用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 彈琴手勢
樓主: chocolateice
go

彈琴手勢 [複製鏈接]

引用:當年用的是$1,-偶然一用讓她知道指型而已!

原帖由 bebebe12345 於 14-07-03 發表
當年用的是$1,-
偶然一用讓她知道指型而已!
Same

練關節力度?! 可能係迫學者提高手指去HIT KEY, have not heard of this, don't know if effective

回覆 ivantissue 的帖子

即是手肘低過keyboard好多?力點改變了,恐怕會拉傷肌肉,勞宣關節,還有,這樣做又如何控制音色呢?

老師覺得佢手指過於扁平及指尖冇力。只限練scale,每次15分鐘左右,膊頭係幾疲累。
Discuz!

個方法練咗幾個月,老師冇再跟進,事件不了了之。我唔知如果繼續練落去是否有效?今日跟仔仔講起,佢認為應該冇效。
Discuz!

ivantissue 發表於 14-7-3 16:48
個方法練咗幾個月,老師冇再跟進,事件不了了之。我唔知如果繼續練落去是否有效?今日跟仔仔講起,佢認為應 ...
無效唔好再用呢個方法了。
最近老師用個比喻幾好:use fingers, not pencils!

咁講阿囝又明喎。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-7-3 18:20
無效唔好再用呢個方法了。
最近老師用個比喻幾好:use fingers, not pencils!
用呢個方法練已是四年前的事了。

lillymarie  哈哈!  發表於 14-7-3 20:41
Discuz!

教的人越來越多,"新招"也越來越多,還看功力!
大原則是不會改變的丶其他只是針對性....
作為老師也需要時間去增益,還是那一句......
老師的進步足可以嚇你一跳,能遇上是福氣!
作為有要求的家長也真的頭疼,付出同樣的時間總希望孩子能在正途上前進、少走彎路。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

有篇文章可比你睇睇架,我費時POST出黎,PM你了

ivantissue 發表於 14-7-3 20:06
用呢個方法練已是四年前的事了。

相信這幾年囝囝已經歷了很大的變化丶期待他在不久的未來更上一層.........也相信他做得到!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 14-7-5 08:37
相信這幾年囝囝已經歷了很大的變化丶期待他在不久的未來更上一層.........也相信他做得到! ...

曾經參加完一個比賽後,令我非常困擾疑惑,特意跟老師通電話(唔歡迎陪上堂):點解彈同一首曲目、用同一部琴,人家小朋友個子矮小、手指幼細,却力度十足,粒粒音皆清楚?但自己小朋友牛高馬大,手指長手掌算闊大,彈出來却冇力,音也不清楚?聽完答案一個字「痛」!
Discuz!

熱血勳章

回覆 bebebe12345 的帖子

我也想起当年练琴时也是用硬币放手背,不過不是經常用,所以也不是造成勞損或是肌肉緊張咁嚴重

簽名被屏蔽

回覆:renee12345 的帖子

這個website講了6個令手容易受傷的手勢,大家有時間可以看看,http://v6.wiwistudio.com/?p=3039

‹ 上一主題|下一主題