用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你會轉伴奏老師嗎?
樓主: kkhon
go

你會轉伴奏老師嗎? [複製鏈接]

回覆:kkhon 的帖子

多口問句,aural 4堂就夠?

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

叫左老師比CD我,Thx!

其實試下夾其他伴奏都冇壞,試左先知夾唔夾嘛

回覆 mansum92 的帖子

呀sir話仔上次考G3去今次G6,aural會較難,所以要分開上aural同夾琴各一小時,先練好aural之後練熟d歌先夾。

mansum92 發表於 15-4-8 23:02
多口問句,aural 4堂就夠?
AURAL睇下咩GRADE. 同埋個考生有沒有音準, 有沒有唱歌底. 無一定標準. 伴奏我地就好肯定同CD夾到好熟才請伴奏的. 樂器老師會知道大約需要幾堂伴奏. 但AURAL就要睇小朋友了. 伴奏老師和樂器老師相討後通常大約要我約5-6堂伴奏加AURAL.

我梗係想啦,但仔吾想,我又怕影響左佢。

引用:回覆+786+的帖子 我仔冇咁叻,3首考試歌起

原帖由 kkhon 於 15-04-08 發表
回覆 786 的帖子

我仔冇咁叻,3首考試歌起碼夾8堂。
試吓聽abrsm cd練吓先,起碼熟悉伴奏音樂先去夾琴

圖書館有得借

回覆 786 的帖子

冇錯,仔這方面較差,所以要早d上睇下佢吸收到幾多。

kkhon 發表於 15-4-8 23:08

呀sir話仔上次考G3去今次G6,aural會較難,所以要分開上aural同夾琴各一小時,先練 ...
你是否考4-5月? 4-5月唔好唸換人. 如果考8-10月, 試下先.

kkhon 發表於 15-4-8 23:16
回覆 786 的帖子

冇錯,仔這方面較差,所以要早d上睇下佢吸收到幾多。
你指AURAL方面還是夾伴奏方面? 夾伴奏就肯定夾CD幫到你, 省了錢. 但如果是AURAL, 就可能真係要練. 其實AURAL書都有練習, 可以多練習, 只不過要有人指出其實小朋友做得對或不對.

回覆 786 的帖子

考十月,我E家plan定先。aural部分較弱合格多少少。

kkhon 發表於 15-4-8 23:22
回覆 786 的帖子

考十月,我E家plan定先。aural部分較弱合格多少少。
aural 部分佔分不重. 誠言有小朋友係天生這部分取滿分, 有些係力有不遞. 所以佔分也不是太重. 如果這部分弱, 可以加強練習, 亦可以更要在其他部分取分. 正如樂理考試, 有些老師會要小小朋友放棄外語詞彙那4-6分一樣. 與其用好多小時去取那小量分數, 不如集中做好其他有把握取分部分.

這可能是你朋友為何節省一半錢也可以取樂理高分的原因.

我是一個音樂白痴,好多都吾識,好開心有咁多高人指点我,好感激!老師話吾再係考2,3级,想仔考得高分d。

我仔都會10月考5級小號,學校offer6堂aural加伴奏,全套2千左右,不過我驚aural部分唔夠,打算叫阿仔的琴老師教。我都唔識音樂,靠琴老師幫忙,上次出校際只夾了1堂就去比賽了。所以我以為伴奏好易,反而aural好難。

請問哪間學校咁好有offer ?

簽名被屏蔽

引用:回覆+mansum92+的帖子 呀sir話仔上次考G3

原帖由 kkhon 於 15-04-08 發表

呀sir話仔上次考G3去今次G6,aural會較難,所以要分開上aural同夾琴各一小時,先練 ...
咁即centre食水深囉,你私底下揾阿sir, 一定半價!

回覆 miss321 的帖子

呀sir上門連水腳收五佰,我家又冇鋼琴,去佢度仲遠,計來計去都吾掂。

你仔唔肯轉老師你都無咩好做。最多就是練熟考試歌練到識背,多聽cd, 或在youtube 聽人地拉。咁或可慳夾琴次數。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:你會轉伴奏老師嗎?

‹ 上一主題|下一主題