用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何改善中文作文
樓主: littlelamma
go

如何改善中文作文 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+PY-Sing+於+15-6-18+14:03+編

原帖由 PY-Sing 於 15-06-18 發表
無話唔得嘅!我女背左,有時靈感到,用得著。

回覆:如何改善中文作文

我覺得背D好詞好句係有用,另外要寫,寫完要比人改,才會知道自己邊到可以改善

我覺得初初肯背句子一定好D.

我個P3仔而家考完試, 佢一向中文興趣不大, 之前為了考試會趕一些補充佢做下, 又跟學校要求的文章作下, 成績算拉了上去.  

現考完較多時間, 我找了家中一本詩集, 叫佢得閒抄下詩(現是徐志摩), 冇實際用途, 是貪詩短些, 字句有時都優美些. 亦希望有機會佢接觸一下不同的體裁, 抄過下, 過下腦, 可能會有用得番的一天.

背詩詞歌賦黎講 小朋友會唔會消化唔到架 運用唔返抄幾多都冇用
我覺得睇書始終係最好的方法 樓上講睇金庸 衛斯理我都好認同
因為呢類書文筆唔太難 猶其金庸 有好多元素起入面 小學生又可以學到點寫野 最重要係個故仔好睇
小朋友自動自覺走去睇 我小學都係睇金庸 衛斯理 個陣睇到網都唔上機都唔打去追 睇得多寫D野出黎係好明顯唔同 用字都多好多

資治通鑒我都覺得唔錯 雖然中國歷史故事對小朋友黎講可能悶少少但係本書實在太多好例子作文可以用返 我篇DSE都係用呢本D例子做論證
btw我係理工大學三年級生 DSE中文作文5** 有中文/數學問題 或 需要私補可找我啊

回覆:如何改善中文作文

作多d

一直覺得, 閱讀好處多, 不過由小朋友單向閱讀有興趣的書, 消閒的意味多於家長想要的改善中文效果. 所以暑假時我會安排阿仔看書之外, 要作出D文才能改善.
‹ 上一主題|下一主題