用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 今年升中派位成績如何
樓主: ACEY
go

今年升中派位成績如何 [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 16-2-6 01:57
家長日派成績表時可以問班主任有關貴子弟個人班內名次,但唔會公開其他人成績。學校由小一到小四都會撈亂所 ...
比例上只是50、50

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-6+01:57+家

原帖由 mickeywinnie3 於 16-02-06 發表
比例上只是50、50

No, 估計大約50%屬於B1學生(即90幾人)穩陣過馬路,其他B2同學要抽餘下50多個學額,再有大約10人可能係sportsman或其他原因,經自行收生途踁升上書院。

回覆 Soundervolt 的帖子

妳指問班主任級名次?我舊年試過問,但班主任不講。今年可以再試, 哈.

回覆:Soundervolt 的帖子

請問大約什麼月分才知道第一批的過馬路名單?謝謝。

確有難度

貢獻勳章

回覆 ahbu 的帖子

全世界同日公佈, 除非你肯定自己係全級頭列, 就可提早慶祝, 否則, 要等大放榜.

引用:回覆+ahbu+的帖子 全世界同日公佈,+除非你

原帖由 joemyt 於 16-02-14 發表
回覆 ahbu 的帖子

全世界同日公佈, 除非你肯定自己係全級頭列, 就可提早慶祝, 否則, 要等大放榜.  ...
謝謝

回覆 joemyt 的帖子

想請教前輩. 所以過得馬路都不應太差. 但為什麼在書院學業參差也不少?

引用:回覆+joemyt+的帖子 想請教前輩.+所以過得

原帖由 Pauline_CC 於 16-02-15 發表
回覆 joemyt 的帖子

想請教前輩. 所以過得馬路都不應太差. 但為什麼在書院學業參差也不少? ...
照計入得到書院應該大約有兩班(60人)係B2學生,當中有尐會係sportsman,而另外大約200人係屬於來自喇小及其他學校嘅B1學生,一間擁有200個B1學生,而且去年畢業生當中有65%嘅香港三大入學率,全港第三。咁都叫參差就真係無話可說。

醒目開學勳章 貢獻勳章

男孩,就係比女孩坐唔定,無咁用心讀書!參差係正常嘅,反而話有65%3大入學率... 以原本6/8 (75%)係B1計,咁真係好過得去啦!起碼班叻仔無乜點甩中文同通識先

我成日想知,Band 2仔响書院生存到嘛?
恐龍家

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 妳指問班主任級

原帖由 Pauline_CC 於 16-02-11 發表

妳指問班主任級名次?我舊年試過問,但班主任不講。今年可以再試, 哈. ...

廿六號又派成績表喇!未必每位班主任會肯對家長講班中名次,但睇平均分大約都估到小朋友喺班內次第。不過因為考班中十名內會喺成績表上顯示名次,可穩過馬路,所以冇名次嘅同學需要加把勁考入前十或近前十成績成為B1學生,擺脫過馬路不確定性。

hppa    發表於 16-2-18 11:06

希望大家加油

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 妳指問班主任級

原帖由 Pauline_CC 於 16-02-11 發表

妳指問班主任級名次?我舊年試過問,但班主任不講。今年可以再試, 哈. ...

今日派咗成績表,如果你囝仔係五或六年班,就算考頭十名,成績表都唔會顯示名次,亦唔會好似四年班之前咁顯示總平均分,而改為只顯示各科嘅Grading 。不過考前十嘅同學仍然會得到學校頒發嘅Praise Cheque以作獎勵,Praise Cheque上面會清楚寫上考試名次。

回覆:Soundervolt 的帖子

好開心,阿仔今年p1考到班中五名內!感謝天主!

引用:好開心,阿仔今年p1考到班中五名內!感謝天

原帖由 yame 於 16-02-27 發表
好開心,阿仔今年p1考到班中五名內!感謝天主!
恭喜哂!繼續努力呀!

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-27+00:16

原帖由 Soundervolt 於 16-02-27 發表

Praise Cheque其實是個別班主任自己做的,不是學校出的

引用:+本帖最後由+longlokma+於+16-2-27+07:38+

原帖由 longlokma 於 16-02-27 發表
原來如此!我一路都冇考究Praise Cheque嘅由來。其實我有尐唔明點解五及六年級成績表冇再顯示名次及總平均分?咁樣做,家長會更難掌握囝仔嘅呈分成績及校內名次,尤其對邊緣成績嘅學生更加做成不便。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-02-27+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-02-27 發表
原來如此!我一路都冇考究Praise Cheque嘅由來。其實我有尐唔明點解五及六年級成績表冇再顯示名次及總平均 ...
呢個我都唔知点解,我都覺得成績表應該要有名次,反正不是秘密,十名內老師也是會講的,何不正式登入成績表。至於十名以外的名次,我相信家長日問老師的話老師亦會講的

I still do not understand well.  How come roughly 70% can get back to college but only top 10 in class is definitely able to get back?  Or A grade can be to top 15 in class? Thanks if someone can explain it.  Much appreciated.  

引用:I+still+do+not+understand+well.++How+com

原帖由 rai_fc 於 16-02-27 發表
I still do not understand well.  How come roughly 70% can get back to college but only top 10 in cla ...
個人估計係老師唔想同學同家長太hea,所以講到入書院既條件好難咁。

‹ 上一主題|下一主題