用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不如講下有冇見過去Band 3 中可入大學
樓主: WinChi
go

不如講下有冇見過去Band 3 中可入大學 [複製鏈接]

回覆 10090 的帖子

我是以現在的BANDING講,我當年小六的成績是科科50+,是否現在的BAND 3?我覺得自己當年由現在講的BAND3到BAND2.

引用:我就冇見到,不過细過同班的男仔,初中時成

原帖由 WinChi 於 15-04-30 發表
我就冇見到,不過细過同班的男仔,初中時成绩好差,但到左中四五就突然變左由尾去頭的人

...
我女囉!讀緊大三band 3入U有幾奇啫我女果班32人,jupas入八大有十一人,先asso再入八大的有六人。中學讀書靠自己,如果間學校只有一人入U,同只有一人入唔到U的學校,我會叫仔女選前者!我以前個年代,band 4band5一樣有同學入U,當年只有兩間大學

引用:唔知北角聖貞德算唔算band+3?+但識個90後年

原帖由 ernestchow 於 15-04-30 發表
唔知北角聖貞德算唔算band 3? 但識個90後年青人話佢當年年續两年考全級第一,想插張祝珊兩年都reject 佢,心 ...
點解唔插其他band1

whywhywhywhy 發表於 15-5-5 17:27
點解唔插其他band1
黎個問題我都問過佢,佢話當年小學佢係精英班,唔好彩派左去 n 志願入左聖貞德,但佢最好的老友全入左張祝珊,所以當時佢有張祝珊情意結,入唔到張祝珊其他在佢黎講都無乜意思,不過到大學佢又同番小學幾位老友做番大學書友了

回覆:不如講下有冇見過去Band 3 中可入大學

好多B3校將入讀副學士都當入U,吾好上當。

brother4    發表於 15-5-8 15:23

如果話b3最後入u讀醫,讀law可能真係幾難,始終底子係差d,
如果講工程科的話我身邊都好幾個…
都係中五好低分升唔到中六,
入ive讀dip 2年->high dip yr1->成績好跳升deg yr2 讀到畢業
時間上同升F7入u的同學一樣時間畢業,
佢地比同科中經a level入讀的同學更掂更落力,
攞1st hon個位仲要係f 3已讀唔掂,入ive 讀cert, dip咁上tim,
畢業時佢揀工唔係工揀佢。
只可以話,中學的學習模式唔適用於所有人…

知道既有一個,讀沙田五育。最後唔止入到大學,仲要係入劍橋。但我相信佢本身係一個好叻既人,只係細時讀書無出盡力嗰類。

醒目開學勳章

有,我屋企附近間學校舊年挂banner有10個左右入左大學,其中有1,2個係港大,中大,

而家通常入得大學通常都係中四轉校生,只得數唔夠10個

Band 3有兩類學生,第一類是資質差的學生,這類學生升上中學後也很難追回成績,
而第二類是小學時期沒有盡力的學生,這類學生當中有些是很聰明或者學習能力不錯的,
只要在中學階段及早發奮,絕對有機會追回成績,考上大學。

回覆 benny2014 的帖子

我當年應該是後者,因為我小學時真的很LAZY,考試前一天才溫習,科科50+已十分SATISFY,到中學得到老師高調的肯定,發現原來自己是得的,所以開始發奮.真的THANK老師的肯定.BAND3學生的WEAKNESS在中英文基礎不好,但可以多READING.我同學AL奪A,就是因她由中一開始每天看一本兒童圖書館借的書.同囡囡看ENGLISH書,囡囡的英文不錯,SO FAR可以自己搞DIM,自己的英文都有進步.

701003 發表於 15-5-5 14:49
我女囉!讀緊大三band 3入U有幾奇啫我女果班32人,jupas入八大有十一人,先asso再入八大 ...

你以前個年代,有中學會考篩選了一半人才讀到 F6 可以考 A-level ,情況好唔同啦。

現未見有b3中學生入香港大學,b2中學生就有

引用:Quote:701003+發表於+15-5-5+14:49+我女囉

原帖由 fion6406 於 15-05-08 發表
你以前個年代,有中學會考篩選了一半人才讀到 F6 可以考 A-level ,情況好唔同啦。
...
以前只有兩大,依家有八大,多4倍大學學位不如問下,迷信入到band 1中學就等於入到大學的家長,有無諗過辛苦在精英群中墊底足六年,子女卻與大學無緣,如何打算?爛船有三斤釘又如何,大學從來不用考慮釘子輩

Cello093    發表於 15-5-8 17:56

回覆:WinChi 的帖子

現—定冇可能,如b3中學考第一=b2中學中級,除非b1學校裏b3生,如有是什麼學校?入本地U?什麼科?

想吓有學韓文,日文,國語都算

引用:現未見有b3中學生入香港大學,b2中學生就有

原帖由 brother4 於 15-05-08 發表
現未見有b3中學生入香港大學,b2中學生就有
有時間入各band 3中學website睇下,元朗band 3西門英才中學,有親生仔(由s1原校讀到s6)入香港大學精算系、中文系……

回覆:701003 的帖子

放心,名校生家長不笨,送孩子去英讀法,醫,會計師,三年制大學比本地早一年畢業,學生成績中等可,反而同校頭位入不都x師

回覆:701003 的帖子

天水圍都有—位私校生考香港大學,有報紙見,但不是靠學校,靠自己努力,入任何學校冇分別,算狀元生,還有一個女考女拔唔收,佢跳班,考會考也是狀元

引用:天水圍都有—位私校生考香港大學,有報紙見

原帖由 brother4 於 15-05-08 發表
天水圍都有—位私校生考香港大學,有報紙見,但不是靠學校,靠自己努力,入任何學校冇分別,算狀元生,還有 ...
Agree!中學靠自己努力,入U就有望!出到社會亦要自勵!天水圍band 2直資入醫科的同學,本身小六時band 1c,失意派位才叩門直資的!

‹ 上一主題|下一主題