用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發享及深思, 為了小孩子
樓主: jcaling
go

發享及深思, 為了小孩子 [複製鏈接]

Eytc 發表於 15-6-22 13:38
我也希望找一間 happy school,少功課, 活動教學的學校... 這些學校大部分都是直資或私校, 要考入這些學校, ...
事實並不是全部....."但所有津校都是多功課重考試, 怕公開試成績不好收生不足被殺校嘛"....

入不到名小,好大機會入不到名中,入不到名中幾可肯定在三大之前行人止步,不要心存僥倖以為入大學不一定要在中小學靠谷,要記得香港教育一向就是填鴨式,遊戲規則早已定下,名小與普通小程度尚且有分別,名中與普通中的分野更大更明顯,天生異品另作別論,讀任何一間也無所謂,因為都只是他自己讀,一般學生想發揮更進一步就是沒有其他捷徑。要快樂還是要成績,小孩子未必懂得選擇,我只會對孩子說現在努力了,將來就會有多點選擇,多點可以令自己生活輕鬆愉快的選擇。。。。。當然只是多一點,但不做就一定連選擇的機會也沒有

一講現實就無回應了,大家都無奈了吧,父母們不要比太多藉口自己,什麼快樂學習,想孩子在愉快中成長之類,現實環境就是競爭大,現在不努力的話,後悔已太遲..........

AJH  Totally Agree  發表於 15-7-10 11:01

唉.....好憎香港既教育制度.....可以點做? 抗議??

回覆:發享及深思, 為了小孩子

其實世界各地人口高密度嘅城市,例如東京、紐約都跟香港類似,學生之間競爭好大。不過因為嗰啲地方嘅學生可以到其他州份、唔同級數嘅大學就讀,所以對成績冇咁高要求嘅學生及家長有較多選擇,而香港就冇咁嘅條件,除非出國就讀。但想要喺嗰啲地方入讀Top school或University亦相當有壓力。

只可以選擇讀同唔讀,有就大把出路,冇就頂硬上,但係唔好自己唔想付出就話愉快學習,又話人地咩怪獸家長,講真大家都唔想咁

回覆:發享及深思, 為了小孩子

我建用番自己童年比人教既方法,吾啱就狂打。

jimmyveron 發表於 15-6-25 08:06

點只打?以前係會鎖你入黑房。

Yanamami  天神先係經典~

天神究竟有幾經典?

jimmyveron 發表於 15-6-25 08:06

宜家唔得架啦, 差人拉

引用:Quote:jimmyveron+發表於+15-6-25+08:06+我

原帖由 ok3 於 15-06-25 發表
宜家唔得架啦, 差人拉
當你打慣左佢,佢就吾會告你。

Soundervolt 發表於 15-6-25 09:32
Yanamami  天神先係經典~

天神究竟有幾經典?
經典在於每日可以有平均十樣以上功課,星期五更多達十五至二十樣,風雨不改,不要妄想考試前後一星期會輕手比少D,只係考試前一日至會冇,有時考試中都會比一兩樣,咁夠經典未?

ha8mo 發表於 15-6-25 07:48
細路由朝到晚食糖、食朱古力、食雪糕、飲汽水就最開心、Happy、愉快喇,我建議喜歡細路愉快的家長天天提供 ...
唔好睇小啲小朋友, 佢哋知道咩係好, 咩係唔好的。我兩個女女都鐘意朱古力、雪糕、汽水, 但唔會濫。幼稚園時有咳已經會主動同老師講:老師, 我咳唔飲得汽水/唔食朱古力喇。

10隻手指有長短, 如果小朋友能力高, 手腳快, 咪可以讀功課量大既學校囉。我選擇中庸之道, 佢哋handle到就得, 唔駛學術名校, 最緊要係愛心名校。如果小朋友唔係好叻, 自己又無時間/唔識教, 俾你入到學術高既學校, 其實只係地獄既開始, 做人最多一百年, 咁辛苦為乜?

KCKLau 發表於 15-6-22 16:54
入不到名小,好大機會入不到名中,入不到名中幾可肯定在三大之前行人止步,不要心存僥倖以為入大學不一定要 ...
入不到名中幾可肯定在三大之前行人止步 <==== 這是不正確的。

況且, 三大又如何? 其實只係過眼雲烟。做人一定要快樂, 失敗了, 要懂得站起來。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-6-25+09:32+Y

原帖由 HACS 於 15-06-25 發表
經典在於每日可以有平均十樣以上功課,星期五更多達十五至二十樣,風雨不改,不要妄想考試前後一星期會輕手 ...
其實地區一線都差不多

我朋友個女,年年考第一,但每日功課+溫書都要做到十一點先瞓,主要係功課

HACS 發表於 15-6-25 15:04
經典在於每日可以有平均十樣以上功課,星期五更多達十五至二十樣,風雨不改,不要妄想考試前後一星期會輕手 ...
仲要款款重量級,唔係改下正禁简單~

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-6-25+09:32+Y

原帖由 HACS 於 15-06-25 發表
天神都係比較受家長歡迎嘅學校,唔通啲家長就係鐘意佢因為多功課?

Yanamami  —條龙边个唔鈡意?  發表於 15-6-27 11:17

受歡迎因為同st. Mary中學 好似有聯繫。

Doray 發表於 15-6-27 11:03
受歡迎因為同st. Mary中學 好似有聯繫。
係—條龙全数直升吖~~
‹ 上一主題|下一主題