用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? ...
樓主: 9284
go

在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:9284 的帖子

聖母20人一班,6班。校長寧願開多一班,超小班教學。

今年改了二十人一班嗎?

醒目開學勳章

回覆:9284 的帖子

http://www.olps.edu.hk/Content/08_others/01_what_is_new/index.aspx?ct=latestNews&styleId=1

引用:聖母20人一班,6班。校長寧願開多一班,超

原帖由 sharon26788 於 14-07-22 發表

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

其實一间係强區弱校,一间係弱區弱校,其实大家都係目的想小朋友入band one 英中,如果在强區競争大,小朋友相對付出努力大,如在弱區,同级數的競爭对手少,係咪易做band one生?

9284 發表於 14-7-22 07:37
做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九中,聖母90%上聖中。阿女鍾意英文,本來好應該揀真小,但係佢唔 ...
原先你擔心的問題有三: 1.亞女性格vs學校教法; 2.到高小自己教唔掂亞女英文 3.學校前景問題1.已有家長回應,坐不定小朋友也不適合聖母。問題2.我應為不要因為自己能力之限制,疾礙小朋友語文方面之發展,還是從其他途徑解決,不以選中文學校為解決問題之惟一方案。 問題3. 網友已給了很多數據,你心中應該有數。
最後,還是看你3個問題的比重,加埋囡囡意願一齊考慮,才做決定。

引用:聖母是黄大仙名校,傳統、嚴亦不輕鬆。我會

原帖由 悠揚 於 14-07-22 發表
聖母是黄大仙名校,傳統、嚴亦不輕鬆。我會揀聖母。但如你女坐不定,聖母可能不適合。 ...
聖母係名校?!笑醒左!
我家姐多年前由聖幼上聖小到聖母書院都唔系名校,係就唔使俾我媽鬧家姐話唔俾心機讀書成績唔好,所以要留係呢間讀。
時至今日,升上聖母書院的係 band 2生, band 1生會去第度。

悠揚  我唔係講緊聖中啊! 我不喜歡和人拗架, 我喜歡睇數據. 我在黃大仙區長大, 我阿嫂也是聖母畢業. 利申, 我小朋友不是讀聖母, 無因素我要為佢講好話   發表於 14-7-23 09:17

引用:Quote:原帖由+悠揚+於+14-07-22+發表聖母是

這是早兩年網友的分析, 樓主可以作參考. 其實所有人的意見只可參考, 無人比你更清楚了解自己女兒及家庭的需要.
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

引用:聖母20人一班,6班。校長寧願開多一班,超

原帖由 sharon26788 於 14-07-22 發表
請問升小二,係唔係變返大班?

其實大家知唔知, 依家聖母小學3至5年級只係得2班, 每班都係得20人左右:
http://www.olps.edu.hk/CustomPag ... 2&pageId=2&nnnid=36
仲有一樣特別情況:
2012-2013年小一小二分別係4班同3班, 但到咗2013-2014, 小二同小三得番3班同2班, 但每班都仲係得20人左右, 點解?

聖母書院有130人一級, 直屬位其實得45個, 而依一級得40-60人, 梗係收到9成(甚至100%)學生啦, 但去到6班, 成120人一級, 如只計直屬位, 只係收番4成唔夠既學生.
當然學校可以用埋自行D位去收嚟谷高個收生比例
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學?

玫瑰崗同九真小點揀好?住香港區

唔好意思,想問下我睇到聖母近呢幾年開嘅班數呀,其實係咪12/13年先開始開多d班數到5~6班呢?好似P.3~P.6都係得2~3班

9284  上年小一都仲係收5班, 今年小一   發表於 14-7-24 14:19

hkpapa852 發表於 14-7-24 11:07
其實大家知唔知, 依家聖母小學3至5年級只係得2班, 每班都係得20人左右:
http://www.olps.edu.hk/CustomPag  ...
當時聽簡介會, 修女話係收85%聖小生的, 聖中有130個位, 85%即係110個聖小生可上, 有20個可能去左其他名校, 如果係咁, 條數又啱WOR

9284 發表於 14-7-24 14:18
當時聽簡介會, 修女話係收85%聖小生的, 聖中有130個位, 85%即係110個聖小生可上, 有20個可能去左其他名校,  ...
如果佢講呢85%, 係指"直屬"學校既保留學位, 呢個講法係正確既, 但計法並唔係計中一全部學額, 只係以中一統一派位學額計, 即係:

130x0.7x0.85=77個位左右

如果只中一統一派位乙部抽獎位, 聖母書院係只可預番77個位聖小學生 (另再加統一甲部和除它乙部抽中既學生). 除非佢自行個3成學額用嚟收番晒D聖小學生 (約39人), 咁先有可能收得番晒全部或大部份小學生 (以6班120人計).

目前除咗培正, 港島華仁, 港島真光呢幾間中學係會將自行個3成學額留俾自己直屬小學, 暫時唔知有無學校係咁做

subb    發表於 14-7-24 15:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

9284 發表於 14-7-24 14:18
當時聽簡介會, 修女話係收85%聖小生的, 聖中有130個位, 85%即係110個聖小生可上, 有20個可能去左其他名校,  ...
仲有一點就係, 就算有20個叻人走咗, 正常嚟講聖母書院都係冇可能收得番晒餘下聖小學生,

因為每間小學一定有B3生 (只係多定少), 直屬位係唔可以留俾B3生 (除非學校要求, 教育局又批准)

9284  想問一個好無知的問題: 其實一個   發表於 14-7-24 15:42

想問一個好無知的問題: 其實一個小朋友, 只要唔係家長完全唔理佢學校成績, 在家肯同佢溫下TEST, EXAM和對下功課, 一個正常有人理的小朋友基本上好難趺入BAND3, RIGHT?

9284 發表於 14-7-24 15:45
想問一個好無知的問題: 其實一個小朋友, 只要唔係家長完全唔理佢學校成績, 在家肯同佢溫下TEST, EXAM和對下 ...
小朋友成為Band 幾學生, 唔只係睇家長同學生努唔努力, 都要睇下間學校每個Band既比例。

如果學校有40%Band 3, 一級得40人, 你全級考25已經係Band 3

每間小學Banding比例係根據每兩年中一學生考Pre-S1成績得出嚟(詳情我都係研究中), 萬一升咗中一既同學唔生性, Hea住做份卷, 係會影響師弟妹日後Banding比例

某程度認同你睇法,但如果當全班同學嘅家長都好似你咁講嘅做法,你又會點睇呢?始終都會有高分同低分嗰個,唔會個個考出嚟都一樣分數嘛,再加上父母雖然係屋企幫咗一把,但到考試臨場發揮,始終係要靠小朋友自己。所以我覺得實會有band 3學生出到嚟。

引用:Quote:9284+發表於+14-7-24+15:45+想問一個

原帖由 hkpapa852 於 14-07-24 發表
小朋友成為Band 幾學生, 唔只係睇家長同學生努唔努力, 都要睇下間學校每個Band既比例。

如果學校有40%Band ...
我都有聽人講過,我識得有d因為無細佬妹跟尾,佢地都叫d仔女唔使咁落力做

‹ 上一主題|下一主題