用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想放棄學琴
樓主: 417bbs
go

想放棄學琴 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+417bbs+於+15-07-14+發表將考

原帖由 ken244644 於 15-07-14 發表
學鋼琴嘅必需品: 一日最少練60分鐘。

如果尼個基本要求都使做唔到, 就算朗郎教都唔掂。
考唔考琴都應該要練,如不練琴或練唔足,一係就督促下,一係就唔好學。其實返學讀書考試都是讀來讀去嗰啲野,唔通又嫌悶唔讀?

回覆:417bbs 的帖子

想了解下你嘅小朋友最近係咪淨係彈考試歌?d歌學左幾耐?

其實小朋友唔練琴嘅原因有好多,佢唔練琴唔一定代表佢懶,家長都要好小心咁判斷真正嘅原因。

嚴師出高徒係真,但呢個方法唔係個個都適合。而且嚴唔代表有鬧同扭耳仔嘅需要。

考試可以成為好嘅鍛鍊,亦可成為阻礙小朋友發展嘅拌腳石。

不過亦好難得你嘅小朋友在這樣嘅學習環境下,仍然希望繼續學琴,家長不妨考慮趁著放暑假,為孩子尋找較合適的老師。

(申報:我不是說現在的老師教學上有任何問題,始終我不認識該老師,亦無見過佢如何教學,但從家長所形容的狀況,這位老師的教學方式未必是適合這位小朋友。)

417bbs 發表於 15-7-14 15:06
其實當日都不是我想考級,是老師話考試是好的鍛練,結果......
我都覺得好無奈,好似自己冇跟足老師要求, ...
可能個老師唔教考試曲, 唔知教乜好.

學野最緊要有興趣, 比你迫到考級, 都彈得唔開心. 幾多人考完八級, 以後琴都唔掂.
可以先放棄考級, 彈一些有趣的曲, 再練指法.
培養興趣後, 再考級. 唔需要鬥快

ken244644 發表於 15-7-14 15:17
學鋼琴嘅必需品: 一日最少練60分鐘。

如果尼個基本要求都使做唔到, 就算朗郎教都唔掂。
60分鐘?
暑假都可以,返學日子邊有甘多時間?

我仔練15~45分鐘,視乎有幾多功課,默書,測驗

引用:Quote:ken244644+發表於+15-7-14+15:17+學

原帖由 LeeCC 於 15-07-14 發表
60分鐘?
暑假都可以,返學日子邊有甘多時間?
如果小朋友鐘意鋼琴, 唔會覺得練琴係壓力。 咁一個鐘其實好快。 等於比佢落街打波, 踩單車一樣。

功課多,考試多。 咁咪調節下囉, 冇話一定要咁死。

回覆:ken244644 的帖子

考級練同一首歌係悶定有成就感真係每個人感受唔同。 練到3首好難嘅歌都可以彈到好好聽係好開心嘅事。 反而scale真係好多人都覺悶

anixon 發表於 15-7-14 12:31
停一停再諗~~
可能小朋友根本唔鍾意學

anixon  我個女停咗大半年後, 突然想pick up 返, 一彈又幾年到而家~  發表於 15-7-15 09:53

Ting0408 發表於 15-7-14 16:21
想了解下你嘅小朋友最近係咪淨係彈考試歌?d歌學左幾耐?

其實小朋友唔練琴嘅原因有好多,佢唔練琴唔一定 ...
老實講,了解下小朋友鍾意唔鍾意,有幾鍾意比較重要。

醒目開學勳章

比我會轉老師, 呢個老師嘅行為似乎無咩耐性教小朋友.

引用:Quote:anixon+發表於+15-7-14+12:31+停一停

原帖由 王家爸爸 於 15-07-14 發表
可能小朋友根本唔鍾意學
同意,另外有時有些小朋友有興趣,但家長把彈琴放到好後的priority,做哂功課,補埋習,溫埋書,操埋水,有時間才練下琴,結果練琴不足,進度慢,惡性循環

如果小朋友好有興趣,當然要繼續學。不過,如果為升中,學琴的確唔係一個好選擇,付出同回報唔成比例。

引用:如果小朋友好有興趣,當然要繼續學。不過,

原帖由 王家爸爸 於 15-07-14 發表
如果小朋友好有興趣,當然要繼續學。不過,如果為升中,學琴的確唔係一個好選擇,付出同回報唔成比例。 ...
所以我才說,如果練唔到琴,不如唔學,個琴照放在家,得閒彈幾下減下壓就算,無謂再加壓力

王家爸爸    發表於 15-7-14 17:33

引用:Quote:原帖由+mrshoho+於+15-07-14+發表老

原帖由 ylmanhk 於 15-07-14 發表
接受至,扭下姐,冇嘢呀!最緊要教得好,嚴師出高徒!
不能接受!

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-14+發表接

原帖由 skkeung 於 15-07-14 發表
不能接受!
咁又點?關我事嗎😂

學課外活動以興趣為主,不要太勉強,我都係同小朋友咁講.

順便一問,考級應該考邊幾級好?好多人話 3,5,7,8。但係我又聽過有鋼琴老師話 2,4,6,8 或 4,6,8.  有人又建議可以由 5 級考起。考幾級,要考慮什麽呢?

417bbs 發表於 15-7-14 07:10
將考二級,但經常比老師投訴冇練琴,我就沒時間睇小朋友練,只提他練,他練什麼我又唔識,結果練啲唔練啲, ...
我覺得只是相對下,他更不喜歡足球,不如直接問下點解扭耳仔都想繼續學琴?

ken244644 發表於 15-7-14 16:53
如果小朋友鐘意鋼琴, 唔會覺得練琴係壓力。 咁一個鐘其實好快。 等於比佢落街打波, 踩單車一樣。

功課多 ...

我仔勁中意彈,放假時,差不多每天彈個半鐘,但上學日子,做好功課,就算想彈,都已經很累,無法彈下去
但他喜歡自己彈新歌多過考試歌

回覆:想放棄學琴

我有時反覆問自己,似乎是我接受唔到老師罵阿囝、扭佢耳仔,阿仔好似唔多介意,是不是我面皮薄呢?是否只要我接受老師罵人方式就沒問題呢?老師試過發嬲,大力彈個琴(沒音樂亂按那種)我就被佢嚇親,我真係覺得好奇怪,學琴的老師脾氣竟然是這樣

‹ 上一主題|下一主題