如, 有10間學校各提供100個位, 即有1000個band 1位, 咁大概係有1/3學生會係band 1生, 如果該區係有5000名學生, 即約莫有1,666個band 1生, 咁即係band 1生多過band 1位, 部份band 1生會被派去band 2學校。

引用:有校車都要看看時間。。。。屋企樓下有條肥

原帖由 bbqyou 於 14-06-22 發表
有校車都要看看時間。。。。屋企樓下有條肥仔讀西環某小學。。。見佢朝朝6點幾鐘係樓下等校車。。。。見到 ...
其實我細個讀書在家附近,十五分鐘路程都係六點幾出門坐車返學,自覺早點回校沒問題

引用:有校車都要看看時間。。。。屋企樓下有條肥

原帖由 bbqyou 於 14-06-22 發表
有校車都要看看時間。。。。屋企樓下有條肥仔讀西環某小學。。。見佢朝朝6點幾鐘係樓下等校車。。。。見到 ...
其實我細個讀書在家附近,十五分鐘路程都係六點幾出門坐車返學,自覺早點回校沒問題

引用:Quote:cutekiddy+發表於+14-6-23+13:38+1.+

原帖由 little_yolky 於 14-06-23 發表
好簡單, 91網有幾多band 1中學? 例如, 有10間學校各提供100個位, 即有1000個band 1位, 咁大概係有1/3學生會 ...
91網係band 1位多過band 1生的!

little_yolky 發表於 14-6-23 13:42
好簡單, 91網有幾多band 1中學? 例如, 有10間學校各提供100個位, 即有1000個band 1位, 咁大概係有1/3學生會 ...
咁對嗰d派去band 2 學校嘅band 1 生咪好唔公平?

小曳人  公平?!學校無banding架喎....  發表於 14-6-23 16:05

tina_yauyt 發表於 14-6-23 13:49
91網係band 1位多過band 1生的!
我果個係例子而已。方便大家理解。

cutekiddy 發表於 14-6-23 13:50
咁對嗰d派去band 2 學校嘅band 1 生咪好唔公平?
點會唔公平呢, 因為仲有自行階段, 咁你自行唔好咁進取, 揀足兩間超受歡迎學校(band 1都有唔同既受歡迎程度), 可能自行已收咗。而且, band 1生入band 2校, 真係可以讀得好輕鬆, 會有好多時間發揮自己既興趣。到最後, 條條大路通羅馬, 入到大學就得。要記住, 這個只係一場遊戲, 唔需要太緊張, 只需要儘量揀校風好的, 因為, 神會安排好一切。

Take it easy!

喜樂果子  support  發表於 14-7-2 22:32

回覆:你會誇區嗎?

真係睇下係邊間小學囉!朋友的女讀沙呂小,今年都怕入唔到沙呂中。哥哥讀沙呂中都入唔到香港的大學,最後去了外國升大學!如果係Band1名校,以免日後後誨,建議試讀一年,如果讀得唔開心或辛苦,小二再轉其他次一級的小學都大把學校爭住收你個小朋友啦!

sarahco18 發表於 14-6-23 14:08
真係睇下係邊間小學囉!朋友的女讀沙呂小,今年都怕入唔到沙呂中。哥哥讀沙呂中都入唔到香港的大學,最後去 ...
沙呂小入沙呂中人數可以係邊度CHECK到?

小曳人  沙呂小校網有呀  發表於 14-6-23 16:02

little_yolky 發表於 14-6-23 13:55
點會唔公平呢, 因為仲有自行階段, 咁你自行唔好咁進取, 揀足兩間超受歡迎學校(band 1都有唔同既受歡迎程度) ...
其實間間都未CONFIRM有OFFER,只不過諗定先,如果有OFFER時候可以即時決定,唔駛拖住人地個位!

cutekiddy 發表於 14-6-23 14:16
其實間間都未CONFIRM有OFFER,只不過諗定先,如果有OFFER時候可以即時決定,唔駛拖住人地個位!
唓, 仲等我哋徙咁多腦汁同你諗添。
不過, good luck。

little_yolky 發表於 14-6-23 14:18
唓, 仲等我哋徙咁多腦汁同你諗添。
不過, good luck。

好緊張ma,不過我第一個POST都有話假設啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

1.  應該無
2.  91 & 12
3. 係
無車就咩都係假!如果你要沙田過海,係有保母車嘅,當然仲要睇啱唔啱路線啦
但港島就應該無車入沙田喇,起碼我未聽過!

恐龍家

回覆:cutekiddy 的帖子

唸定好,我未去int已經唸啦,度唔掂直頭唔使去

‹ 上一主題|下一主題