用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果俾你再揀過,你會揀。。。
樓主: starry_night
go

如果俾你再揀過,你會揀。。。 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+starry_night+於+14-07-16+發

引用:其實每年KV,+SC呢D名幼,+都有不少學生一間

原帖由 hkpapa852 於 14-07-16 發表
其實每年KV, SC呢D名幼, 都有不少學生一間私立/直資小學都考唔到. 隨住出生率高, 呢2年比例去到2-3成.
如果 ...
如在高幼讀,一半人爭,都輸。仲有信心在大海3000人爭1xx個位???好似間間收的少過5%.

在大海中競爭一定大過在高幼爭入高小。

引用:Quote:kbac+發表於+14-7-15+23:15+我就係本

回覆:如果俾你再揀過,你會揀。。。

識得Kv朋友仔,叩門真是強!

hkpapa852  另一方角諗, KV生都要叩門, 可想而知考直資/私考競爭有幾大, 所以龍校點解咁緊要  發表於 14-7-16 16:57

回覆 kbac 的帖子

培道課程係淺, 但德育好好, 校長對每個學生都好有心, 會記得每個學生名字. 禮貌品行責任心佢地好重視.考小學, 除左學術, 禮貌都好重要, 培小學生呢方面唔會差.
而我知今年培道有人考到英華, 音小, 福建等.  當然人數唔多, 但如果你有心培育小朋友, 唔會話冇機會. 當然, 考唔考到, 都睇小朋友表現, 加埋3年後, 學生咁多, 考到既機會更少, 但起碼有培道在手, 你會安心好多, 亦可抽區內一線小學, 培小係好有良心的學校, 放榜才收大定.  所以讀培小係好正路既決定.

培道唔係出名小學, 但你唔會擔心你小朋友會學壞, 中英文程度都高, 德育好, 功課少, 九龍城校網, 叻囝另囡既升中進可攻, 囡可守培道中學, 培中女校己經三班英文班, 升值不少....

所以你有龍校收, 真係唔好唸其他學校.

引用:回覆+kbac+的帖子 培道課程係淺,+但德育好

回覆 bubuG 的帖子

KV生揸住直私offers 去叩門㗎。我朋友個女有offers, 但去叩地區一綫小學,益妹妹,佢叩到。另一個朋友囡囡都去叩有直屬中學的女津校,又叩到,本身已有私小offer, 貪有直屬中學。

回覆 Gary_family 的帖子

除了KV,英華prefer收邊D名幼?  

回覆 kbac 的帖子

yes,
三年前 我都好似你咁, 有懷疑自己選培道的決定.
三年後, 我可以講我好慶幸女兒可入讀培道這間這麼好的學校, 好好享受在培道的日子!

我囡囡剛KV畢業, 眼見好多KV生叩門能力好強, 好多同學仔都叩到好學校, 而且仲要有得揀, 雖然我有私小揸手, 但屋企仲有個細囡, 唔想讀私校, 結果四圍叩門, 整個叩門過程我發覺競爭好大, 小朋友亦都飽受壓力, 每晚要狂谷佢溫習同埋應對, 如果有間一條龍, 當然好理想, 但上面有朋友仔都講了, 如果直升唔到, 最終要同一班叩門強的學生比拼, 可能會比下去, 當然我唔知培道程度如何, 但KV中文程度都相當深(個人認為), 而英文及普通話就要出外補吓, 因為叩門的學校除了考PAPER之外, 有D學校會比中文字個小朋友認, 配詞. 重組句子, 英文會考看圖後, 叫你寫全句句子出來, 同樣會考個小朋友認字,再用普通話讀出來, 所以叩門除了彩數, 人事之外, 實力也不少得.  希望你能吸取經驗, 為小朋友作好準備.

小囡好幸運哋有一私小, 三津校收小囡, 最後, 小囡成功叩入第二意願的官津

再揀過的話就唔讀高小, 更唔會讀高幼。

回覆:Silverhawk 的帖子

願聞其詳,今年想考高小,想聽聽家長意見,先謝😅

引用:再揀過的話就唔讀高小,+更唔會讀高幼。

原帖由 Silverhawk 於 14-07-17 發表
再揀過的話就唔讀高小, 更唔會讀高幼。
點解?可以分享一下嗎?

starry_night 發表於 14-7-17 21:49
點解?可以分享一下嗎?
其實高小本身幾好, 但最慘佢小六派得唔好, 全級15x人,只有65人入番高中, 4成2左右, 計埋派入其他band 1 學校的學生, 也只有8x人,約 5成幾, 5成幾入band 1 其實好多官津校都做到, 當年派的英皇道北官都唔止呢個數, 人地仲要大部份入band 1a, 在高小, 讀得好都係入返高中, 即係band 1c,  只有全級最top的數位才有機會去1 b 或 a,  如果全級考20, 在高小只能入高中, 在北官已經入咗筲官了, 每個月比幾千蚊, 結果還不及官津小, 真係有d 不甘。 至於高幼, 如果唔係想入高小, 有大把比佢好的幼稚園, 只能說比錢買個希望入高小。

回覆 Silverhawk 的帖子

我小朋友今年升中一, 偶然路經此處。 想說說今年高小小六只 134 人。沒有15x這麼 多。而頭 3x 人也多數試試其他學校, 從數字得知,今年有 24 人 放棄升直屬中學, 他們多數是考頭 1/3 至 1/4 的同學。其實有直屬中學亦有不少壓力, 何況沒有呢。個人認為進可攻退可守很重要。

禮禮媽 發表於 14-7-17 23:57

我小朋友今年升中一, 偶然路經此處。 想說說今年高小小六只 134 人。沒有15x這麼 ...

原來只有134人,唔好意思, 搞錯咗。
我揀高小正是為了進可攻, 退可守, 不過現在發現守機會比攻的機會大好多, band 1 學生讀高小無嘜着數, 最so的就是band 2 的學生, 可以靠直屬位入band 1 高中。

我都打個特,老師話今年小六生算是好成績的,竟然收咁少。但無論如何都比没有直屬中學的好。縂括入番 band 1 中學比例算高。 呈分試真的很折磨。你説得對, band 2 成績的 同學 較為有so,因考得前都走唔少。

係喎...點解個list得咁少人...其他學生去左邊?

89個在名單....65個直上中學...24個去左其他B1中學...其餘去左B2/3學校?

http://rcps.raimondi.edu.hk/sspa/sspa_result2014.pdf

真係唔一定名幼才可考到好学校,但競爭係非常大,家長俾心机教才是上算!'

‹ 上一主題|下一主題