用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為仔仔真心請教入皇仁的要求
樓主: kittymam
go

為仔仔真心請教入皇仁的要求 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我朋友個仔, 非聯繫小學, 非高材生(OK不過不是最TOP), 面試時只問左好生活化的問題

不過佢個仔係好有教養對人友善醒目識唸型, 答果條普通到不得了的問題(如果你有野想買父母唔肯買你會點), 提供左完美答案 (細心分析完全深思熟慮), 得左

聽講QC鐘意收呢類性格的男仔

引用:我朋友個仔,+非聯繫小學,+非高材生(OK不過

原帖由 Charlotte_mom 於 14-09-05 發表
我朋友個仔, 非聯繫小學, 非高材生(OK不過不是最TOP), 面試時只問左好生活化的問題

不過佢個仔係好有教養 ...
點樣完美法?可以分享下嘛

引用:回覆+fion6406+的帖子 想請問即如果成績得

原帖由 kittymam 於 14-09-05 發表
回覆 fion6406 的帖子

想請問即如果成績得就有一次機會?(未考有時都唔知是否如往),而搬地址又可多一次大抽 ...
中學派位,自行階段QC 得40個位左右給全香港報,一定是揀成績,每間小學的top 3 才有面試機會。統一派位階段QC 有約50 個位給灣仔區小學band 1 生抽,大家鬥運氣,無話要成績最top, band 1 就可以有機會。在你的case 成績未到top 3 ,搬屋增加機會是可行,但現在要開始攪了,申請改派位校網跟住址(跨網)雖然最遲是小六時的2月,但到時候要有水電煤帳單證明,而且搬屋實在是大工程,兼並唔係一定能幫到你達成心願,一家人要商量商量。還是那句,何必非君不嫁呢?

不是全級頭三多數連面試機會都沒有,除非有特異功能,例如奧數在全港有代表性比賽拿到很多奬項。這些學生會被皇仁這類神校在自行階段主動Call去面試,幾乎一定得。

還有,小六有鋼琴/小提琴8級甚至演奏級的比比皆是,所以若是這些樂器7級便沒有大用m。

小朋友要學懂平常心去面對

引用:小朋友要學懂平常心去面對

原帖由 ernestchow 於 14-09-06 發表
小朋友要學懂平常心去面對
家長同時都要平常心

憑一個心想入皇仁係唔夠嘅!

未報名時一定要有自信心。
報了名就要有耐心。
面試時就要表現有進取心。
放榜時就要用平常心。
成功被取錄的就要有感恩的心。

如大地之五行,順應而下,因時而變,隨事而制。

醒目開學勳章

引用:憑一個心想入皇仁係唔夠嘅!未報名時一定要

原帖由 goodenough 於 14-09-06 發表
憑一個心想入皇仁係唔夠嘅!

未報名時一定要有自信心。

東涌官小亦得。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-09-05+

原帖由 fion6406 於 14-09-05 發表
我都想知

回覆:為仔仔真心請教入皇仁的要求

我仔學校,東區非一線,全級第七都入到

醒目開學勳章

引用:我仔學校,東區非一線,全級第七都入到 +

原帖由 patpat234 於 14-09-06 發表
個小朋友有冇其他特異功能?
因為在東區學校冇得抽獎喎

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+14-09-06+發表

原帖由 winniecws 於 14-09-06 發表
同班同學話無

醒目開學勳章 王國長老

fion6406 發表於 14-9-5 18:23
我唔多記得(我都無本事答得咁好)
大概係咁
當時小朋友聽左問題, 不慌不忙地答: 首先, 呢樣野係必要, 定係想要? 如果係必要, 父母會買俾我, 不過必要之中, 我都會同父母商量, 呢個係咪唯一選擇呢? 有無其他平D嘅選擇呢, 比較起黎有咩好處與唔好處; 如果只係我想要, 咁父母就會根據情況黎決定, 佢地覺得唔想買, 就有佢地原因, 佢地會分析返俾我聽

之類啦, 以一個小6男生黎講, 真係算好得人鐘意(咁個男仔無不嬲好識唸的), 睇得出平時父母教得好

fion6406  真係完美答案!叻叻!  發表於 14-9-7 00:55

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好感恩多謝大家的分享!或者人生平淡就是福,如此辛苦真的不是我杯茶,一切都係要靠小朋友自己,平常心好啱,仔仔睇完都明白及好多謝大家!從討論升中及了解中,雖然佢目標依然不變地不同於我,我都好開心佢主動生性的努力,這已是入任何一間中學都能快樂學習的安慰!唔該晒!

引用:我仔學校,東區非一線,全級第七都入到 +

原帖由 patpat234 於 14-09-06 發表
請問仔仔讀邊閒小學?
我仔仔今年小五將要搵中學。
老師話佢大概band 1尾,band 2 頭。
所以想了解下東區的選擇。

真係看你有幾一條心:事實上去到大抽獎,皇仁也有2個他區位分給東區校網,真的想試搏這2個他區位也不是沒可能。我仔學校是2線東區小學,學校升中講座中老師有提及曾經真是有學生用這個方法成功入到,獲派時超高興,但因不是最top的學生,所以讀起來頗吃力。

今年升中人數少,東區又足band 1位,用不用皇仁這2個他區位搏第一志願抽,真是看膽識,正如張祝珊/庇記第一志願也不一定中一樣道理。

總之,用心盡力考好呈分試,最緊要沒有某一科失手,已經十分好。祝 一切順利!

winniecws 發表於 14-9-6 20:32

東區男同學除了有乙部2個他區位之外,還有7個甲部可供全港同學抽的可試。如果係愛官還有6個聯繫位可供優先派位。

你好呀!我雖然唔係入皇仁&not a boy,但係我之前讀小學果陣有一個同學keep住年年全級第一&中英數常都有Top 5嘅成績&運動方面佢有係舞獅方面得到唔錯嘅成就……點講好呢?總之佢屬於「文武雙全」嘅學生啦,再加上由於佢品行好好,所以得到好多老師認同。有呢d條件之下先入到皇仁,所以如果你仔仔都有大概條件應該都in到嘅……希望你成功la!加油!

‹ 上一主題|下一主題