用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 消消怨氣
樓主: dragonb2012
go

消消怨氣 [複製鏈接]

dragonb2012 發表於 14-12-10 11:10
差不多間間學校都有問點解揀佢,咁可以諗到某d家長呢頭笑晒口同學校講好認同你教學理念,轉頭開post狂踩學 ...

係呀....
但一收到OFFER.... 就即刻話頭痛不知點選好, 又不停問有冇NET TEACHER,
好好笑...
之前冇笑容, 又話勁等, 又話安排差..... 吓?? 有D咁既事 ?

真係食住花生得啖笑....

間學校不是你杯茶, 不用狂踩, 留下口德

yan826 發表於 14-12-10 10:54
認同, 有啲家長仲只報三幾間然後又埋怨無學校收, 我唔係鼓勵勁報, 但喺龍年只報咁少學校最後頭痛的只會係自 ...
我都認同,家長當然係想子女讀好既學校,但係只報幾間名校實在太唔穩陣,因為太多人爭了....我都幫我女報左幾間邨校,雖然程度比唔上名校,但起碼收既機會會大D,唔駛到時因為無offer而擔心....唯有到時再出去學下語文...

fruitfulsnoopy 發表於 14-12-10 11:18
哈哈,玫瑰崗真係有埋位泊車,好appreciated佢地呀!

如果係咁, D五星級尊貴玫瑰崗申請人, 應該好滿意..... 真係耍俾個叻佢

D 村校應該要同領滙傾留車位...
九龍塘D尊貴幼稚園, 就同警察局申請畫一個地方泊車

fruitfulsnoopy  good idea  發表於 14-12-10 11:46
jessiejy  講得好好  發表於 14-12-10 11:42

回覆:消消怨氣

而家社會太多怨氣,小小事就已經好勞氣,其實不同幼稚園真的有那麼大分別,對將來讀大學,搵工真係有影響。舊年in n, 今年k1, 每次每校都坐滿面試家庭,我反而好想講,點解而家啲爸爸們可以咁怪獸,一聽到可以排隊入去in或交表,就瘋狂咁抱起自己小朋友就推跑撞,完全唔理側邊的小朋友,其實排先排後真係有分別嗎?我仔仔中過幾腳……可能佢仲怪我行得慢!我相信身教同家教更重要,我都因為k1好煩惱,但平常心,總會有書讀,interview唔成功就只好當經驗當見識。漫漫長路,放鬆d啦家長們!小朋友係叻就一定會出類拔萃而不一定讀拔萃!

引用:本人有兩個女,都係一齊玩呢個n同k1遊戲。

原帖由 dragonb2012 於 14-12-10 發表
本人有兩個女,都係一齊玩呢個n同k1遊戲。的確報學校係好辛苦,亦好明白家長緊張小朋友將來,好大壓力。但 ...
其實我最不滿意教育制度

係囉, 一唔收你果時就反轉豬肚

如果call waiting 佢會點呢

好想見識下

tiggeryyw  買定金X嘜花生,睇POST..   發表於 14-12-10 12:31

ballg 發表於 14-12-10 11:55
而家社會太多怨氣,小小事就已經好勞氣,其實不同幼稚園真的有那麼大分別,對將來讀大學,搵工真係有影響。 ...
我睇個一POST... 超好笑....

" 我個咩咩咩在邊間邊間幼稚園畢業, 個間英文冇咩咩咩咩......... 而家對住D鬼佬唔識答,上小一而家好慘 , 你放棄個間..."

讀完大學夠可以對住鬼佬或者菲律賓工人姐姐O咀...

回覆 dragonb2012 的帖子

係呀! 其實真心覺得而家做老師唔易, INTERVIEW 望少你一眼比人話冇禮貌, 其實INTERVIEW都係人揀你你揀人啫, 學校唔揀你可能真係你小朋友唔適合, 入到去讀先發現仲衰啦.

PS 我女女暫時未收到任何result.

其實個遊戲點玩大家都好清楚, 不過有d家長比學校reject就周圍唱間學校點點點點, 發爛渣, 葡萄人

Cutemom0808 發表於 14-12-10 11:17
好多人都好自我中心,世界圍著自己轉
呢幾年EK亦變了很多

唔只小朋友有公主病,大人都有皇后病!
疼心EK有D家長惡意中傷某D學校,仲用xyz @@去鬧其他發言的家長,失去互相交流的意義!

有d家長呻個細路已經做哂d task都唔收,話唔公平, 可能你個細路真係好叻, 已經係99分, 但你有無諗過學校可能想搵d 78分既小朋友來教呢

dragonb2012 發表於 14-12-10 08:37
本人有兩個女,都係一齊玩呢個n同k1遊戲。的確報學校係好辛苦,亦好明白家長緊張小朋友將來,好大壓力。但 ...

多謝你開呢個POST, 真係爽...

ballg 發表於 14-12-10 11:55
而家社會太多怨氣,小小事就已經好勞氣,其實不同幼稚園真的有那麼大分別,對將來讀大學,搵工真係有影響。 ...

無辦法啦, 而家d家長見到個細路比蚊釘都要睇醫生, 將所有野都放到鑼咁大去睇件事

tiggeryyw 發表於 14-12-10 12:22
多謝你開呢個POST, 真係爽...

agree

Joball 發表於 14-12-10 11:57
其實我最不滿意教育制度
totally agree

saladmama2011 發表於 14-12-10 10:17
認同。
而家開始出結果信,好多人收到waiting or reject就狂踩間學校有咩唔好,好想知如果最後call waiting打 ...

"成日嘈有兄姊在校優先唔公平", 咁其實冇話唔公平, 諗番佢第一個小朋友時, 媽媽都一樣好辛苦為呢個大囡/大囝搵學校!! 當呢類媽媽有第二個小朋友時, 又會唔會咁諗呢?

我覺得最唔公平的會係收番爸爸媽媽係舊生果D..

我覺得雙方都有責任。

smilelulu 發表於 14-12-10 12:37
"成日嘈有兄姊在校優先唔公平", 咁其實冇話唔公平, 諗番佢第一個小朋友時, 媽媽都一樣好辛苦為呢個大囡/大 ...

廿幾三呀年前都計..... 都幾好笑.我讀個間執左..... 我搵邊個?

不如咁, , 我街口呀咩咩咩咩讀緊你地神校,  "老師, 你收我小朋友, 佢同呀咩咩咩好鬼FRIEND... 有伴返學... "

回覆:消消怨氣

下面民生個post 有D家長,話有小朋友只答到一半,只係有番playgroup,所以先收。
咁有咩問題?我都有番成年playgroup,先前都知playgroup同收唔係必然,但我都選擇讀playgroup。你又怕蝕底,唔報,到最後發現好似有著數,即刻就話人不公,輸打win 要。

雖然民生係收咗我,但就算唔收我都唔會話男net in不公平,呢個意識形態只會敎到小朋友日後樣樣投訴,不檢視自己問題吧了!

Ryan_baba  見到話男net in係唔公平個回覆真   發表於 14-12-10 14:20

講真...咁多人一齊報, D老師要用兩日, 三日 in 晒, 係有難度ga, 有時安排不周, 流程唔暢順, 都要體諒下, 佢哋係老師, 唔係服務生, 學校係學校, 唔係客戶服務中心

in得太快, 又會懷疑評分收生標準, 其實我覺得如果有經驗既老師, 有機會, 有可能一見到個學生或家長就己經可以知道個小朋友適唔適合間學校...幾個task只係再考下你基本功

sysy474    發表於 14-12-28 16:26
tiggeryyw    發表於 14-12-10 13:00
‹ 上一主題|下一主題