用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問6年級家長數學題, 急! 非常需要大家幫忙! ...
樓主: silvia_ng
go

問6年級家長數學題, 急! 非常需要大家幫忙! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-04-02+發表

其實真的是答案"A"才是正確. 這不是FLEXIBLE OR NOT 的問題, 是CONCEPT 問題. 在"小學階段", 我需要強調是"小學階段", 因為現在是要教導他們什麼是"倍數" & "AVERAGE". 所以只有"A", 才是真正了解什麼是AVERAGE 的正確意思. 而且這保障了小朋友一定有"1分". 如果有些小朋友在"+-x/" 上小心計算錯誤, 老師亦會給這一條"列式正確"分.  反之, khamma 的第2, 3 (計算式), 在非常簡單的時候, 可以不列, 直接寫答案.

X + 5 / 12 = 10 (must)

X + 5 = 10 x 12 (not a must)

X = 10 x 12 - 5 (not a must)

X = 115 (must)

請緊記, 現在的題目是非常直接, 簡單, 只想小朋友熟悉這這個concept. 日後, 用同樣這個簡單理論, 會變化出不同, 很複雜的數學題. 中學生不懂計, 只是忘了最基本的理論.

另在小學低年級時, 曾有一題mc, 意思上好像是 "一袋蘋果有5個, 4袋蘋果有多少個.

a. 4x5 (個)
b. 5x4 (個)
c. ????
d. ????

正確答案是 "b"

moniquechoy 發表於 15-4-4 09:47
其實真的是答案"A"才是正確. 這不是FLEXIBLE OR NOT 的問題, 是CONCEPT 問題. 在"小學階段", 我需要強調是" ...
同意,這題係考寫equation的concept,題目寫得好清楚,老師一定有教點樣按文字题寫equation,如直接寫B已是solve equation嘅第二個step。唔好上綱上線話老師要求背model answer啦,就算要嘈,最多咪lur多一兩分,如果咁就跌band,本身就可能屬於嗰個band啦!

王國會長

一定只係a,b,c ?

比我會話原價=現價 - 加左幾多, 即 X = (12 * 10) - 5

否則我會 b,  原價 + 加左幾多 = 現價, 即 X + 5 = 12 * 10

a, c 唔可以話錯, 只係冇咁直接.

引用:答B同C既同學就算答案啱,都扣哂4分+學校解

原帖由 silvia_ng 於 15-04-02 發表
答B同C既同學就算答案啱,都扣哂4分 學校解釋唔係direct /跳step/唔logic?!  對一間自認 ...
如我,在一個呈分試,我係會同個老師理論!拿回那4分!數學不是單一思維!
說實話,現今有部分英文、數學老師的自身基礎學科水平不是太高,佢地教d野有時唔make sense!

birdbird 發表於 15-4-5 08:54
如我,在一個呈分試,我係會同個老師理論!拿回那4分!數學不是單一思維!
說實話,現今有部分英文、數學老 ...

回覆:問6年級家長數學題, 急! 非常需要大家幫忙!

小學所教的代數,其實只是讓同學感受一下由算術發展到代數的過程,這個過程中最重要的,是解題時思考模式的根本改變。樓主所列的三個解答,確實只有(A)才是完全掌握了代數的精髓所在。至於其他答案給多少分數,是老師批改時手鬆手緊的問題,很難爭拗。我只能說,如果我是老師,可以對一個初接觸代數概念的小學生鬆手一點。

有趣....如果根據Longman 6D本書教法...以上各位分享既A計法(步驟)應該都係無分
1.    X + 5 /12 = 10
2.    X + 5 /12 x 12 = 10 x 12
3.    X + 5 = 120
4.    X + 5 - 5 = 120 - 5
5.    X = 115

Problem solving只可以得一種解題方法??

X+5=12x10

其實全部都得,思路合理就ok,最緊要你搵左條計得最快的

回覆 藍子Stella 的帖子

例如C就非常麻煩

這段片值得各家長看看和好好思考:

https://www.facebook.com/video.p ... 202&pnref=story

回覆 silvia_ng 的帖子

88=>84

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+15-4-4+23:51+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-04-04 發表

一定只係a,b,c ?
我第一時間就列了b

即x + 5 = 10 x 12

我反而覺得(x + 5) /12 = 10 仲複雜

回覆 silvia_ng 的帖子

三個都對

moniquechoy 發表於 15-4-4 09:47
其實真的是答案"A"才是正確. 這不是FLEXIBLE OR NOT 的問題, 是CONCEPT 問題. 在"小學階段", 我需要強調是" ...
在小學低年級時, 曾有一題mc, 意思上好像是 "一袋蘋果有5個, 4袋蘋果有多少個.

a. 4x5 (個)
b. 5x4 (個)
c. ????
d. ????

正確答案是 "b"

呢D題當年10個小朋友, 8個小朋友錯.  我自己都唔知自己錯, 好彩跟小朋友學返.

agreed 只有A correct, BC 應該冇跟題意.
--------------------------------------------------------
在小學低年級時, 曾有一題mc,
意思上好像是 "一袋蘋果有5個, 4袋蘋果有多少個.
a. 4x5 (個)

我幫阿仔睇功課時都有錯此, 大人習慣看答案對OK, 好少理basic
佢地就少D, 因為知要跟次序寫乘同被乘數.

我個P3 就成日錯 "barchart 的題目" (title) , 錯在寫不全或英文文法不對 (英數)..因為好多題不是只是抄最後一句就是正確, 需要改些,

InfinityR00 發表於 15-5-24 10:26
其實正確答案是:
5個X4=20個; 或
其實正確答案是:
5個X4=20個; 或

4X5個=20個

嚴格來說,每一個單位(在這裡即是「個」)應緊緊跟貼其量詞(在這裡即是「5」)

正確答案只有 5 X 4 = 20,  4 X 5 = 20係錯的. 就算唔係MC題,  普通列式題2分, 5 X 4 = 20 有2分,  4 X 5 = 20 都係0分.  當年呢D題超過8成學生失分. (我仔學校)
‹ 上一主題|下一主題