用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越氣餒……
樓主: bcbcmama
go

越來越氣餒……   [複製鏈接]

回覆:越來越氣餒……

same same... no offer until now

引用:近來假期唯一節目就是Interview,+但是越見

原帖由 bcbcmama 於 14-10-10 發表
近來假期唯一節目就是Interview, 但是越見就越失望,因已經有兩間入唔到圍,已經冇哂信心去面對之後嘅面試 ...
間學校唔適合你小朋友姐,實有間啱嘅....

唔好咁快灰心。我大女兩年前考小一,十月尾嗰3,4日一次過收到6,7間學校reject嘅消息,當時都好唔開心。好彩女女愈in愈好,最後都有幾間唔錯嘅學校嘅offer。所以唔好咁快洩氣,好嘅學校嚟緊㗎啦!
今年,又到我細女考小一,共勉之。

回覆:bcbcmama 的帖子

平常心, 心平常。

回覆:bcbcmama 的帖子

我都係,見到唔想見

我本來打算報6間, 點知in左4間, 無一間有2nd in, 咁又那那林報多2間....大家加油

剩下三間interview,一個offer 都冇,又係細女,真是好擔心!好沮喪!

引用:近來假期唯一節目就是Interview,+但是越見

原帖由 bcbcmama 於 14-10-10 發表
近來假期唯一節目就是Interview, 但是越見就越失望,因已經有兩間入唔到圍,已經冇哂信心去面對之後嘅面試 ...
me too 兩間 rejection 回來好想哭 仔面前還不能表現出來  現在想通咯 天生我材必有用 就當去練習吧

回覆 babe725 的帖子

多謝你的回覆! 鼓舞了我!

不用擔心,我個人經驗是會越戰越勇

我崽面試了三間,除了第二場沒有哭,另兩間都有哭,我都好灰心,平日很活潑話很多,一到面試就變了(我們是新移民,兩公婆都不是港人,崽剛在這上一年k2,現在是k3,平日說普通話,學校是英普),他擔心聽不懂廣東話。我選校的時候都盡量找可以普通話面試的了,現在就是這個情況。。。。。in了3間基本都,明後兩天還有,我都不知道要怎麼辦了。

回覆 Bstar 的帖子

AGREED! 相信自己小朋友是最好, 今年人多爭! 不要受他人影響!大家加油!

不要只視考小一只是一個面試活動,考小一其實係可以令大家係某程度上更了解自己個小朋友,亦令大家增加見識,同訓練大人同小朋友嘅EQ.
小朋友面試後會否被取錄,就好似大家見工咁,冇沒自主;學校從來唔會話你知一個明確嘅收生準則,當中有沒有一些潛規則更加係冇人知,大家放鬆D,小朋友係唔會話入唔到某某學校就一定唔得嘅。
謀事在人,成事在天,盡好本份,不要影響親子關係就是了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:不要只視考小一只是一個面試活動,考小一其

原帖由 hkpapa852 於 14-10-11 發表
不要只視考小一只是一個面試活動,考小一其實係可以令大家係某程度上更了解自己個小朋友,亦令大家增加見識 ...
我仔仔兩年前考,真真感受到這個遊戲加深了自己對孩子的認識,會發現你心目中個間,未必會適合你孩子個間。反而收孩子個間,孩子會讀得有自信。我小朋友當年考,不是reject 就是waiting, 到最後一間release result, 才收佢,而且這間是十分好的學校。所以不要氣餒,相信有一間更好的在前面等你

凡事向好那邊看,是跟學校無緣份啫,最終會有一間等緊你,太多負能量,幸運之神只會在你身邊擦身而過,cheer up!

加油啊!小孩需要你!

我地身為家長, 要正面D, 俾心機呀

真係好驚一間都唔中

加油呀

哎,其實我已有曬心理準備全軍覆沒,但收到reject 時仍然好難受

‹ 上一主題|下一主題