用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校疑問....
樓主: 月希
go

選校疑問.... [複製鏈接]

Maggie3493 發表於 14-12-12 18:17
銘賢我諗就算升到都唔適合。佢係深水埔數一數二嘅學校,因為男仔無咩好揀。你仔仔一尾二頭,入到都係包尾, ...
我就係鍾意佢難...我仔係果D要面子的人..依家叫佢讀書..催10次先郁一郁....因為佢覺得自己唔差...
如果佢知自己弱..佢就會努力D變強

佢好多野都係咁....係學校D運動會就睇到...佢第一年唔練唔練...冇獎..自己唔HAPPY..
第二年自己出聲話練...有獎佢就HAPPY啦..
但係第三年因為佢第二年時有獎...又以為自己會好掂...又唔願練習
到佢第三年乜都冇...第四年一知自己比賽邊項...咪又要我陪佢練囉...

佢個人係咁..成績都係如果放佢係B2...死硬....
插到上B1...佢會自己追...

HaSo 發表於 14-12-12 16:22
若你仔仔是B1C/B2A,那應該進取點,找一些 B1B-B1C 中學,一些收了都不會後悔的。

你可以買由香港專業教育 ...
THX...我要去睇下先....

chrischeung 發表於 14-12-12 16:40
回覆 月希 的帖子

但西貢跳出應跌band,東區吾系弱區
但係東區今年人口少D喎..老師話機會大D...叫我仔依D都應該去果邊試....

回覆:月希 的帖子

以我了解,觀塘網抽獎階段聖約瑟b1仔會做保險,b2生揀都唔易入,但伍華不是黃大仙熱門,廿幾年前可能係b1,現在就。。。。但如果是b1尾b2頭,在第三次呈分可能上返b1,自行揀b2真係比你入到可能會後悔的,一定要揀男校?還可以考慮觀瑪,其實你是哪個區?

AC117 發表於 14-12-12 20:15
以我了解,觀塘網抽獎階段聖約瑟b1仔會做保險,b2生揀都唔易入,但伍華不是黃大仙熱門,廿幾年前可能係b1, ...
係丫...老師都話如果我真係好想仔入銘賢....最後一個呈分考番好D....有面試機會既話我仔應該會掂的...(因為我仔係學校個個老師都讚佢外表年年D老師都讚佢官仔骨骨,有幾靚仔....第一印像分好好..可惜年年老師都話比佢個外表呃左)....咁即係我仔有機會上番B1...只要氹掂阿仔聽話溫習一下...唔係冇機會..

我係西貢校網...

我唔一定要揀男校..係老師提意的都係男校囉...我想仔讀男女架..所以我首選係銘賢....其實老師講完..我都會首選銘賢的...只係次選....唔知點好...

b1尾自行應該揀全in b1,唔想連in 都無浪費了機會,將軍澳可試宣基和景嶺,前者是全in, 後者全in, 再篩選2nd in
如果喜歡銘賢自行可以揀第一,第二揀間全in b1c

AC117 發表於 14-12-12 21:04
b1尾自行應該揀全in b1,唔想連in 都無浪費了機會,將軍澳可試宣基和景嶺,前者是全in, 後者全in, 再篩選2nd ...
我見中學概覽度寫銘賢都係全IN的..所以我先想試...靠阿仔個LOOK拎分
宣基都係我之前的心水...諗住1.銘賢....2.宣基....但係見老師提意的...打擊好大...有D WORRY...

我仔小五第一次呈分...中英數常都係A的..(上年問話係B1的)...小六第一次中英常A,數B,.總平均都係A...但老師話佢跌左幾多...所以去到2A...原本諗住佢都可以係1C的...就係因為佢話2A...我又怕到時完全入唔到好的中學
又有人話老師多數會保守D...

ha8mo 發表於 14-12-12 21:29
我親戚讀果度其中一間
佢迎新營當中
有3節係差佬講talk
即係唔駛諗...
都好..我本身都唔LIKE附近冇地鐵...
一直都冇諗過果間

同你幾類似⋯⋯西貢區,囡也是邊緣人,第一次1C+二次2A,都係愁帳中。。。

自行保守報B2,又驚一個唔該收咗。連大抽獎上B1的機會也無埋。如進取報B1又浪費彈藥,總之就煩

elmo123 發表於 14-12-12 22:17
同你幾類似⋯⋯西貢區,囡也是邊緣人,第一次1C+二次2A,都係愁帳中。。。

自行保守報B2,又驚一個唔該收 ...
咁岩丫....重要小朋友唔愁...係我地大人愁....

請問女裝版,B1C/B2A@西貢區,各位高人,有咩指教?

其實女校/男校,係唔係機會大一半?

樓主,銘賢連open day 都唔搞,可想而知有幾自信,自行有晒名次,如果成績無返甘上下都真係好難。。。band 1 都有高中低,我屋企人係呢區,所以都幫佢上呢度睇下,問下。感覺係好傳統嘅中學,讀到就讀,讀唔到就唔理你(感覺only). SSP 叻嘅多女校,男仔可以揀嘅band 1 學校唔多,所以佢真係唔憂揀,esp 自行。我屋企人個仔band 1 B,今次失咗d 手,有可能拉到band 1C, 佢都諗緊報唔報好。佢仲擔心入到去墊底仔仔讀到無癮,但又真係無咩好揀。所以,最緊要要知自己屬於進取型定穩陣型,前者自然ok, 後者就真係要考慮清楚。反正都係跨區,男仔跨SSP 其實好蝕底。
[

回覆 elmo123 的帖子

呢d case 最緊要知道兩次拉埋係咩。band 2 頭嘅而又知道小朋友嘅料,就都可以搏一搏,否則,喺band 2 A 學校嘅精英英文班,keep 到學校至叻嗰批,好過去band 1 學校做補底班學生。
[

Maggie3493 發表於 14-12-12 22:59
樓主,銘賢連open day 都唔搞,可想而知有幾自信,自行有晒名次,如果成績無返甘上下都真係好難。。。band  ...
我就係鍾意佢傳統丫....其實我哥2X年前係果度讀過...佢話間學校好好的...不過問佢乜都唔知...
我仔係死要面型丫...遇強越強的...如果佢覺得大圍都差唔多佢就唔願溫書架啦就係要佢墊過底..佢先會發力....

我揀佢...重有個好大原因..係因為太公太婆住果頭....佢入到銘賢就有多D機會放學後去探下2老...DINNER完先走...如果唔係...分唔到身去探2老..我仔依家小學都忙到嘔...中學就更

Maggie3493 發表於 14-12-12 23:03
回覆 elmo123 的帖子

呢d case 最緊要知道兩次拉埋係咩。band 2 頭嘅而又知道小朋友嘅料,就都可以搏一搏 ...
我都有諗過...但係我仔依家咪係精英班入面囉...只係佢係精英班既中游...佢小三升小四開始有精英班...佢咪聽話D...會溫書比你睇囉...
小四升小五雖然都會再分...但係佢已經定過碌竹....叫極唔郁...
小五升小六重衰....因為已係直上...重開始駁嘴...死都唔溫...
今次佢一衰左...溫習上即時有改善...唔係叫極唔郁...但係佢郁2野又唔郁...
又同我講冇所謂啦...邊間都係咁讀之嘛...你咁緊張做乜...

所以..放佢係強敵前會進步多D

引用:仔仔係邊緣人...1尾2頭...心中想選銘賢...

原帖由 月希 於 14-12-12 發表
仔仔係邊緣人...1尾2頭...
心中想選銘賢...但老師話要SURE有面試先好選...因仔的成績真係拉車邊...有得面試 ...
你個老師似乎唔熟啲學校。你囝囝兩次呈分級名次係幾多?4A +3A1B 都要去到band1尾band2頭?

引用:Quote:原帖由+月希+於+14-12-12+發表仔仔係

原帖由 khmama 於 14-12-12 發表
你個老師似乎唔熟啲學校。你囝囝兩次呈分級名次係幾多?4A +3A1B 都要去到band1尾band2頭?

...
同意,有咁成績都B2

khmama 發表於 14-12-12 23:44

...
2次名次都唔知…成績表由小五開始只show頭三名…睇番2至4年級…佢名次由十幾去到三十幾都有…咁平均二十幾左右掛
我仔好多同學全A的…所以一有B就跌好多…

yoshiokelly 發表於 14-12-13 00:09
同意,有咁成績都B2
唔合理?
‹ 上一主題|下一主題