用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 究竟什麼數據得知BANDING 裡面既A,B,C ???
樓主: alan280204
go

究竟什麼數據得知BANDING 裡面既A,B,C ??? [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-7-8 15:36
咁好多野唔講得lu,例如有人問呢間學校既老師有冇愛心,個間學校多唔多功課 (用份數計,每日十份每份兩題或 ...
實問實答就最好, 學你講多唔多功課, 老師有無愛心, 呢D有蹟可尋, 亦有人真係有咁既經驗去解答,無問題架喎
而家係有D人斷估, 完全無數據,隨心所慾就去分BANDING既 ABC, 唔識唔知可以唔答, 總比誤導人好。

liumk1 發表於 15-7-8 15:27
係現行制度下, 其實我地除左成績同學校名次或小學自己嘅BAND A, B, C之外, 所有野係咪都係靠估?  
...
又唔可以咁講, 不過知道既咪答, 實際既事知道既, 好似我真係見到果間學校有人食煙, 有D果D學生有禮貌, 多唔多功課, 辛唔辛苦, 呢D絕對係個人經歷, 呢D答案我相信大部份都係真實同有心幫人, 答左等問既人自己衝量。 好過亂講, 亂估, 自己去分GRADE 去誤導人囉

alan280204 發表於 15-7-8 16:41
實問實答就最好, 學你講多唔多功課, 老師有無愛心, 呢D有蹟可尋, 亦有人真係有咁既經驗去解答,無問題架喎
...
其實多唔多功課, 老師有無愛心, 呢D一樣都好主觀, 人人可以有唔同標準, 我明白可能有人講大左, 其實大家係討論區呢個平台討論, 唔通真係樣樣好似做論文咁, 計晒數去SUPPORT, 大家都係借呢個地方將經驗分享下, 唔多唔小都會有D主觀感覺係入面(包括我都係), 就算亂講極都應該會有個限度, 唔通有人話QC係BAND 2a 就有人信咩.

悠悠110409    發表於 15-7-8 17:12

alan280204 發表於 15-7-8 16:41
...
我諗唔可以隨心所欲去答,例如你話聖保羅男女、林護、曾肇添係band1C,一定大把人走出黎話唔係,話觀官、林漢光係band1A有幾多人會同意?
家長會再細分係希望同學搵到間適合程度既學校,例如學生係band1C成績 (呢個好清楚少爭議呱),自行揀曾肇添基本上冇機會 (冇面試機會),就算抽到入去好彩又夠勤力會讀得上去,否則多數慘過讀林漢光 (可能盡左力都係淘汰邊緣)

我諗大部份家長出發點都係為學生們揀到間適合既學校,而唔係隨意亂評學校

同埋咁易被誤導,有晒數據都會被誤導,間間小學都話有9x%首三志願,間間都好叻?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

alan280204 發表於 15-7-8 16:47
又唔可以咁講, 不過知道既咪答, 實際既事知道既, 好似我真係見到果間學校有人食煙, 有D果D學生有禮貌, 多唔 ...
"學校有人食煙, 有D果D學生有禮貌, 多唔 ..."呢個我明白係一個個人嘅經驗分享, 但如果剩係用分GRADE去講, 其實剩係自己區嘅BANDING已經冇可能知道, 何況全港個BANDING, 我地係連中學有幾多嗰區嘅BAND 1/BAND 2學生都唔會知道, 唔用D經驗去傾下, 咁真係冇野可以去討論, 去參考.

A B C係坊間嘅指標
教育局從來冇將banding再細分
(人地將banding 5改3, 點會又無端同你細分到9個?)
只係家長覺得3個banding太闊, 自己再估計係band裡面嘅頭中尾而得出所謂A B C

學校就更加冇banding之分
banding係跟學生個人而唔係跟學校
只係家長覺得一間學校收得比較多band 1學生就話係band 1學校
一D學校比家長感覺唔係最top, 就叫人地band 1B band 1C學校

引用:Quote:alan280204+發表於+15-7-8+16:41+實

原帖由 MASAYA 於 15-07-08 發表
我諗唔可以隨心所欲去答,例如你話聖保羅男女、林護、曾肇添係band1C,一定大把人走出黎話唔係,話觀官、林 ...
所以有些叻既小學好公開和仔細寫的學生升咗邊間中學,有㡬多個,等的家長慢慢數間小學大概幾多B1生。如果的子女入讀,大概要麼名次先大機會入英中。

回覆:究竟什麼數據得知BANDING 裡面既A,B,C

如果要確實數據,不如就唔好講任何banding了!所有確實數據,都在教署手上,但又拒絕公開,所有banding只成為教署用嚟解釋嘅把戲!

如果真係要數據,就冇人可以肯定自己係咩嘢banding!

所有banding都只係假設,冇人可證實你確實嘅banding,ABC當然都係假設,如果唔接受呢啲假設,所有討論自然係冇意義,參與討論,順理成章須要認同呢啲假設,我見呢度嘅大部份人都唔覺得有問題,大家都明瞭ABC呢種虛構嘅banding!

Band5 發表於 15-7-9 01:42
如果要確實數據,不如就唔好講任何banding了!所有確實數據,都在教署手上,但又拒絕公開,所有banding只成 ...
一個假設, 個人感受 就言之鑿鑿咁答人, 唔覺有問題架咩 ???? 虛構就即係假啦
如果你答BANDING 1/2/3 我覺得可以接受, 因為唔同BAND內學生的確依成績分派不同學校, 起碼都有D理據知道學校大約係收咩BANDING 既學生
但係同BANDING既學生基本上機會均等, 那如何可以再細分 ?????

waiwaibabe 發表於 15-7-8 18:01
A B C係坊間嘅指標
教育局從來冇將banding再細分
(人地將banding 5改3, 點會又無端同你細分到9個?)

我好應同呢句
只係家長覺得一間學校收得比較多band 1學生就話係band 1學校
一D學校比家長感覺唔係出名 就叫人地band 1B band 1C學校

咁...老師用乜方法去令家長/小朋友昜D知自己位置呢??

莫非....一個B1邊緣學生....老師應同佢地講
你同呀某同學(級一)係同一個Banding...机會係均等
佢揀自行 QC/BPS....你都係一樣可以...教統局只分B1/2/3
况且....中學無分Banding...是旦填你中意果間 ~~~

坊間分...B1a...b...c....係用黎易d明白 小朋友 學術位罝...方便選配對學校
你可以叫 A1a...A1b...A1c都得...何須咁執意個"B"字....字母一個 ~~~

引用:Quote:Band5+發表於+15-7-9+01:42+如果要確

原帖由 alan280204 於 15-07-09 發表
一個假設, 個人感受 就言之鑿鑿咁答人, 唔覺有問題架咩 ???? 虛構就即係假啦
如果你答BANDING 1/2/3 我覺得 ...
我都見過有版友誤解咗ABC嘅分別,以為同抽獎有關,但都係極小數,咁更唔代表banding再分ABC係冇作用。banding嘅ABC嘅作用主要係在報直資,自行同扣門時家長及學生可了解自己所處嘅大約位置,方便選校亦方便在論壇上溝通。此時冇人需要證明到自己嘅bandingABC,正如冇人確實知道佢係Band1,2定3,估錯只係自己嘅損失!其實此時學校亦根本亦唔care學生嘅banding,因為佢哋參考嘅資料係學生嘅排名,校內成績,公開試及面試(扣門時加埋筆試),無人需要比較你嘅banding!

如果有人唔接受任何假設,好多科學同數學理論都同佢冇關,數據對佢亦唔會有大意義,因為絕大部份用數據所作嘅推論都有假設嘅基礎!

回覆:究竟什麼數據得知BANDING 裡面既A,B,C

A校入本地大學率個指標低過B,亦唔代表咩。因為個rate 高 (當70%+ )可能好多唔係入本地3大、
個rate 低 (當50%) 可能係好多選擇出國

回覆 fion6406 的帖子

有。甲部

Band5 發表於 15-7-9 14:19
我都見過有版友誤解咗ABC嘅分別,以為同抽獎有關,但都係極小數,咁更唔代表banding再分ABC係冇作用。bandi ...
不過重點你地所講既BANDING 內再分ABC 有幾多成係真先 , 反而BAND 1/2/3 於教育局會分類, 咁每間學校每年抽獎後計算人數入咩學校大概得知自己學生咩名次大概係咩BAND , 呢D咪叫數據, 起碼有SUPPORT, 有根據。

其實我由頭到尾都係知BAND內細分ABC 是如何得來 , 有咩可以SUPPORT, 但睇曬D回覆原來主要係靠個人感受

林嬌嬌 發表於 15-7-9 14:57
A校入本地大學率個指標低過B,亦唔代表咩。因為個rate 高 (當70%+ )可能好多唔係入本地3大、
個rate 低 (當5 ...
所以根本無可能將BAND 內再分ABC , BAND 1學校入大學率都唔會間間公內佈

BAND 1 分到都可能仲話咩入大學率, 咩運動成績 (不過其實呢D都唔係間間學校會公佈)

BAND 2 同BAND 3 都分到ABC先勁, 係基本上零數據既情況可以分到 , 無話可說。

alan280204 發表於 15-7-9 09:44
我好應同呢句
一D學校比家長感覺唔係出名 就 ...
你都可以咁講, 如果再用數據實在D (唔好計出名唔出名, 呢個又係幾主觀), 有D學校全部係BAND 1生, 有D學校80% 係BAND 1生, 有D 得50% BAND 1 生, 咁咪分到ABC囉, 不過都係靠估...大家都唔知點為BAND 1, 考第一係區度都可以係BAND2, 因為都冇實際數據支持.

alan280204 發表於 15-7-10 10:30
BAND 1 分到都可能仲話咩入大學率, 咩運動成績 (不過其實呢D都唔係間間學校會公佈)

BAND 2 同BAND 3 都分 ...
同意

引用:Quote:林嬌嬌+發表於+15-7-9+14:57+A校入本

原帖由 alan280204 於 15-07-10 發表
所以根本無可能將BAND 內再分ABC , BAND 1學校入大學率都唔會間間公內佈
咁你又講"Band 1學校", 理據何來

‹ 上一主題|下一主題