用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學year10邊個國家好
樓主: ELJCHL
go

海外留學year10邊個國家好 [複製鏈接]

回覆 ELJCHL 的帖子

我囡今年都入讀英國政府寄宿學校Year 10 , 我都幾鐘意新西蘭, 環境好, 天氣好, 民風比較淳樸, 但考慮到英國認受性高D, 同考慮到學費全免, 只係比學校寄宿費, 及寄宿家庭費, 所以選擇左英國

回覆:Macau媽媽 的帖子

學費全免梗係去英國讀

I love my dear husband and dear daughter.

Y9 去留學的好處大家都講過...Y10去亦唔係一定好弊。
我覺得真係好睇個小朋友的情況同性格。

我大女在香港講中學大學,不過佢班同學,唔少人出去讀 Y9, Y10同Y12。我開始考慮送細女出國讀書時都同呢幾班同學傾過。

Y12過去那班,通常都係因為讀讀下發覺中文真係好無把握合格,所以跳船。去到英國,真係無享受到校院生活,日日溫書,準備考A level,一定要成功那種。

Y9去的好處大家都講晒,唔重複。

Y10去的那班同學同我講,覺得自己Y10先去係正確的。佢話香港F3課程係好深,又多課目,操到自己好叻分配時間,同對每科都有認識。去到英國,選科無難度同發覺課程同香港中三的同科的程度差不多,所以不單止不吃力仲有少少優勢。

我地開完家庭會議之後,就決定細女 Y10去..如果佢轉心意的話,就到中5時再睇下需唔需要跳船。

Y10的弊處,學校收生要求相對高....考的科目亦多。比較蝕底的是外語,在香港無讀。英國學校,Y9會開始有introductory course 。

我報的那幾間女校都要睇完我女的成績表先決定俾唔俾申請表我。其實d學校係有預留學位Y10再收生的。我心儀的那幾間女校都有Y10位。

咁預備功夫當然要比 Y9去的多....有間學校要求英文要考到First Certificate English Grade C或以上。今年10月同12月都有得考。現在報考了10月,如果成績唔好,再考12月那次。在英國amazon 訂了好多練習自習。

外語呢,就去法國文化協讀暑期密集班,一星期3堂,一個暑假讀兩個term....開學繼續讀。去到讀 Y10,程度應該無問題。

跟住仲買左好多13+ Common entrance , KS3的練習做,預備考取錄試。唔做練習時就睇書,其中一間學校send 了個Y9課外book list給我,睇完真係嘩一聲,全部都係英國作家的書..成20本,咁就唯有密密睇。

呢個暑假,過得無比充實。

各人處境唔同。我細女由小學到中一都好懶,唔會自發性溫書,所以我先會想送佢出國,怕佢考唔掂DSE。自從決定出去讀Y10, 佢中二(即係剛剛過去的學期)...好勤力讀書,成績由中下上到中上以上,連老師都好意外。

問佢咩事轉性,佢話香港讀Band 1 學校,出國都要讀番Band 1學校,唔係無face,會俾朋友笑。所以今次考唔到Band 1學校的話,情願唔去,到中5再算。

所以應該係Year 幾去讀,真係無一個最好的答案。要因應小朋友的情況和意願決定。

引用:Y9+去留學的好處大家都講過...Y10去亦唔係

原帖由 wloi 於 14-08-10 發表
Y9 去留學的好處大家都講過...Y10去亦唔係一定好弊。
我覺得真係好睇個小朋友的情況同性格。
我同意好睇個別小朋友既情況。好似我個仔咁,我兩年前都有叫佢申請year 9 去英國,但佢吾係幾想,我無迫佢,拒絕咗AA offer 既interviews。
到舊年要apply year 10, 我專登同佢去睇學校,佢睇完好鍾意,加上呢一年佢大個咗好多,佢好肯定自己ready 同想去,話想出去外面睇下,亦都想試下離開爸媽自己過獨立生活。而家佢好期待。
雖然只係一年既時間,但小朋友既身心都變化好大。 而我一直覺得最緊要係小朋友自己既意願同心態,家長無得迫。

小朋友自己既意願同心態,家長無得迫,但都要同小朋友分析一吓,本港医科,法律/physiology,神科等....,DSE成績要有5/6個5**=是狀元才入到,但外國(不是英國,現因實習機會少)較容易入,起碼外國幾百間大學選擇,如果有個人目標是神科,早點出外較好.

Ruby1219 發表於 14-8-10 10:55
我同意好睇個別小朋友既情況。好似我個仔咁,我兩年前都有叫佢申請year 9 去英國,但佢吾係幾想,我無迫佢 ...
Ruby1219,我個仔同你個一樣,之前連遊學團都唔肯去,一年時間真估唔到依家係佢自己話好想佢。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+14-8-10+10:55+我同

原帖由 bb818 於 14-08-10 發表
Ruby1219,我個仔同你個一樣,之前連遊學團都唔肯去,一年時間真估唔到依家係佢自己話好想佢。 ...
係呀呢一年好似坐過山車咁。
不過我個仔九歲已經去summer camps,  佢吾驚嫁,但係以前好痴家,而家吾係lu.

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 Year10收生要求高,

原帖由 scso 於 14-07-24 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

Year10收生要求高,而且year9早一年去適應及預備gcse好D, 我仔都係今年去英國讀G9 ...
每年洗費多少?

回覆 wloi 的帖子

好好的planning 我好想出國讀書但家人5熟悉同無gum大財力(中學+大學), 所以我唯有自己搵資料同安排時間, 希望可過英國讀大學

232 發表於 14-8-21 01:23
每年洗費多少?

其實學費真係間間學校唔同,個個地區亦唔同,近倫敦多數貴D,一般學費7,000-11,000磅一個 term不等,你睇下有無朋友有相熟 Agent,搵 Agent傾下,講比佢地聽你大約要D乜野,大約 offer幾多錢學費,佢地會幫你搞,放心,一般 Agent唔會收你錢,就算佢地幫你搞掂晒,你唔讀都唔駛比錢!!不過如果你確定選擇邊間學校時,而果間學校要考核下小朋友成績,就要比學校考試費,一般大約1,500HKD一間 (間間唔同)

回覆:海外留學year10邊個國家好

請問即是學費約二十萬,但一年約50萬左右,即是住宿雜費仲貴過學費,是嗎?亞仔今年升中二,我們打算他中四過去uk(讀year10)。借過位多謝大家,在此獲得很多資訊

引用:Quote:232+發表於+14-8-21+01:23+每年洗費

原帖由 basbyy 於 14-08-22 發表
其實學費真係間間學校唔同,個個地區亦唔同,近倫敦多數貴D,一般學費7,000-11,000磅一個 term不等,你睇 ...
many thx!!!

有冇d好agent介紹?

引用:+本帖最後由+Macau媽媽+於+14-8-3+14:44+編

原帖由 Macau媽媽 於 14-08-03 發表

回覆 ELJCHL 的帖子
点先可以入政府寄宿学校??

讀書叻?
公務員?

回覆:AK_Fans 的帖子

之前樓主講過學校有平有貴,先講貴族學校要4萬鎊一年約52萬,平有萬6鎊一年約17萬,另小朋友能力一般有獎學金約10%至40%,如取40%獎學金=6折交學費,監護人公司及監護人收費間間都不同,是放假才到監護人家,有D計5O鎊一晚,35鎊一晚都有,如找朋友或同學做監護人最平,有2年足夠找到平靚正。

232 發表於 14-8-22 16:17
many thx!!!
我是用AA的,唔錯。

回覆 smallfoothk 的帖子

你好, Year 7 可以申請供校嗎? 是否一定要是香港公務員? 我大女9月會去英國讀私立boarding. 計哂條數40萬一年無走雞, 仲有個細既....

引用:Quote:232+發表於+14-8-22+16:17+many+thx!

原帖由 亮燈 於 14-08-22 發表
我是用AA的,唔錯。
sorry!

What means AA?

回覆:smallfoothk 的帖子

謝謝你的解答,很詳盡,thanks

回覆 232 的帖子

因為本身有歐盟䕶照,所以有張入場券,跟著網上面試加作文做卷才入到,今年都用左成30萬,下年我計過約25萬,真係慳好多,私校很貴。

232 發表於 14-8-22 17:40
sorry!

What means AA?
ACADEMIC ASIA
‹ 上一主題|下一主題