用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 HKSMF:::::67th Music Festival : Syllabus
樓主: bebebe12345
go

HKSMF:::::67th Music Festival : Syllabus [複製鏈接]

小提琴concerto under13 將會是我最關汪的一組....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

小兒去年參加此組別,大部份參賽者階有很高的演奏水平。

bebebe12345  第一還是第二組?  發表於 14-8-24 10:48

去年只有二組,高水平的不多,還看今年參加人數......
曲目竟然是我去年全年心目中至愛小女孩所拉之曲目....
不妨一看.....

J.S.Bach : Violin Concerto No.1, BWV 1041, 1st mov.

相信今年小提琴埒再沒有臨時cut難度段的事情發生了吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 14-8-24 09:49
去年只有二組,高水平的不多,還看今年參加人數......
曲目竟然是我去年全年心目中至愛小女孩所拉之曲目....
...
剛巧這首是細囝今年考試歌的其中一首,可惜他沒資格參加,不然叫他去玩下。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+14-8-21+16:29

原帖由 bebebe12345 於 14-08-21 發表
學緊琴,女女個琴老師一睇就話,嘩,呢個好鐘意玩抽象,要上網聽下呢隻歌咩料至知我女handle得唔得

哈哈!
個人級別之外,除了這二組Concerto之外就要上Open了.....
估計這組參加人數不少!
Open當然希望好好睇睇.....特別是理想的評判!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+14-08-21+發

原帖由 Charlotte_mom 於 14-08-24 發表
學緊琴,女女個琴老師一睇就話,嘩,呢個好鐘意玩抽象,要上網聽下呢隻歌咩料至知我女handle得唔得

...
我意思係Bartok,我女正學sonatina當中,太難唔得

Charlotte_mom 發表於 14-8-24 16:34
我意思係Bartok,我女正學sonatina當中,太難唔得
Bartok這首,我兩個囝今年考鋼琴和小提琴都要奏這sonatina.
小提琴老師教細囝拉的時候,說這樂曲有Romania的民歌風格, 叫細囝想像一位fiddler拉着這首歌旁邊的人着跳舞的景象,拉出來的聲音要豪邁,節奏感要重。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

記不起是1or 2組別。Bartok的音樂利用大量複合節奏,老師的指導尤其重要。

上年發生不愉快事件,古筝比賽去到九龍城一個社區會堂進行,
個會堂很大可容納六七十人,但音樂節職員堅決執行,
"一個参賽者只可有一位家長進塲",攪到部份家長只可在場外等候,真冇引.
多次參加過音樂節比賽,我係第一次見職員運用此權力.

引用:上年發生不愉快事件,古筝比賽去到九龍城一

原帖由 kennyyctam 於 14-08-24 發表
個會堂很大可容納六七十人,但音樂節職員堅決執行 ...
其實職員冇錯,因比賽通知上已寫明只可一位家長陪同,有位剩俾埋extra 的人入係人情,如果唔俾只係跟守則做,人一多,好多野難控制,如手機響,偷錄,嘈音等。

回覆 miss321 的帖子

所以我冇話職員錯,只不過係咪應該彈性處理,當有空位剩餘時再安排其他家長入塲?家長到場都係為左支持和鼓勵小朋友,一刀切方式是否適當?

醒目開學勳章 王國長老

kennyyctam 發表於 14-8-24 18:58
唔奇wor, 我都見過, 唔止一次tim
以前我女個琴老師, 盡量安排到都會去睇學生比賽, 而家想去都唔得了

醒目開學勳章 王國長老

lillymarie 發表於 14-8-24 16:54
Bartok這首,我兩個囝今年考鋼琴和小提琴都要奏這sonatina.
小提琴老師教細囝拉的時候,說這樂曲有Romania ...
thanks!
今晚返屋企搵搵隻歌
我女擅長玩技巧, 人地要難上手, 高級d至做到的, 佢比人易做得好, 所以早2年有隻4級歌要用6級scale手法, 我女就得米了
但一講豪邁/jazz風, 即時死直......

引用:回覆+miss321+的帖子 所以我冇話職員錯,只

原帖由 kennyyctam 於 14-08-24 發表
回覆 miss321 的帖子

所以我冇話職員錯,只不過係咪應該彈性處理,當有空位剩餘時再安排其他家長入塲?家長到 ...
利申:我系教琴的
上屆校際都係企左系出面兩次隔住道門聽學生彈,可能我志在聽學生表現,之後上堂慢慢執他們的缺點。所以我覺得無得入場無問題,反而我仲可以做下自己野
不過,到派分紙講評語時,我會要求入場聽家長系出面等。因為好的評判會講點樣練琴點樣改善問題,我可以套落系吾同學生到。

~*樂器只是學音樂的渠道*~

Charlotte_mom 發表於 14-8-25 13:40
thanks!
今晚返屋企搵搵隻歌
我女擅長玩技巧, 人地要難上手, 高級d至做到的, 佢比人易做得好, 所以早2年有 ...

我覺得這個版本好聽:http://youtu.be/k46f7qqe5qc

醒目開學勳章 王國長老

Thank you
尋晚聽晒3隻, 可能因為先聽Bartok, 好正 (聽埋佢SONATA, 心跳加速)
攪到聽返另外兩隻覺得眼訓

kennyyctam 發表於 14-8-24 18:58

許多都是這幾年才執行丶條例早有!還好我欣賞的項目還沒有這事情發生。
就如Orchestra去年才執行要全部人全程台上!
Concerto不在HKAPA的Recital舉行是參賽者損失!
臨時cut歌段也是第一次見!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章 王國長老

就好似帶正本譜, 條例一直有, 有人堅持話背譜仲駛咩帶正本譜.....只能話唔check就無事lor (我就見過check了)

‹ 上一主題|下一主題