用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢 ...
樓主: naughtybj
go

「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+14-07-14+發

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-15 發表
我女有個師兄,已有conditional degree offer(非8大不過係佢首選)要求中三大,佢中文2左,而家等緊最終審 ...
要求中文三

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實中文卷使一半考生的入大學機提升100%。

原帖由 penguin_chick 於 14-07-15 發表
其實中文卷使一半考生的入大學機提升100%。
少了一半人掙,及格的自然多了一倍機會。
學位就只有一萬二千個 ...

其實大家都識中文丫,讀足十幾廿年考個中文試,竟然有一半唔達標,代表咩呢?我都鄧我d細路擔心,你知啦而家oral考通識急才多過咩(聽我同事個女分享都滴汗,4個人不約而同預備同一個答案,第一個講完第234個已經啞左,唔係人人都玩開debate有急才架,咁究竟考中文原意係咩?)

sumsumbear  因為考ORAL不是考DEBATE,中文口語是考溝通,DEBATE方式考反而會拉低成績嫁.  發表於 14-7-16 14:50
Marco-ma  你錯啦, 我女有玩過DEBATE - ORAL 只得 3 , 佢自己都好有信心的 (我地現在申請CHECK 卷)... 相反身邊好多中文唔叻的 (總分3 OR 4的) ORAL 反而拎到 5 OR 5* 架 !  發表於 14-7-15 13:18
Yanamami    發表於 14-7-15 10:18

naughtybj 發表於 14-7-14 12:22
我想對傳統名校生來説,特別理科生,英強中弱⋯好多真係只是肥中文(個人經驗)

...
SubjectPercentage of Girls Getting 5**Percentage of Girls Getting 5* or abovePercentage of Girls Getting 5 or abovePercentage of Girls Getting 4 or above
English Language41.0%70.5%88.5%98.7%
Chinese Language8.3%26.8%41.4%77.7%
Mathematics 19.7%34.2%56.8%91.0%
Liberal Studies9.6%23.7%46.2%91.7%
Elective subjects 211.8%33.3%57.8%88.7%

http://www.dgs.edu.hk/index.php/achievements/results-of-public-examinations

王家爸爸    發表於 14-7-15 16:41
Yanamami  唔好攞DGS出黎做norm啦~太強啦。  發表於 14-7-15 10:20

大家都係考同一份卷, 考到唔合格就唔應該搵藉口

引用:Quote:原帖由+penguin_chick+於+14-07-15+

引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+14-07-14+發

引用:Quote:jclee+發表於+14-7-14+19:45+因為以

引用:Quote:原帖由+penguin_chick+於+14-07-15+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-15 發表
其實大家都識中文丫,讀足十幾廿年考個文試,竟然有一半唔達標,代表咩呢?我都鄧我d細路擔心,你知啦而家o ...
下,乜咁恐怖

醒目開學勳章 王國長老

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... 140713_CHI_FULL.pdf
就係咁恐怖, 你睇下第3版, 中文3以上只有50.7%, 即係話有一半考生中文係唔達標
如果一間學校考校內試, 長期有一半人唔合格, 家長們都會去思考問題出左o係邊, 係份卷深? 老師唔識教? 學生發呆? 況且而家唔係校內試, 係一試定生死影響學生一生的公開試
我上面講中文oral個case係咁: 形式: 4人一組入去, 一人拎一張紙, 有10分鐘(?)準備, 之後一齊傾, 果個問題係: 如果你可以帶一個中國歷史人物返黎教新高中課程, 你會帶邊個?
首先: 成條問題關中國語文咩事? 而家考中史? 考辯論? 考急才?
然後: 4個考生, 不約而同好straight forward地唸起孔子, 包括我同事個女, 4個考生總有一個出聲先, 佢講完邊個, 點解, 其他3個已經呆左, 因為talking points無晒
咁就玩完了

再講作文, 有一年問題係如果有一年遊學, 學生會點善用, 結果好多學生答左溫習呀, 裝備升大學呀, 全部肥佬, 因為遊學唔係呢d
大佬呀, 十幾廿年困o係個象牙塔度, 鬼知咩叫遊學咩, 你問下自己個細路知唔知咩叫遊學?
(search資料時見到有呢篇, 請看p3, 唔只係我講, 老師都係咁講
http://www.hkptu.org/education/w ... %84%8F%E8%A6%8B.pdf)

little_yolky  低人工都肯做。  發表於 14-7-29 16:06
little_yolky  但窮到餓死老婆仔女, 所以一定好   發表於 14-7-29 16:06
little_yolky  我會揀杜甫, 因為佢中文好唔駛講   發表於 14-7-29 16:05
sumsumbear  那年作文,好似唔係考遊學,是考休學年,如何善用這一年,為未年大學生活最好準備.,好多1等既考生,完全唔知自己離題,因為無寫"如何善用""如何做準備"   發表於 14-7-16 14:56

醒目開學勳章 王國長老

我知實會有家長話: 因為學生通識唔好云云, 所以而應付唔到, 我又想問, 香港讀書壓力大, 出晒名, 仲邊有咁多時間去研究天文地理呢? 而家考中文咋, 唔好咁拎個學生一生黎教飛啦, 我真係好驚唔知到我小朋友考果日, 會唔會顛起上黎突然間搵d天文地理歷史黎問, 識就由自可, 唔識咁就玩完, 辛苦讀足十幾廿年就一煲清袋, 實在可悲

mirage  新高中已改制,有範文。  發表於 14-7-15 19:26

引用:我知實會有家長話:+因為學生通識唔好云云,+

有d分別:英文係2nd language. 中文話哂都係自己語言,合格率比第二語言仲差,有d问題.....

little_yolky  文  發表於 14-7-29 16:08
little_yolky  無問題, 因為英文份卷相對淺過中   發表於 14-7-29 16:08
Ericmo    發表於 14-7-16 14:39
codeone    發表於 14-7-15 18:45

引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

原帖由 Yanamami 於 14-07-15 發表
有d分別:英文係2nd language. 中文話哂都係自己語言,合格率比第二語言仲差,有d问題..... ...
醒目。

Yanamami  係UK有無好似HK禁,本地人因為考英文肥而入唔到U㗎?  發表於 14-7-15 16:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Yanamami 的帖子

问题是:英文是当第二语言来出卷,但中文是以第一语言来出卷。

如果考试局把英文当作第一语言来出卷,合格率可能得3成。

Yanamami  好奇英国鬼妹鬼仔考gcse英文既合格率係幾多。  發表於 14-7-15 16:28
johnnywalker  無錯。外國英文卷邊有咁淺?  發表於 14-7-15 16:18

引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Yanamami 於 14-07-15 發表
有d分別:英文係2nd language. 中文話哂都係自己語言,合格率比第二語言仲差,有d问題..... ...
咪就係

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-07-15+

原帖由 naughtybj 於 14-07-15 發表
可惜可惜,惟有去外國讀
係囉,爭普選就要公民抗命美化犯罪行為,但呢D切身利益骨肉分離情形就「算啦」、「係咁架啦」「認命啦」,真有趣。唔係講政治亦唔係教大家犯法,不過我覺得有關家庭應更主動積極爭取,畢竟大學破格加位只是不為,而非不能。

Charlotte_mom 發表於 14-7-15 10:52
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/HKDSE_Results_20140713_CHI_FULL.pdf
就係咁恐怖, 你睇下第 ...
唔講孔子中國歷史還有好多好多人俾你吹到幾分鐘,家長們重英輕中不叫小孩看中國歷史名人傳記類課外書會否是原因。
‹ 上一主題|下一主題