用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer? ...
樓主: 巴士
go

有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer? [複製鏈接]

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer

我個囡有讀,考左6間,有1個offer,2waiting,3reject.
我相信面試班有一定幫助,我個囡係超級怕醜,有offer已經很開心。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer?

有時唔一定有用,但報咗叫做盡過力,萬一0 offer冇咁自責

面試班只是名稱吧,最緊要教學內容及同小朋友夾唔夾。我見隔離屋個仔跟過唔少(6個)上門老師,都搞唔掂。但樓下揾第2次就夾到,現有1個3rd in 4個2nd in. 都幾勁

我都認為睇下位老師同小朋友夾唔夾,阿女跟左呢位老師成年我覺得唔錯,因為我唔係報左好多間小學,所以so far有兩間in左等結果!另一間2nd in完等結果!一間下個禮拜會2nd in!

AJH 發表於 14-10-29 20:19
有時唔一定有用,但報咗叫做盡過力,萬一0 offer冇咁自責

agree!  小兒都有讀, 暫時零offer, 2 waitlist, 好多連2nd in都冇.... 現在等天安排

當我發洩.... 我後悔比我小朋友讀,及我懶,上得少EK。

我覺得面試班 destroyed 左我小朋友既自信心,將佢變成一副 answering machine。eg 上面有講:錯!你應該咁答;train 定小朋友畫畫、講5樣野,然後不停練習同一幅畫.... 根本不知所謂!將所有 open question 都 train 小朋友答 model answer,可能原本有 talent 都因習慣答 model answer 而被埋沒!站系家長角度就緊係聽落好標準,但站系 interview 老師角度,小朋友係答緊 model answer 定自己有自信地答問題,係分得出的。

最討厭係,面試班令到小朋友冇自信。我原本只係想通過面試班,知道 interview 模式,等小朋友習慣,但其實上 EK 係搵得到呢d資料,自己花時間練習,事後諗返其實更好,每次上1小時面試班,難道老師真係可以用足一個小時來 train 一個小朋友?咪又係10、20分鐘... 額外15分鐘自己唔係拿不出呀!除此以外我只見到面試班的反效果。

一路以來我地都走中間路線,唔會勁谷,但普通話、英文、小量興趣班一定有,一個星期確保有幾日係 0 課外活動。不是native english、普通話 family,但小朋友絕對可以同 native speaker 講足一日野,最多 grammar 錯但溝通到有凸。overall, 就算面試班內評分都係 top 25%

so far 所有神校、一線都 failed。我唔係認為必然要有 offer(我係想,但都係平常心),但未上面試班之前我都自認為我小朋友雖然 not the brightest 但 top 25% 都錯不了,若然讀左都唔影響「派彩」結果,但花錢、花時間,最最最重要,係影響左小朋友的自信心,咁讀黎做咩?

面試班 = 打擊自信班

此類班為了證明自我存在價值,必定係你小朋友身上不停揾錯處,然後公式化加以糾正。

多謝分享,好真的一編肺府之言

回覆:993rs 的帖子

你是否讀左—年?

回覆 violetsareblue 的帖子

only from summer, ended recently

993rs 發表於 14-10-31 15:42
回覆 violetsareblue 的帖子

only from summer, ended recently
請問小朋友係點樣show到冇自信呀?

me...

暫時零offer, 1 waitlist, 好多連2nd in都冇

引用:當我發洩....+我後悔比我小朋友讀,及我懶

原帖由 993rs 於 14-10-31 發表

我覺得面試班 destroyed 左我小朋友既自信心,將佢 ...
可以講吓邊間嗎?

引用:當我發洩....+我後悔比我小朋友讀,及我懶

原帖由 993rs 於 14-10-31 發表

我覺得面試班 destroyed 左我小朋友既自信心,將佢 ...
其實面試班對Sfa, aps and KTS 呢類型學校冇咩幫助。佢地純學術。

引用:Quote:原帖由+993rs+於+14-10-31+發表當我

原帖由 bubuG 於 14-10-31 發表
其實面試班對Sfa, aps and KTS 呢類型學校冇咩幫助。佢地純學術。
面試班唔會destroy 咗學術型學校機會。

1個正選,3個waiting (其中一個等到waiting有位),1rejected, 其他還有未知結果。個人覺得,上左都係好事,有一個“外人”講下有什麼要改進,貼下題目,都不錯。但好睇老師質素就真

回覆:mandycmt7 的帖子

支持

‹ 上一主題|下一主題