用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 - 香港家長的出路?
樓主: ylmanhk
go

港同 - 香港家長的出路? [複製鏈接]

引用:唔好講直資,私校,我朋友個小朋友入咗地區

原帖由 ckh311 於 15-08-29 發表
唔好講直資,私校,我朋友個小朋友入咗地區龍頭津小,考完分班試後,可能成績唔達標掛,即時俾學校勸退,朋 ...
所以好难怪父母由唔係怪獸都變成怪獸, 只是这樣走下去香港教育制度会變成点

引用:唔好講直資,私校,我朋友個小朋友入咗地區

原帖由 ckh311 於 15-08-29 發表
唔好講直資,私校,我朋友個小朋友入咗地區龍頭津小,考完分班試後,可能成績唔達標掛,即時俾學校勸退,朋 ...
口頭勸籲我信大有人在,但出信?校方會給人口實喎…

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+15-08-29+發表唔好

原帖由 erniewellie 於 15-08-29 發表
口頭勸籲我信大有人在,但出信?校方會給人口實喎…
睇清楚,原文無話出信,sorry!

樓主可否具體d講下你自己的要求?我相信港同兩位狀元付出的努力唔會少過名校狀元。

引用:Quote:原帖由+erniewellie+於+15-08-29+發

原帖由 erniewellie 於 15-08-29 發表
睇清楚,原文無話出信,sorry!
我諗津校唔敢出信,一出信好大鑊,佢係口頭講,但如到時候真係唔達標就唔知會用咩辦法但佢攪到小朋友日日都驚返學,到時自己死死地氣為小朋友諗都會走啦

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+15-08-29+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-29 發表
嗯.....我認知中,港同又未至於考學術得緊要,我又未聽過有小朋友要先讀無數補習班至入到。
不過事實近年間 ...
講真,「勝負」不重要,心態已決定一切。

醒目開學勳章 王國長老

ylmanhk 發表於 15-8-29 19:06
講真,「勝負」不重要,心態已決定一切。
講真, 我小朋友都有補, 我仔專注力差我又要返工, 佢做功課拉牛上樹, 我唔外判我會發神經
我女就數學唔得, 只補數

無論讀咩學校都好, 家長都應該留意住小朋友進度, 有困難時就要幫手呢; 學校太深個個都跟唔上, 又唔太好; 學校太淺名列前矛都無競爭力, 又唔太好

我唔讚成為左做到最好而補習, 不過係咪真係97分都要補習務求要100分呢? 這才是值得反思的

要搞清楚....P1面試唔考學術 =/= 學校唔擇優而收

將 港同 列為不追逐名校...或稱好學校....既家長另一選擇...只可以係

港同中學部都係意向收B1生....真係難以想像如何唔當佢名校....不随波遂流既"追逐" ~~~

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-8-29+19:06+講真

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-29 發表
講真, 我小朋友都有補, 我仔專注力差我又要返工, 佢做功課拉牛上樹, 我唔外判我會發神經
我女就數 ...
十分同意。我見過2個家長,一個似惡家姐,一個似嚴家姐。前者超負面,你走錯一步,佢可以駡到你狗血淋頭;後者也很愛駡,但總有一份氣質及笑容,她要求的是美感、是風雅。你估他們子女如何?

引用:要搞清楚....P1面試唔考學術+=/=+學校唔擇

原帖由 mcl203 於 15-08-29 發表
要搞清楚....P1面試唔考學術 =/= 學校唔擇優而收

將 港同 列為不追逐名校...或稱好學校 既家長另一選擇... ...
牛又點識彈琴。

ylmanhk 發表於 15-8-29 20:26
牛又點識彈琴。
x 2.............

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-8-29+19:06+講真

我女就數 ...
版主一講,我又想起。惡家姐家長要求完美,但其子女卻沒法超過嚴家姐。有趣。

回覆:港同 - 香港家長的出路?

港同中學不是一樣要補課,星期六返學校測驗。港同小學中文提倡愉快學習,但中學中文成績確一直不理想...出狀元當然是好事,但畢竟不能人人是狀元,相比之下,一間學校總體的入U率才是最值得參考的⋯港同作為只有十年的新校,校長及老師的流動性很大,很多制度還有待完善

醒目開學勳章 王國長老

問左我女, 佢話高FORM至要暑假返去補課, 星期六測驗佢未聽過 (佢升中4)

不過的確, S2, S3, 都係一開學就一星期QUIZ幾科, 認唔認真準備就真係睇人, 學校唔係高壓, 你要唔交唔做, 無人迫你, 遲交就扣分唔交就無分, 失分蝕底的係自己, 所以有出狀元亦有成績唔理想, 始終小一面試左, 收左返黎就幾乎讀足12年, 學生質素總有參差的

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我意思係現時小朋友考入港同,一定起碼不只港同一個offer,所以一定不錯嘅基本功 (學術根基),父母一定唔會無做過preparation純靠小朋友天資,所以咪其實又係所謂「追逐」,不過未到追逐神校啫

引用:我意思係現時小朋友考入港同,一定起碼不只

原帖由 mamaishere 於 15-08-30 發表
我意思係現時小朋友考入港同,一定起碼不只港同一個offer,所以一定不錯嘅基本功 (學術根基),父母一定唔會 ...
板主答咗你:「我認知中,港同又未至於考學術得緊要,我又未聽過有小朋友要先讀無數補習班至入到。」

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-08-29+發表追

回應返樓主個帖,由當年「買概念股」到而家見到港同發展得穩陣,當然係開心的。在香港,非傳統催谷型學校而 ...
每次一有輕鬆學習或者活動教學嘅高質素學校其實大家都會一窩蜂去報。頭幾年仲係「概念股」時就堅守(或被迫堅守)自己理念選擇活潑開朗嘅學生;幾年後多咗人爭,到頭來又係同其他學校一樣揀返同一批人。所以就算不想追逐嘅家長喺備戰階段其實都只可以無奈地做返同一系列嘅功夫。

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+15-08-30+發表

原帖由 ylmanhk 於 15-08-30 發表
板主答咗你:「我認知中,港同又未至於考學術得緊要,我又未聽過有小朋友要先讀無數補習班至入到。」

...
見到。所以我都答返版主。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-08-29+

原帖由 mamaishere 於 15-08-30 發表
每次一有輕鬆學習或者活動教學嘅高質素學校其實大家都會一窩蜂去報。頭幾年仲係「概念股」時就堅守(或被迫 ...
嗯,呢層我唔100%同意亦唔100%反對。我都好老實在bk 同幼稚園家長講,準備功夫一定要做(在bk 冒住俾人鬧怪獸的危險都係咁講)。事實上考每一間學校過每一關,都唔覺唔覺地考左好多野,包括學術(邊間唔考邊間唔揀呢,如果唔係鬥叻見黎做咩)。而家想考入心儀學校係十八般武藝,唔一定係勁上咩堂咩班考咩試,而起碼係陪讀、學phonics認字、練講故事技巧練多角度思考,唔算變態掛?十年前我女考小一已經要考睇中英文書(港同及其他),根本無變過,今日資訊發達吧了。港同面試在一眾學校之中,唔算純揀學術了,不過事實又一定有考lor

王國會長

ckh311 發表於 15-8-29 16:53

"津小,成績唔達標,即時俾學校勸退,發驚告" ? 比我會通知教局
‹ 上一主題|下一主題