用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問梁式芝與順利天主教中學邊間好D?
樓主: lam_yau
go

請問梁式芝與順利天主教中學邊間好D? [複製鏈接]

TwinWong 發表於 15-4-26 10:55
甲部都要填自行有得in 官塘其他他区位少希望你搏到good luck
大抽獎還大抽獎,同自行有無得in 無關噃。

子女仲有漫长嘅路要你在旁支持
揀學校最紧要配合子女嘅能力
交表后放松心情等派彩

lam_yau 發表於 15-4-26 00:53
謝謝你的意見.我自行揀左他區華英同伊沙,  得華英有得in, 故我甲1揀華英 2 藍田聖保祿 3 伊沙 ,我心水係St ...
如果咁情况 讀男女校都得我就會乙一聖保祿 乙二搏顺天 乙三梁式芝

回覆:請問梁式芝與順利天主教中學邊間好D

請問順天排乙二有機會嗎?

引用:請問順天排乙二有機會嗎? +

原帖由 amy997 於 15-04-26 發表
但順天校長講過放第一先有機

Lucifer3960 發表於 15-4-26 10:27
唔好意思,我一向以為聖賢/St Paul B1A,官瑪/St cat B1B, 順天 B1C, Band 2A 是呂郭/蒙民偉...可能我不對 ...

睇返之前khmama既post, St Cat既成績係好過St Paul架。在我,就覺得2間都係1A.
分別在於,St Cat : 中文通識,位置於山頂,搭MTR要在觀塘轉搭小巴。商科強。
St Paul:英文通識,位置於藍田,如果搭MTR上去要行一條長命斜(對我黎講)。以上只係我個人comment。

回覆:請問梁式芝與順利天主教中學邊間好D?

我覺得梁式芝唔會收晒100%band1,即band 1派完仲有位畀band 2生入,如果肯定囡囡是band 1,將梁排乙二乙三乙十都沒分別,都會係你條保險線,band 1生必入。最驚係估錯band原來囡囡是band 2。所以如果有信心是band 1,就排乙一St Paul or St Cat,乙二順天,之後排他區band 1,穩陣d就乙三或四排梁式芝。另外,似乎多d人喜歡St Paul,若選St Cat乙一機會可能大d。band 1生點都搏埋乙二啦,乙二排順天或他區band 1囉。搏唔搏得起,人人承受風險能力都唔同,真係唔喜歡呂郭和蒙,沒搏過而入左成世後悔,搏過都派唔到band 1校,輸運,總算心息。

mj66    發表於 15-4-26 23:31

謝謝大家的寶貴意見.

lam_yau 發表於 15-4-26 00:53

謝謝你的意見.我自行揀左他區華英同伊沙,  得華英有得in, 故我甲1揀華英 2 藍田聖保祿 3 伊沙 ,我心水係St ...

你的乙二都可以搏華英丫。。。甚至乎放乙一添(如果係非常心儀的話)。另外自行揀過
華英,叩門會有一定優勢。

另外順天都係很不錯的學校,不過同一抽有得揀的他區B1校比較,尚有一段距離。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

amy997 發表於 15-4-26 18:37
講運, 只可以講, 越放得后越無机

順天放乙二, 就算有位剩都唔會多, 畢竟佢係好多想B1中, 或者唔想讀齋校既B1學生既首選
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thanks
‹ 上一主題|下一主題